Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Präktig julgran


Åbo domkyrka. Onsdag 4.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Stadens stolthet är den präktiga julgran som varje år placeras framför domkyrkan i Åbo kring första advent. Det handlar alltid om stora gårdsgranar som fått växa rymligt och fritt och därmed utvecklat ett enormt grenverk. (I ekonomiskogar skall ju träden stå lagom nära, att inte grenverket växer till sig alltför mycket, det "riset" är ju bara till förfång ...).

Det är husägare som kontaktar staden och ber att få donera sin gran till "kyrkgran", eftersom stora granar nära hus också utgör en potentiell risk när höst- och vinterstormarna drar över landet.

Och bra är ju det att dessa omtyckta gårdsträd får ett högtidligt slut.

Nr 338/365.

Postat 2013-12-04 17:44 | Läst 1062 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vad gör man inte för skogen


Parkeringsplats i Åbo. 3 december 2013. Foto: Håkan Eklund.

Trots att vi har haft ovanligt många soldagar i november och hittills i december gäller det att ta vara på den korta tid det är ljust. Eftersom jag står (ja - jag har stått vid datorn de senaste 7-8 åren) vid datorn varje dag, inomhus, är det ju oftast mörk när jag lämnar arbetsplatsen. Alltså gäller det att ta "dagens bild" när det bara passar, oftast i början av dan.  Och än så länge har jag klarat av att fotografera varje dag hittills i år!

Idag när var jag tvungen att ha mitt årliga tandläkarbesök (inte ett ställe jag frivilligt besöker ...) kunde jag åtminstone trösta mig med att jag hann ta några bilder under dygnets ljusa timmar; bilden ovan.

Ikväll har jag suttit med i en diskussionspanel inför publik  i Ekenäs i samband med Heikki Willamos fotoutställning "Skogsåret". Vi diskuterade vår relation till skog, som var intressant. Två timmar gick som i ett nafs; däremot tog det nästan fyra timmar av bilkörning, till och från Ekenäs. Men vad gör man inte för skogen.

Nr 337/365.

Postat 2013-12-03 22:23 | Läst 977 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Men at work


Byggjobbare. Hemgatan, Hirvensalo, Åbo. 2 december 2013. Foto: Håkan Eklund.

Under några månader jag följt med ett nybygge  just där vi svänger in till vår gata. Här byggs ett liten hamburger "drive-in" ställe (för lokalföretaget Hesburger, nej - inte någon känd amerikansk kedja här inte ...).

Intressant att se hur komplicerat (och säkert dyrt) det är att bygga bara en sån liten grej; med vatten, avlopp, el, inredningar, stenläggning runt och så vidare.

Och som sig bör skall ju en stå och titta på när den andra jobbar ... Det kan inte vara alldeles hälsosamt att såga i cement, utan andningsskydd.

Nr 336/365.

Postat 2013-12-02 20:13 | Läst 1034 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Adjö Hbl


Från svärmors höghusfönster. Åbo. 1.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Hufvudstadsbladet är en anrik dagstidning i Finland (grundad 1864) och den största på svenska i landet. En tidning som jag alltid gillat, men inte längre ... Plötsligt har bladet blivit fullkomligt intetsägande, desstutom ett utpräglat annonsblad. Sånt vill jag inte betala för; det lilla läsvärda är inte värt det jag betalar i pren.avgift (dessutom har jag två andra regionala dagstidningar, som faktiskt ger mera trots att de är relativt "små"). Hellre köper jag fotoböcker och -tidskrifter för "Hbl-pengarna".

Jag vet inte vad som pågår på Hbl:s redaktion, men de har tydligen tappat greppet om hur man gör en intressant, läsvärd och attraktiv dagstidning. Tyvärr.

Halva sidanatalet är fyllt med annonser som täcker minst halva sidan. Hälften av nyhetesmaterialet består av små notiser från olika nyhetsbyråer med gamla nyheter, dessutom "snuttifierade". Och mycket av (resten av) materialet gäller endast huvudstadsregionen.

För en aktiv nyhetskonsument (internet, teve, radio ...) är det mesta redan noterat, dessutom mer eller mindre i realtid.

Det enda läsvärda hittas på kultursidorna och i dagens blad (1.12) hittas exakt en läsvärd artikel, det är Anna-Lena Lauréns rapport från Ryssland "Putin behöver profilerade syndabockar".

När nuvarande prenumerationstid går ut om nån vecka får det vara slut. Adjö Hbl.

Nr 335/365.

Postat 2013-12-01 21:24 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8