FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lugnet före stormen


På väg till jobbet. Åbo 29.11.2012. Foto: Håkan Eklund.

Så här lungt och fredligt såg det ut i morse i akademikvarteren i Åbo. Enligt väderleksrapporterna varnas nu för en ordentlig snöstorm i morgonbitti, med vind från sydost som är ovanligt för en snöstorm i detta land.

Havet är ännu "varmt" och när ett lågtryck över havet (Finska viken) når ett köldstunget fastland lär det blir ordentligt med snöflingor ...

Det är förstås tragiskt om det sker trafikolyckor och sådant, men själv älskar jag stormar och speciellt snöstormar! Det är bland de få gånger som människorna kommer till korta med naturen, som vi så obarmhärtigt kuvat, exploaterat och manipulerat till oigenkänlighet!

Men se stormar, översvämningar och andra s.k. naturkatastrofer kan vi inte kuva, tack och lov. Det är bara bra att människan då och då påminns om sin litenhet! Därför gillar jag oväder.

Å andra sidan är det fel att kalla många bieffekter av lågtryck för naturkatastrof. Om vi dränerar alla torvmarker med dikesnätverk (som i löpkilometer når jorden runt), bebygger alla ådalar och flodstränder, havsstränder (se vad som hände med USA:s östkust för en månad sen) och täcker allt större ytor med asfalt - och att det då efter några dygns hällregn blir översvämningar och problem (när större vattendrag inte hinner med, utan svämmar över), då kan man väl inte skylla på naturen, eller hur? Om människan har manipulerat landskapet till oigenkänlighet, är det väl snarare en samhällskatastrof, som vi själva skapat. Men se, det förstår inte de flesta.

När landet låg jungfrulikt fanns det naturliga svämmarker längs varje vattendrag, och längs alla låglänta kuster, där det fanns utrymme för översvämningar. Idag är det ockuperat land. Av människor ...

Likadant är det med stormar. Om vi först skapar enorma skogsområden med röjda, gallrade, likåldriga monokulturer till skogar där stora öppningar (kalavverkade områden) ger vinden mera momentum, då är det väl inte underligt att skogen stjälper (bl.a. över el-ledningar som i sin  tur skapar problem för många ...). Men vad utbasoneras i medierna, jo - man skyller på naturen!

Men det är en sanning med modifikation; vi får den natur som vi förtjänar. Som vi bäddar får vi ligga!

Jag kollade skador på skogarna i mina strövområden här på ön efter de stora "annandagsstormarna" för ett  år sen, det var endast rötskadade (rotröta) granar som hade stjälpt, inte friska träd - eftersom det handlade om skogar som rätt långt var i naturtillstånd (olikåldriga blandskogar). Och de tålde hårt väder.

Inlagt 2012-11-29 21:46 | Läst 5258 ggr. | Permalink
Sitter just nu å väntar på snön från öster. Jag har varit med om det en gång tidigare, 1998. Jobbade på godsbangården i Gävle. Det var barmark på fredag morgon och över en meter på måndagen. På en bangård där det står vagnar bildas dessutom stora drivor. Två T44:or ( disellok) drog undan vagnar. föraren ropade å frågade hur många vagnar han drog på. 3 ropade jag tillbaks. när han drog iväg visade sig att det var ytterligare 3 vagnar som inte syntes under snön. ( knoppvagnar för conteiner) En vecka senare var det - 30.

När det gäller skogen har jag ett ställe vid Gysinge bruk. För några år sedan avverkades skogen på en sida av vägen. I skogen på andra sidan ramlar 10 - 15 träd så fort det blåser. Man tar reda på träden och nästa gång det blåser rasar ännu fler träd. ( produktionsskog ) Tycker att det skulle vara förbjudet att kalavverka ända fram till gränsen till naturreservat eller liknande utan spara en skyddande zoon mot reservat. I de små skogsreservar som jag själv besöker rasar många träd i reservargränsen för att det är kalhugget runt om.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2012-11-30 09:22
Intressant läsning; tack för det!
- hawk
Mycket väl skrivet!
Svar från Håkan Eklund 2012-11-30 09:24
Ibland måste man bara "skriva av sig" sina frustrationer, som ändå inte leder någon vart.
Det är först när majoriteten av folket skulle börja "höga upp sig", som det skulle bli förändringar i våra samhällen.
- hawk