I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tema 241 Renovering (100/365)

Cartagena är en kuststad i den södra delen av Costa Blanca. Under de första århundradena av vår tideräkning, och dessförinnan spelade staden en stor roll med ett strategiskt läge. Därefter har den haft långa perioder av endera blomstring respektive förfall. De senaste åren har staden återigen blomstrat och man har tagit stora tag för att att bygga om, renovera och bygga nytt, vilket är väldigt tydligt när man går omkring i stadskärnan. Det finns mycket historia i staden.

På återseende//Göran

Postat 2014-06-24 15:57 | Läst 1928 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Och dom har mer i Lissabon

Fasader till exempel. När man kommer första gången till Lissabon slås man av hur husen ser ut. Det kanske man gör annars också, men här är det särskilt spännande, det finns en alldeles särskild stil. Man ser många hus med pastellfärgade fasader, man ser hus där fasaderna är kakelklädda, man ser ornamenterade balkonger i smidesjärn, man ser andra nästan svulstiga ornamenteringar blandat med nya, futuristiskt arkitektoniska fasader, starka färger, glas och betong, ibland sida vid sida och mitt inne i stan, men också ute i det tidigare expoområdet där världsutställningen 1998 ägde rum. 

Kaklet på fasaderna har förstås sin historia, förutom att Portugal är ett välkänt och världskänt kakelland. Efter många bränder i stan för länge sedan, bestämdes det att fasaderna skulle kläs med kakel som stod emot brand och hetta, och minskade riskerna för katastrof. 

Sammantaget kan mitt intryck av Lissabon sammanfattas i begreppet "sliten elegans". Man fick känslan av en snygg kostym som använts lite för mycket, med blank ända och lite fransiga ärmar, men fortfarande med stil.

Till slut ett lite udda inslag i stadsbilden, men det fanns fler. Snacka om graffitti!

Det fanns så mycket att se, så mycket att dokumentera. Det kanske kommer mer. På återseende alltså//Göran

Postat 2013-10-16 22:00 | Läst 3904 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera