Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ljuskontroll


Övningsbild i studion, Kimito 26 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Har varit på studiefotokurs under veckoslutet, som är en del av den specialyrkesexamenskursen för naturfotografer med Andy Horner som kursledare - som jag och ett dussin andra går på. Denna gång hade vi studiefotografen Kjell från Åland som handledare i en improviserad studio som han riggat upp i ett klassrum.

För mig var det en  helt ny upplevelse att fotografera i studiomiljö, och intressant som bara den! Att själv få experimentera med olika typer av ljuskontroll/ljussättning var ju helt fantastiskt.
Tänk att själv få välja ljuset ... det är man inte bortskämd med utomhus.

Också bilden nedan (Leatherman) ingick i en produktfotövning.
Postat 2008-01-27 21:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Favoritpryl


Leatherman Original. 26 januari 2008. Foto: Håkan Eklund.

Detta är den enda pryl av värde som jag bär på mig varje dag, sen 1992. Söndag som vardag sitter den i bältet; en del av klädseln kunde man kanske säga. De få dagar när den inte är med, brukar jag behöva kniven eller skurvmejseln eller kniptången eller "tandpetaren" eller något annat. Trots att detta är den första orginalversionen, med få mojänger jämfört med dagens modeller - är den guld värd. För mig.

Dessutom har den ett ännu viktigare "samlarvärde" av helt personliga skäl, en del av minnearkivet.

Jag hade just påbörjat ett skogsskolningsprojekt i Botswana 1992 och var tvungen att åka ända till Natal i Sydafrika för att köpa utrustning till vår nystartade utbildningslinje vid Botswana College of Agriculture. 

I Sydafrika åkte jag bl.a. till Husqvarnashoppet i staden Pietermaritzburg en bit utanför Durban där jag köpte det mesta av det vi behövde, killen som betjänade mig visade då denna pryl som just då hade kommit ut på marknaden från Oregon. Jag kunde förstås inte hålla mig. Denna Leatherman åkte genast i bältet - och har sen dess hållits där.
Postat 2008-01-27 19:46 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Äntligen


Aura å, Åbo 24 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Äntligen kom det lite snö, men med fel temperatur. Ordentlig snö"oväder" en kort stund på förmiddagen, sen lugande det ner sig, blev varmare (+ 3C) och genast började det smälta. Typiskt.

Dessutom hade jag inte mycket tid för fotografering, satt på ett superintressant seminarium på Sjöhistoriska institutet en bit nerströms från den här (öl)båten, men offrade lunchen för snömoddsbilder. Vad gör man inte för konsten ...

Seminariet handlade om "Petsamo och havet", dvs. den korridor mellan Norge och Ryssland som vi hade ut till Norra ishavet mellan 1920 och 1945. Vi lyckades prata loss området från ryssarna i samband med självständigheten, men förlorade det igen till Sovjetunionen efter andra världskriget. Samerna i området använde ju kusten som sitt sommarhem, när de fiskade. Vintertid flyttade de en bit in i landet, till vinterbyarna.

Verkligen synd att vi förlorade denna kontakt till ishavet, detta område borde vi ha köpt tillbaka av ryssarna under Jeltsins tid, när Ryssland var nere för räkning. Nu under Putins tid är det hårda bandage igen.
Postat 2008-01-24 16:24 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I dunklet


I skogens dunkel, Hirvensalo 23 januari 2008. Foto: Håkan Eklund.

Solig och fin förmiddag, sen slöt sig molnen igen. Några minusgrader men ingen snö, ännu - det senare har lovats tills i natt. Få se vad det blir. Troligen blött och kortvarigt.

Passade på att fotografera en massa ismotiv i skogen under hundpromenaden - det blev ett tiotal användbara bilder. Sen när jag skulle ladda ner bilderna visade det sig att både datorn och min externa hårddisk är fulla ... får väl åka över bron och köpa mera lagringsutrymme. Närmaste databutiken ligger behändigt på andra sidan sundet.

Hade med två kameror i skogen, tog de flesta bilderna med vidvinkeln - som jag ännu inte sett.

Bilden ovan tagen i en skuggsida, 100 mm på frihand med en otålig vovve ... Skulle vara kul att ha tid och råd att bara ta tid på sig vid varje motiv. Tyvärr präglas det mesta av mitt fotograferande av nån typ av hafsverk, kort, snabbt och ytligt.

Postat 2008-01-23 13:49 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ismonster


Ismonster nedanför en brant, Kakskerta 22 januari 2008. 
Foto: Håkan Eklund.

Fortsatte idag att under några timmar att rekognoscera terrängen på grannön Kakskerta (betyder 2X, alltså "två gånger" ...). Betydligt mera natur och färre människor ute på den ön, jämfört med Hirvensalo.

Besökte ett jättespännande bergsområde med en bronsåldersgrav från 1500 - 500 f.Kr.högst uppe på krönet, dessutom med fin utsikt och en gammal  skog runtom.

Passerade också en bergsbrant längs vägen där det tidigare hänge tonvis med istappar, nu hade det mesta smält i januarivärmen (!!) men några små ynka stackare fanns kvar. Istället hittade jag gräs under branten, dit det droppat från tapparna, och nu med några minusgrader hade det bildats intressanta isfigurer och -monster i gräset. 

Väl hemkommen, gick jag ut med hunden i skymningen, och hittade morgondagens ismotiv - om ingen hinner förstöra kreationen. Senaste natt kom det tydligen lite snö i största delen av landet, förutom här i sydvästra hörnet av Finland. Trist. Huvudsaken vi får minusgrader, då skapas en massa spännande motiv.

Hörde årets första talgoxsång. Nog är det väl underligt, här går man och väntar på vintern - medan fåglarna tydligt börjar göra sig redo för vår ... Kanske det inte längre blir några vintrar? Att vi istället får en lååååång höst, som drar över jul och nyår, och sen tar våren vid.
Postat 2008-01-22 16:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa 

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv