FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Två underbart fina naturfotoböcker


Jorma Luhtas nya bok till vänster; Heikki Willamos/Mats Anderssons till höger.


Jorma Luhtas bok i färg, Willamo & Andersson i s-v.
Ett uppslag ur "Möten" av Willamo & Andersson. Reprofoto: Håkan Eklund.

Två böcker, två mästerverk. Både beträffande text och bild. Detta är den typ av böcker som kräver fokusering; det gäller att kapa åt sig ett stycke kvalitetstid, att i lugn och ro studera det fina bildmaterialet och ta till sig den likaså konstnärliga texten.

Jorma Luhta har vandrat i väglöst land i fjällområden mellan Finland/Sverige/Norge. Med tält, kamerautrustning och ryggsäcken fylld med mat. Traditionellt slitarbete som belönats med ett strålande dokumentärt bildmaterial. Och Luhtas text är stilistiskt lika underfundig som alltid, en sann njutning; tyvärr missar jag nog en del av de språkliga nyanserna - hans finska är bättre än min ... Boken har också utgetts på engelska. http://www.maahenki.fi/tuote/809/wanderers-in-the-north

Willamo & Andersson har presterat en bildkonstbok av den högre skolan. De svartvita bilderna är i de flesta fall mycket konstnärliga och stämningsskapande, där den egna fantasin får bygga vidare. Texten är Willamos (som studerat i Umeå och kan svenska) och  har "putsats upp" av Anders Geidemark. Som vanligt är Willamos texter sådana som går på djupet. Reflektioner över tingens ordning. Om människans relation till naturen.

Härligt att svartvita bilder igen börjar hitta sin plats i bokutgivning, något som (förutom skickliga bildskapare) kräver bra papper och skickliga hantverkare. Slutresultatet i "Möten" är helt enkelt suveränt! Detta är nog en av de vackraste naturfotoböcker som getts ut på länge. Och Willamos text är som lyrik, som bommul runt själen. Vackert språk; litterär njutning.

Förlaget är Maahenki ("maa"=jord, land; "henki" = ande, liv) som alltid producerar kvalitet! Just nu är boken slutsåld på förlaget, men kan också beställas direkt från Willamo själv (http://www.willamo.net/willamo.net/index.html.html)

Inlagt 2014-08-14 20:15 | Läst 2049 ggr. | Permalink
När jag hade 30 årgångar av vuoden luontokuva sa jag till min fru att nu är det den sista. Men nej då ! Inte blev det av. Sedan kom skogsåret, jag hade bråttom så det blev den på finska tyvärr. Men vilka bilder, dom kan man inte se sig mätt på. Dom här två är naturligtvis ett måste. Ska beställa Luhtas i morgon. Tråkigt att Luhtas aldrig ges ut på Svenska. Jag är lika dålig på engelska som på finska. Har förstått att hans text är lika bra som bilderna. Det lilla som översatts är så igenkännande, hans beskrivning och känslor om naturen.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2014-08-14 22:01
Finsk naturfotografi ligger på en synnerligen hög nivå.
I Willamo-boken med rikssvenskt samarbete. Fint!
- hawk
Intressant att det svv kommit tillbaks inom naturfotografin, verkar vara fina böcker. Är Willamo & Anderssons bok med svensk text? Må gott, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-08-14 22:00
Ja, den finns både på svenska och finska. Andersson är svensk, från Sverige ... :-)
- hawk