FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om att våga bjuda på sig själv


I pelarsalen, i skymningstimme. Riisitunturi, Posio, finska Lappland 25.1.2020. Foto: Håkan Eklund.

I kväll gjorde jag något som jag aldrig tidigare gjort i mitt rätt långa liv. Jag höll ett impromtu bildföredrag på finska, inför kunniga och kritiska finska naturfotografer.

Jag berättade om min debutbok ("Samtal i gränsland"), illustrerat med ca 40 bilder, som innehåller ett antal livsöden/-berättelser med natur som en röd tråd.

Av feedbacken att döma gillades mitt "utspel"; det lönar sig alltid att bara vara sig själv. Ota tai jätä/take it or leave it - brukar jag resonera.

Trots att jag pratar finska (och förstår språket mycket bra), är det ändå "broken Finnish" som jag talar; jag har ju aldrig jobbat på finska. Min fru har finska som modersmål, som gör att  jag"lyssnar flytande" - hon lärde barnen finska, jag lärde dem svenska. Win-win för alla.

Men som sagt, det var en ny erfarenhet att inför publik hålla bildvisning på finska. Ihan kiva fiilis ...

Inlagt 2020-01-25 23:51 | Läst 429 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Mina vuxna barn ifrågasätter ibland varför vi ( Rita ) inte pratade Finska med dom när dom var små. Då hade dom fått språket på köpet så att säga. Men Rita pratade aldrig Finska med sina föräldrar. Dom pratade Finska och Rita svarade på Svenska. Det var inte förrän i vuxen ålder som hon vågade samtala på Finska med andra människor. Dessutom påpekar många att hon använder ord som man inte längre använder i vardagsfinskan. Kan kanske bero på att hennes mamma kommer från Karelen och har kanske någon speciell dialekt.
Finska är svår, har försökt lära mig något men det var bara att ge upp. Enstaka ord kan jag, fåglar har naturligt fastnat och en del vanliga ord. Har man bläddrat i Vuoden luontokuvat och Kololinnut i 40 år fastnar alltid något.
Riktigt mycket snö däruppe. Kan se på FB att det är mycket aktiviteter i Kuusamo. När ni besöker Riisitunturi är det skidor eller snöskor som används då. Spelar kanske ingen roll vad.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-01-27 10:02
Hej, tidigare förstod man inte att man kan lära barn två språk samtidigt. Också min fru har finska som modersmål, hennes pappa var finl.svensk (född i Viborg), mamman från finska Karelen. De pratade bara finska hemma. Sen när hon kom till mig i Österbotten insåg hon att hon måste lära sig svenska, som jag berättat om i boken. Numera pratar hon mera svenska än finska, i familjesammanhang.

Riisitunturi: det finns en upptrampad stig från P upp till toppen (inget högt fjäll ...). Skall man göra utflykter utanför stigen, gäller skidor eller snöskor. Nu hade vi flugit upp för ett möte, och tog inte sådant med. Men en bra promenad hade några av oss, men isande kallt ...
- hawk
Jag lyssnade och tittade föredraget. Det var ett fantastisk föredrag. Utmärkt dokument, återblick bakom några dekad och rolig saga och profil av Håkan Eklund. Jag njutit varje sekund!
Tack Håkan!
Olli
Svar från Håkan Eklund 2020-01-27 10:03
Tack Olli, ja - jag har med åren lärt mig att det viktigaste är att förstå varandra, inte att nödvändigtvis prata ett främmande språk felfritt.
Liksom du också insett :-)

Why be normal when you can be yourself! :-)
- hawk
Härlig bild på upplegorna och skidåkaren lyfter bilden ännu mer. Det gör mycket att få in en referens i landskapet. Är det en färsk bild? Här i Arvidsjaur har upplagor försvunnit senaste veckorna pga tidvis plusgrader och en hård vind.
Svar från Håkan Eklund 2020-01-26 16:06
Färsk - kolla datering under bilden. :-)
- hawk
En bild som sticker ut! Bra fångat!
Svar från Håkan Eklund 2020-01-27 10:04
Men det var kallt om avtryckarfingret ...
- hawk
Fantastisk bild! Underbar miljö!
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2020-01-27 10:05
Ett sagoland! Om bara människor kunde lära sig att förstå värdet av vårt naturarv.
- hawk
Underbar bild! Och det föredraget hade varit roligt att få höra! Hälsningar/ Björn
Svar från Håkan Eklund 2020-01-27 10:06
- - - bilderna var på svenska :-)
- hawk