FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I väntan på ätare


Ett dignande bord. Kimitoön 30.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 303/365.

Det skall bli intressant att se om vi får sidensvansar senare i höst? Gärna också tallbitar. Om det är lika gott om bär i norr, tar det väl en viss tid innan de har ätit tomt där.

Det är länge sen vi hade tallbitflockar här längs sydkusten; i tiden kallades tallbiten för dumsnut, för att den var så orädd och lätt att fånga för att sluta sina dagar som kramsfågel ... (sånt som man ännu håller på med i Sydeuropa).

Inlagt 2017-10-30 13:04 | Läst 3194 ggr. | Permalink
150 meter utanför mitt fönster växer två rönnbärsträd vid ett dagis. Båda har varit översållad med bär men idag är kanske hälften av bären kvar, det har varit mycket trast på besök men tror dom dragit vidare. Tallbit är det många år sedan jag såg. Brukar kunna se om dom varit framme vid något träd då det blir mängder av skalade bär under trädet.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2017-10-30 17:51
Ja, en flock trastar eller sidensvansar kan tömma ett träd på en dag eller två. Festligt att se, och att fotografera om man råkar vara på plats.
- hawk
Här såg jag en Kråka äta Rönnbär idag, tror inte jag sett det tidigare.. Annars är det Björktrastarna som mest håller på att tömma träden på Rönnbär nu.. Men jag såg som hastigast en misstänkt fågelflock på kanske 20 individer som absolut flög på samma sätt som Sidensvansar gör, en 'flocktäthet' som bara Starar annars brukar ha.. å andra sidan såg jag 2 fina Starar i solen i förrgår, men det var en mil söder om Stockholm, och dom misstänkta Sidensvansarna var i Tantolunden här på Södermalm. Försökte återfinna dom, men lyckades inte.. Tallbitar såg jag många någon vinter under 1970-talet, då var det 'invasion' av dom, och jag såg riktigt många! Orädda minns jag också att dom var.. Det vore väldigt trevligt att få se dessa vackra fåglar igen, det är längesedan nu för mig också!
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2017-10-30 22:29
Sidensvansar och starar på avstånd liknar faktiskt varandra när de flyger i flock.
- hawk