FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kritiklöst


Rådjur framför fotogömslet. Kimo, Österbotten, juli 2012. Foto: Håkan Eklund.

Håller på att läsa senaste nummer av tidskriften Luontokuva (= Naturbild) som ges ut av den finska naturfotografernas förening som har drygt 3000 medlemmar. Igen ett högkvalitativt nummer med ett mycket bra bild och textmaterial.

Speciellt gillar jag en artikel om en fotograf som specialiserat sig på att fotografera duvhök och sparvhök i "trollsk" skogsmiljö; i artikeln avsöljas en del knep - hur han lyckats få sina bilder, som trots allt krävt ett enormt tålamod. Och bildern är fantastiska.

I en annan artikel berättar en fotograf hur han metodiskt fotograferar vitsvanshjort, och har fått ihop en del fina bilder. Det som aningen irriterar är den kritiklösa inställningen till denna främmande art i finländska fauna (importerad från Nordamerika), inplanterad av jägare  för ett halvtsekel sen.

Jag minns inte om det var samma fotograf som under den finska naturfotoförenings höstdagar för ett antal år sen visade 200 bilder på vitsvanshjort under en bildvisning. Jag skulle ha haft lust att stiga upp och säga att det borde vara skottpeng på dessa djur ... Men det gjorde jag inte, ville inte förstöra stämningen i salen.

Men faktum kvarstår. Det är inget att vara stolt över att det idag finns en population på 50 000 vitsvanshjortar i Finland! Det är faunaförorening av värsta sort. Och många naturfotografer fungerar bara som nyttiga idioter, som bara är intresserade av fina bilder som de är stolta över, utan att reagera på det som är fel med arten ifråga. Också alla fasaner, kanadagäss, kanadabävrar, minkar etc. borde putsas bort ur vår natur. Den förstnämnda hör hemma i Asien, resten i Nordamerika.

Råddjuret ovan tillhör nordisk fauna, och har under de senaste decennierna brett ut sig över stora delar av Finland. I "mina marker" i Österbotten såg jag den för första gången för några år sen och är ännu mycket ovanlig. Enda observationen hittills i år är den på bilden ovan, som överraskande kom travande förbi mitt fotogömsle en kväll när jag satt och väntade på rödräv med fångade vattensorkar (som jag fick en bra bild på) ...

Inlagt 2012-08-23 21:12 | Läst 4206 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Kan inte komma på en enda gång när jag tyckt annorlunda än dig när jag läst din blogg, nu kan jag puckla på dig lite grann. Håller med fullständigt att de här djuren aldrig borde ha funnits här. Alla har förmodligen tagits hit för att skjuta på, ren nöjesjakt. Ni i Finland har väl drabbats lite mer än vi i Sverige. De två värsta är väl vitsvanshjorten och ännu värre mårdhunden. Här är det väl kanadagåsen som det gnälls mest om för den skitar ner våra badplatser. Den jagas säkert i södra Sverige ( skåne ) men norr om Stockholm är det knappast någon jakt på den.

På skarven är det rena häxjakten på grund av att den bor på just den ö där söndagsseglarna ska slå till för att fika och få lite sol. Dessutom äter den upp all vår fisk. Att sedan Finska och Svenska båtar lossar 1000-tals ton med matfisk i Norrsundet för att skickas till Danmark för att förvandlas till fiskmjöl och bli djurfoder, bl.a. till norska laxar, ja det sägs inte mycket om. Har människor varit så dumdristiga att dom tagit hit dessa djur så får vi nog leva med det.

Vid Gysinge bruk som jag ofta besöker är både mink och bäver vanliga. Har några dåliga bilder men har väl aldrig gått in för att fota dem riktigt. Skulle dock vara väldigt glad om jag fick en snygg bild på t.ex. bäver. Ser man 150 - 200 bilder på samma djurart så kan nog vem som helst somna. Kan förstå din reaktion vid det tillfället.

Snygg bild på rådjuret!!

Mvh Sten
Gillar ordet "faunaförorening", mycket bra och beskrivande ord för vad vi människor ställer till med.
/Anders