FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vad är nu sen så viktigt


Stillhet. Åbo 29.12.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 364/366.

För några år sedan gjorde jag ett beslut att försöka läsa en skönlitterär bok per månad; jag klarade av fem, sen kom jag av mig med en tråkig bok som gjorde att jag tappade lusten. Om inte en bok lyckas hålla mig intresserad från början, lägger jag den till sidan. Tyvärr är alltför många romaner tråkiga, och långrandiga ...

Samma gäller deckare; köpte en känd svensk författare nu till jul men efter några kapitel lessnade jag. För osammanhängande, för många karaktärer som kom och gick, alltför detaljerat om våld ... (det räcker att antyda, läsarens egen fantasi gör resten).

Alltså for jag tillbaka till bokaffären och köpte några Lee Child-böcker; han vet hur man håller läsaren i spänning, utan att behöva anstränga sig alltför mycket. Och det är alldeles i slutet som det blir klart vad mysteriet egentligen handlade om.

Ja, jag vet. Denna typ av litteratur är bara "tom underhållning", men ibland är det just det som man behöver, bara så skönt att "tömma huvudet" med i sig onödig läsning ... Och vad är nu sen viktigt här i livet?

Jag läser mest fackböcker och -artiklar, både till jobb och privat och behöver ibland bara låta fiction ta över, som under en helg, men då skall det också boken hålla en i sitt grepp.

Men det är inte alla författare som lyckas med att hålla en läsare på hugget. Avslutade nyss "Make me" (562 s, 2015), har "Personligt" (svensk utgåva 2016) väntande som nästa. Läser dem på antingen engelska, svenska eller finska, bara hur jag råkar hitta lämpliga titlar. Antingen nya (ca 8 euro) eller för en euro som "second hand". Texten är lika bra oberoende av pris ...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lee_Child

Jim Grant, född 29 oktober 1954 i Coventry, England, mer känd under författarnamnet Lee Child, är en brittiskförfattare. Lee Childs böcker handlar om den före detta militärpolisen Jack Reacher som reser runt i USA som en vagabond. Jack Reacher är en före detta militärpolis och kallas endast Reacher, ingen använder Jack som tilltalsnamn. Lee Child har två hem, en lägenhet på Manhattan och en villa i södra Frankrike. Han flyger ganska mycket mellan dessa två. Lee Child äger också en bil av märket Jaguar. Han är gift med en kvinna som heter Jane, och tillsammans har de en vuxen dotter.



Inlagt 2016-12-29 23:17 | Läst 3658 ggr. | Permalink
Intressant. Håller med. Har mer och mer börjat kunna lägga ifrån mig böcker som inte tar tag efter åtminstone några sidor. Och ren underhållning är inte det sämsta.
Sen har vi serier på TV'n också numera. Blir som böcker, fast med ljud och bild. Också ett sätt att varva ner, "tömma huvudet".
//GöranR
Tack för boktips! Här är en författare som skrivit flera böcker jag läst: Patrick Taylor. Han är från Irland med numer Saltspring-bo. Han har skrivit flera djupt personliga böcker, mestadels med motiv från Irland. Huvudpersonen är alltid en Irländsk allmänläkder som jobbare i ett litet bysamhälle på landsorten. Annars läser jag själv inte mycket skönlitteratur. Just nu håller jag på att läsa "The Rainforest chronicles", bibliofilutgåva av ett antal artiklar om hur kulturen erövrade landsdelen där jag bor. Artiklarna handlar om allt från spritsmuggling till USA under förbudstiden till timmerhuggarnas slitsamma liv i skogen.
Läser böcker gör jag inte längre, somnar innan jag kommit igenom förordet.
Fakta och fotoböcker går bättre, har precis avslutat Gerdehags senaste, mycket läs och sevärd.
Mv/G