I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tema 344: Vass (87/365)

Underbart vårväder. Utflykt till Tyresö Slott. Grönskan är definitivt på gång, solen glittrade i vattnet och det blev precis lagom med en lunch på värdshuset innan det blev dags att åka in till stan och fotofikat på Tårtan.

Vassen vajade manshög, drygt, och får tjäna som illustration till tema Vass.

Olympus E-M1 med Olympus 12-40mm/2,8. Bilden tagen den 16.april på Notholmen i slottsparken till Tyresö Slott.

På återseende//Göran

Postat 2014-04-16 23:01 | Läst 2412 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kreativt tänkande eller renlärighet - två trötta tanter i Tyresö

Personligen har jag lite svårt för när det ställs upp regler som säger att: "Så här får du göra, det är bra", respektive "så här får du inte göra, det är inte bra". Ett alltför långt draget regelsystem hämmar i mitt tycke, särskilt när det handlar om bildmakeri, vare det gäller vilka kameror eller objektiv man får använda eller om det handlar om efterbehandling. För mig är fortfarande bilden viktigast, inte hur den kom till eller med vilka verktyg den gjordes. 

Samtidigt kan jag förstå att man kan ta till tricks för sätta fart på fotandet; exempelvis idag bara ett tema, eller bara ett (fast) objektiv (istället för zoom), under den här perioden en bild varje dag etc.; man sätter olika ramar för sitt fotograferande för att tvinga sig tänka i andra/nya banor.  Men, det är när reglerna drar för långt, när de till slut blir det enda man får göra som jag värjer mig. I mina ögon blir det också lätt så att följandet av uttalade regelverk dissar andra sätt att fotografera, så att andra fotograferingstyper nedvärderas och framställs som "fel". 

Det är intressant att ta del av andra sätt att fotografera, även om vi måste acceptera att vi alla har olika preferenser, att alla sätt inte passar alla - vi är alla olika.

För min egen del har jag svårt för det dogmatiska tänkandet när det gäller fotografi, det passar inte mitt sätt att tänka eller fota - det blir för inskränkt, för mig. 

Så, utan att grubbla alltför mycket på detta beslöt jag mig ändå för att ta en promenad längs kanten av Tyrestareservatet, Gammelån i Trollbäcken med bara mitt 35-100mm (motsvarande 70-200 relativt FF) objektiv på. Lite tvingade det mig att tänka i nya banor, även om resultatet den här gången inte blev så upphetsande eller nyskapande (och det var väl inte så jättemycket Wild and Crazy heller). De här två tanterna som satt sig att vila på stenen har jag sett och fotograferat tidigare, men de finns kvar, och är lika kul  som förut. 

Olympus OM D E-M1 med Lumix 25-100 mm/f2,8.

På återseende//Göran

Postat 2014-04-16 11:03 | Läst 2022 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tema 135: Knäckt (86/365)

Ödmjuk inför naturens krafter, anar att det skulle mycket till innan den här gick av. Och inte ens spår efter bävern, som bor bredvid.

Tema Knäckt i Fotoutmaningen 365 Foton  2014. Bilden tagen den 11.april 2014 i utkanten av Tyrestaområdet, Gammelån.

Olympus E-M1 med Panasonic 35-100/2,8.

På återseende//Göran

Postat 2014-04-15 21:26 | Läst 1937 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tema 315 Triss (43/365)

Triss är inte bara lotterna eller spelkort. Den latinska frasen uttrycker det: "omne trium perfectum", och tretalet har ofta en magisk innebörd. I många kulturer är det heligt, och tretalet återkommer ständigt i sagor, myter och berättelser. 

Olympus OM D E-M1 med ett gammalt Olympus Zuiko-objektiv; 50mm/2,0 macro. 1/13 sek, f/2,0, ISO 200.

På återseende//Göran

Postat 2014-02-12 16:35 | Läst 5522 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag har kommit av mig...

Inser att det var ett tag jag gjorde något blogginlägg. Tiden går så fort. Särskilt när man har mycket om sig. Och den här tiden, liksom den i maj, är ju den brådaste på året. 

Jag har just avslutat den grova sorteringen och redigeringen av bilderna från Hawaii. Ibland funderar jag på det här med RAW-fotografering, men inser sedan att jag skulle ta lika många bilder i jpeg, så jag skulle få sortera på samma sätt, och jag skulle dessutom inte kunna låta bli att vara inne och peta i mina bilder ändå. 

Och nu börjar Hawaii bli en dröm, där sol och värme, med kortärmat och shorts mer och mer blir som en illusion - tur att jag har bilderna så jag kan drömma mig bort.

Jag har också, förstås, ändå fotograferat. Och byggt på min bildbank, med ännu fler bilder som ska sorteras och redigeras som följd. 

Och så har skaffat en ny kamera. Inte för att jag egentligen kanske behövde, men jag kunde inte motstå frestelsen, Och den nya kameran är bättre. Det kanske inte märks, men det känns så. 

Så nu sitter jag vid mitt skrivbord och kollar manualen med kameran i handen, och blåser av en bild lite då och då i enlighet med inställningarna jag dribblar med. Det blir en massa rätt så meningslösa kort, men kul. Och så tittar jag ut och ser hur naturen förändras utanför fönstret. Ett tunt snötäcke som väcker tankar om kommande snöskottning! Och märkligt hur naturen förändras och blir annorlunda, med en sådan liten förändring i grunden. 

Men, det kommer nog lite mer minne från Hawaii, kan var gott så här i vintertider. Och så måste jag ju ut med min nya kamera ;).

Så, på återseende//Göran

Postat 2013-12-08 15:47 | Läst 4303 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa