FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om att utmana sig själv


En favorit att avstå ifrån. Kimito 2.1.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 02/365.

Nästan varje år har jag, liksom så många andra, inlett en viktminskningskampanj efter julhelgen. Inte för att jag egentligen äter mera än vanligt under jul och nyår, men med en del extra "skålande" och en massa onödiga efterrätter och annat onödigt gott blir det ändå för mycket av det goda (de goda kalorierna ...).

Alltså läge för action ..

Och nu, nu kör jag igång igen. Och jag vet faktiskt vad jag skall göra, och hur det skall gå till, jag har lång erfarenhet.

Det gäller bara att vara disciplinerad, som låter enkelt, som det nog inte är i längden.

Egentligen har alla mina viktminskningsprojekt misslyckats, men i sig ändå lyckats. Dvs. jag har varje år satt på bromsen när vågen visar 10 kg extra, sen tar jag ner kilona under året - sen i något skede glömmer jag bort det hela, och sakta men säkert kryper vikten upp igen. Och då slår jag på bromsen igen.

Allt detta har gjort att vikten aldrig har ackumulerats till någon hopplös nivå, utan hållits på en hanterbar nivå.

Och jag vet, det hjälper inte att vara flitig motionär (som jag är ...) för att få resultat, det är nog via matrenovering som de största segrarna över extra kilon skapas.

Min svaghet är bröd, dvs. kolhydrater. Jag älskar gott bröd. Jag behöver bara avstå (åtminstone minska intaget ...) från bröd (och öl), och mina extra kilon börjar trilla ... 

Från och med i morgon. Punkt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Katabolism
Kolhydrater börjar brytas ner redan i munnen av enzymer som finns i saliven. De fortsätter sedan att brytas ned till kortare och kortare sackaridkedjor tills de blir monosackarider, till exempel glukos. Glukoset tas sedan upp i blodet och transporteras ut till cellerna. När glukoshalten i blodet, blodsockerhalten, stiger utsöndrar bukspottkörteln insulin. Detta gör att cellerna tar in mer glukos. Glukos kan användas som energi av alla kroppens celler. Celler, framför allt muskelceller och leverceller kan spara på glukos i form av glykogen men bara en begränsad mängd (ett par hundra gram). Ifall glukoshalten blir för stor så ombildar kroppen det till fett.

Inlagt 2017-01-02 20:29 | Läst 1071 ggr. | Permalink
Ja tyvärr har även jag några kilon för mycket. 4 kilo mindre så skulle jag nog känna mig tillfreds. Det gäller att äta mindre men fler gånger. ( vad jag tror ). Framför allt gäller det att röra sig lite varje dag.
En gång för många år sedan tittade jag på TV, det var faktiskt i Salo. En gammal man pratade kost, motion, bantning. Han sa att tycker du om sallad, så ät det. Gillar du kött, så ät det om du mår bra av det. Tror du på en diet och mår bra av det så är det bra, men du måste röra på dig ibland också. Tidigare åkte mannen skidor 1/2 - 1 mil någon gång i veckan men nu orkar jag bara 2 kilometer. Han hade precis fyllt 100 år.
Sten
Hej och God fortsättning!
I augusti när jag fick virus på balansnerven fick jag stora doser cortison, vilket utlöste en slumrande diabetes hos mig. Så vartefter jag började tillfriskna från mina balanssvårigheter blev det att välja mellan att tablett och insulinbehandlas eller att lägga om livsstil. Och då främst att undvika kolhydrater. Jag valde att öka på vardagsmotion och nästan helt utesluta kolhydratrika livsmedel. En förändring som jag är mycket nöjd med och som inte känns svår alls. Det finns så himla mycket goda grönsaker som kan kompletteras med ägg, fisk och kött. En skiva gott knäckebröd unnar jag mig på morgonen och kvällen. På köpet har jag minskat rätt många kilon och mår bättre än någonsin.
Lycka till!!!