FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om att se


Förmiddagssyssla på altanen. Hirvensalo, Åbo 29.5.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 150/366.

Norska BioFoto-föreningen gav i tiden ut en bok med titlen Ögat som ser, som jag kom att  tänka på vid förmiddagskaffet i solen. En av våra vuxna döttrar avslutade med en synnerligen feminin syssla och det slog mig: detta har jag aldrig tänkt på att fotografera. Hämtade 100 mm makro-objektivet som stått oanvänt under långa tider, och tog några vardagsbilder.

Det är ju ofta som de allra vardagligaste sysslorna och göromålen som mera sällan hamnar på bild; kanske stämmer det inte när det gäller "telefonbilder för some" ...

Jag får väl bara tala för mig själv, som undviker sociala medier som pesten (denna blogg är min enda aktivitet inom den sektorn).

Inlagt 2020-05-29 09:48 | Läst 2457 ggr. | Permalink
Ja dom bilderna är nog typiskt en kvinnlig företeelse. Åtminstone när det gäller mina döttrar. Allt ifrån kaffebordet till IKEA maten. Allt ska fotograferas.
Sten
Intressant på sätt och vis, att den här typen av trivialbilder inte syns mer än just i sociala medier. Men en sån här bild kräver ändå ett visst mått av kunnande och fotografiskt tänk för att bli bra. Kanske en ny fotografisk genre, seriösa trivialbilder?
Ha det gott / Gunnar S
Vad som är trivialt handlar endast om tycke och smak.
Det triviala kan ändå återges på ett estetiskt sätt med bra fotografisk teknik.
Denna bild är fint komponerad, om man vill kan man analysera med trianglar, gyllene snittet, skärpedjup och annat. Svart bakgrund mm.
Ska man göra något trivialt kan man lika gärna göra det snyggt, som här!
Mvh Janne