I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fjäriln vingad

Trädgården har varit full med fjärilar nu de senaste varma dagarna. Buddlejan gör sitt jobb och attraherar fjärilarna, men de verkar också intresserade av väldigt många fler blommor. 

Intressant att sitta och iaktta hur de flyger. Det ser ryckigt och ibland knöligt ut, men jag märker också hur svindlande snabbt de ibland tar sig fram. Inte sällan ser man två fjärilar som liksom dansar med varandra i luften, ibland efter att de stött på varandra på samma blomma vilket fått mig att fundera på om de dansar eller slåss(?).

I vilket fall är de väldigt vackra. Och inte alltid lätta att fotografera.

Här följer ett litet urval.

På återseende//Göran

Postat 2020-08-22 03:22 | Läst 205 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Utflykt i hemkommunen

Sverige är ett land som är genombrutet av sjöar. Tyresö kommun är inget undantag. Inte minst i Tyrestareservatet ser man både större och mindre sjöar, inte sällan i förbindelse med varandra, inte sällan med förbindelse till havet, dvs Östersjön. 

Igår hittade vi till Raksta, i andra änden av vår kommun där vi bor, ett litet bad i en av de större sjöarna, alldeles nära Kalvfjärden som är en del av stora havet alltså. En typisk liten sommarbadplats, en liten sandstrand och en liten brygga. Och ingen algblomning. 

En liten idyll. Och ett äventyrsbad för somliga. 

På återseende//Göran

Postat 2020-08-20 14:04 | Läst 261 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mer från (än?) Järna

Sommar, semester, solen skiner från en klarblå himmel och det är varmt utan att vara för hett. En bra dag för en utflykt, och hustrun ville se mer av Järna, eller snarare antroposofernas anläggning i Ytterjärna, så vi åkte dit. 

Promenad i parken, mäktigt ljus mellan de stora träden med färger som kommer mig att tänka på nån annanstans, utan att jag för den skull är riktigt klar över var. 

Reningsdammarna nere i ekoparken ser ju inte för roliga ut, samtidigt som det är fint att promenera i den lummiga grönskan, Tyvärr fungerar de inte enligt uppgift fullt ut adekvat i sitt arbete att rena vattnet från kemikalier.

Jag är förtjust i den här skålarna, som i serie bildar små vattenfall; vattnet rinner ner i skålen, svirvlar runt och fortsätter ner till nästa nivå, pecis som en bäck i naturen. Och under tiden renas vattnet. I vad mån det gör skillnad må vara hänt, jag gillar principen. Och så är de vackra. 

Det är ett levande jordbruk med trädgårdsskötsel hos antroposoferna i Ytterjärna. Odlingar med framförallt frukt och köksväxter, men också blommor.

Det är rofyllt och lugnt att gå omkring bland träden och dammarna, på de små stigarna utefter stranden med all vass, upp runt köksträdgården med kål och lök och morötter och jag vet inte vad, att se de prunkande blommorna och sen ta en fika under äppleträden uppe vid kulturcentrum. Vi hann till och med titta in i Robygges affär och titta på slamfärgerna, kläderna och alla andra småsaker de sålde där; allt hantverk, tvålarna, kritorna, de polerade stenarna, de lustiga små instrumenten etc etc. Väldigt trevligt,men vi lyckades ta oss därifrån utan att köpa någonting. Den här gången.

Däremot fylldes kassen lättare i butiken vid Saltå Kvarn. 

På återseende//Göran

Postat 2020-08-10 23:47 | Läst 280 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Men det är inte bara vackert i trädgården. Det är nyttigt också. Eller ska bli.

I början av sommaren fick jag några små, taniga tomatplantor av en kompis, han hade sått för många frön och för många tog sig och då hade han ingen ytterligare plats. 

Det fanns egentligen ingen (färdig) plats hemma hos mig heller, men Biltema hade pallkragar i halv storlek, och det fanns en potentiell plats vid en södervägg, så med lite färg och jord så fick både tomatplantorna och min vinranka ett eget ställe. 

Och det har de utnyttjat. Till fullo.

Ymnigheten är påtaglig. Nu, så här efteråt, har jag förstått att man skulle "tjyva" plantorna, vilket inte blivit gjort. Men, man lär sig. 

Och nu börjar det komma riktiga frukter, som förhoppningsvis ska bli riktiga tomater. Jag ser fram emot det.

Vi får hoppas att solen och värmen sätter fart på mognadsprocessen, jag tror att det är meningen att de ska bli röda så småningom, eller hur?

På återseende//Göran

Postat 2020-08-08 22:52 | Läst 259 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Lite smått och gott i trädgården

Är det årets hittills varmaste dag? Här i Trollbäcken, Tyresö, hade vi uppemot 29 grader. Så det blev en långsam lunk idag, inte många knop och inte mycket gjort. Men det behövs inte. Jag gillar när det är varmt, och man måste inte vara igång hela tiden. Eftertanke och begrundan äger också sin tid. Och det finns skugga, och vatten att dricka.

Men trädgården frodas. Det blir mer och mer blommande i krukor och rabatter. Rosorna kommer fortfarande, i häcken och i nyplanteringar, Louise Bunel jobbar på och i perennrabatten jobbas det för fullt med anemoner, anis isop, bolltistlarna etc etc.

Men det finns inte bara blommor i trädgården. Det är inte lätt att ha päls i värmen. Men det finns vattenskålar strategiskt utplacerade, och M söker också skuggan. 

Dagen avslutades med en lite promenad till närmaste sjö för ett dopp (det första i år) - jätteskönt. Och senare kommer vi att ta oss an den här fläskfilén som fått puttra på grillen, low'n slow. 

På återseende//Göran

Postat 2020-08-07 19:11 | Läst 254 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa