Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Morgonstund


Gratis koncert by Alauda arvensis. Friskala ängar 21.4.2013. Foto: Håkan Eklund.

Satt en timme i en solig glänta intill ett åkerområde och bara njöt av en värmande morgonsol (efter en kall natt, - 5 C kl.07). Lyssnade på sjungande sånglärkor, överflygande ängspiplärkor och i fonden satt en enkelbeckasin och klämtade på sin klocka.

Erik Rosenberg skriver bl.a. så här om enkelbeckasinen i sin eminenta handbok "Fåglar i Sverige" :

"--- anländer mycket tidigt om våren, ungefär vid tjällossningen. I synnerhet om kvällarna är han i farten med sitt spel. Båda makarna utstöta ett mycket markant läte, ett raskt och taktfast tick - tack   tick-tack    tick- tack ..... som pågår långa stunder och ibland slår över till ett slags enstavit tack   tack   tack   tack .... Detta läte utförs av fågeln både i luften och på marken och mycket ofta när han står på en sten, en stolpe, eller i en trädtopp."

Dylika (fältbaserade) iakttagelser hittas inte i de kortfattade texter som moderna fågelhandböcker tillhandahåller.

Försökte fånga in någon av de sjungande sånglärkorna när de var tillräckligt lågt, på vägen tillbaka till bilen.

Nr 111/365.

Postat 2013-04-21 11:09 | Läst 1082 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Med baken i vädret


Första mötet, våren 2013. Runsala, Åbo 20.4.2013. Foto: Håkan Eklund.

Skönt med objekt- och objektivbyte. For idag specifikt ut för att söka blåsippor (och tussilago), hittade en hel del. Det är på tiden.

Och så skönt det är att breda ut liggunderlaget och lägga sig på magen med rumpan i vädret och i lugn och ro söka lämpliga bildvinklar, samtidigt som en massa vårfåglar underhåller med sin sång. 

Detta är världens underbaraste naturterapi. Vilken kontrast till att som värsta action- /sportfotograf försöka fånga fåglar och vilda djur med teleobjektiv med snabba tider, snabba rörelser, häftigt tempo där det gäller att reagera på en bråkdels sekund.

Nere bland växterna kan man ta det lungt. Här är brådska det minsta som behövs, tvärtom. Ju längre tid man tar på sig, desto bättre.

Men ibland väcker ju denna ställning en viss munterhet bland förbipasserande. Jag minns så bra för ett antal år sen när jag i samma skogsbacke som nu hörde en grupp ungdomar närma sig längs en naturstig, som jag inte brydde mig om. Hörde hur de stannade, tisslade och tasslade, tills jag hör en bekant pojkröst som plötsligt säger "Men det är ju pappa!"

Det visade sig vara sonens skolklass på utflykt. Men han behövde inte skämmas för sin far - jag pratade en stund med dem och berättade vad jag gjorde, och efteråt var det en och annan som sade att "--- en sån pappa skulle jag också vilja ha ---".

Postat 2013-04-20 14:23 | Läst 1137 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mellanlandning


Skönhet på översvämmad åker. Nagu, 19 april 2013. Foto: Håkan Eklund.

Sitter och lyssnar/tittar på videoimages i realtid från Boston: http://boston.cbslocal.com/live-video/
Få se när de hittar killen/mördaren/terroristen som de söker ... Stationen visade ett videoklipp tagen av en "vanlig" medborgare från sitt fönster längs gatan (i mörka natten), när polisen hade eldduell med de två bröderna, det lät som ett värre krig med explosioner och allt.

Se där dokumentär"filmarnas" närvaro, som idag hittas överallt. Liksom nyttan med de övervakningskameror som "in the first place" identifierade de  två terroristerna.

Vilken kontrast till bilden ovan, i lugnet i en skärgårdsby.

Nr 109/365.

Postat 2013-04-19 22:27 | Läst 1131 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skymning


Blå timmen, Åbo. 18.4.2013 kl.21.30. Foto: Håkan Eklund.

Hällande regn under kvällen. Uppfriskande. Massor med snö har plötsligt smält. Vår med stormsteg.

Sen klarade det upp, en halvmåne visade sig på skyn och det blev lungt och koltrastarna sjöng i varje kvarter.

Åkte till en kvartersbutik fram och åter, numera är de ju uppe till kl. 23. Kunde inte låta bli att ställa upp stativ och kamera på en sidogata och ta en skymningsbild i ett ljus som jag gillar. På returresan var det redan mörkt.

Nr 108/365.

Postat 2013-04-18 22:46 | Läst 900 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En favorit


Nyanländ Motacilla. Friskalaviken, Åbo 18.4.203. Foto: Håkan Eklund.

Jag vet inte vad det beror på, men sädesärlan har alltid varit en viktig vårsymbol för mig. Trots att den till stor del är insektätare tillhör sädesärlan de tidigaste vårfåglarna. Speciellt kul är det att se en stor flock sädesärlor söka mat på snö och isfläckar ute på strandängar och åkrar. Eftersom de springer snabbt längs marken, gillar de "rent underlag".

Också fågeln ovan tillhörde en flock som anlänt under natten, men alla de andra flög iväg när jag kom för nära, denna hade ännu en matportion att fixa, innan också den drog sig undan.

Sädesärlan  är en pigg och livlig fågel som alltid hittas nära människor, kanske är det en orsak till att jag gillar den, dvs. en av de fåglar som jag tidigt präglades på hemma på bondgården i Österbotten. Där hade den många dialektala namn, bl.a. kallade vi den för "spitilinkkon" eller "vestereckjon" - det senare är en dialektal form av det finska namnet "västäräkki". Kärt barn har många namn.

På latin heter den Motacilla alba. En nära släkting är gulärlan som är en utpräglad skärgårds-, kust-, strand-, torvmarks- och "Lapplandsfågel", som har en sydlig och en nordlig ras och kommer senare.

Ny art under morgonen var enkelbeckasin, vars "klockläte" hördes från strandängen längre bort.

-------
Hällregn under kvällen, och hård byig vind = medvind för flyttare ...
- 3 storspovar, svängde till ett varv över strandängarna, flöjtade (ett av mina favoritläten ...) men fortsatte rakt norrut, årets första notering
- första flocken med vitkindade gäss
- 6 tranor

Postat 2013-04-18 11:02 | Läst 969 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 725 726 727 ... 954 Nästa