I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Tema 4: Ankomst (27/365)

Tema nummer 4 i Fotoutmaningen 2014, 365 foton, Ankomst. Inlägg nummer 27 av 365 (som nu när jag börjar komma ikapp känns väldigt avlägset...)

Och nej, det är inte fel årstid, inte advent, men ändå. Bilden är tagen den 2.februari 2014.

Man tycker ingefärsroten ser så torr och nästan död ut, men saker händer alltså, när man lämnar den ifred en stund.

Olympus OM D E-M1 med en gammal Olympus Zuikoglugg, 50mm/2,0 makro, med 1/60 sek och f/2,0. ISO 400. 

Inlägg i Fotoutmaningen 2014, 365 foton under året enligt givna teman. Vill du veta vilka teman som gäller, eller se flera och andras bilder och inlägg så klicka på bildlänken här till höger.

På återseende//Göran

 

Postat 2014-02-02 22:49 | Läst 1976 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tema 23: Rött och Gult (23/365)

Det blir mycket tematiska bilder nu. Men, det här upplägget med Fotoutmaningen har fått lite mer fart på min fotografering. Jag ids mer, faller inte så lätt till föga för bekvämlighet. Och det är kul. 

Dagens tema Rött och Gult. Finns överallt nästan, och det här kanske blev lite uppenbart, lite lättköpt, men färgerna blev fina tillsammans, och allt har samma ursprung.

Olympus OM D E-M5 med Oly M 60mm/2,8 Macro, 1/8 sek och f/2,8. Naturligt ljus. ISO 200.

Det här är alltså ytterligare ett inlägg i Fotoutmaningen 2014, med 365 bilder under året utifrån en lista med olika teman. Läs mer om vilka teman som gäller, titta på flera bilder etc genom att klicka på bildlänken till höger här bredvid. 

Postat 2014-02-01 17:26 | Läst 2058 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Trädgårdshöst

Trädgården och rabatterna lever än, om än lite mer slitna, lite ruffigare. Lite mer patina, som en väl insliten läderjacka.  Eller vissna, om man så vill. Blomflugorna är fortfarande flitiga, och lika snabba och oberäkneliga som tidigare. Ljuset är mer förlåtande, inte så starkt, inte så obarmhärtigt som under de ljusa sommardagarna, ens mitt på dagen. Och ibland passar alla de där gamla klyschorna som att ”alla årstider har sin charm” etc, verkligen. Så, man får inte glömma bort kameran. 

Och över alltihop vakar trädgårdstomten, också han grå och sliten, men ändå fortfarande med. Och jag gillar mer och mer mitt makroobjektiv!

På återseende//Göran

Postat 2013-10-05 10:25 | Läst 3192 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vem sa att humlor inte kan flyga...

Enligt aerodynamiska lagar kan humlor inte flyga, egentligen, är det ju sagt. De har för tung kropp i förhållande till vingarna, eller nåt sånt. Den som sa det skulle då varit med hemma hos mig idag.

Onsdag förmiddag. Kaffe ute på altan i det närmast osannolika högsommarvädret - sent i augusti! Märker en väldig ruljans bland blommorna i rabatten, så den lugna stunden byts mot febril verksamhet - jag med kameran och humlorna och de andra krypen med att försöka hitta nektar bland ståndare och pistiller. Det är varmt och gott, och insekterna har en sanslös fart när de far från blomma till blomma. Och inte sitter de still heller, när de väl har landat, utan är fort iväg igen. Så det blir ett väldigt jagande med kamera och med fokus, och mer och mer irritation över att inte ha ett ordentligt makroobjektiv - får nog på sikt överväga en sådan investering - hinner ju inte med här.

Pratade sen med en biodlare. DEt är för torrt ute, och det finns därför dåligt med nektar i blommorna, vilket kan vara en anledning till hetsen. 

Men, ett bra makroobjektiv står högre och högre på önskelistan-

På återseende//Göran

Postat 2013-08-28 15:47 | Läst 4471 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fiskeresan

Det börjar dra ihop sig till årets fiskeresa. Det är nämligen så, att jag vid sidan av fotograferandet också, åtminstone säsongsvis och periodvis, är flugfiskare. Flugfisket har en hel del gemensamt med fotograferandet; fokuseringen, medvetandet, varseblivningen. Det går inte att låta vardagens bekymmer gnaga - man måste vara koncentrerad när man står i en strid ström med vatten upp till bröstvårtorna, med flera meter lina uppe i luften och vet att det står en fisk flera meter ner längs strömmen, bakom den där stenen och man måste pricka rätt så flugan inte draggar när den landat utan flyter så att den lurar fisken… Flugfisket handlar alltså i hög grad om harmoni, balans och rytm, inte minst fysiskt men också väldigt mycket ur själslig synpunkt. Egentligen som fotograferandet, åtminstone i någon mån.

Men flugfiske går också att fotografera - vilket förstås skänker ytterligare en dimension åt saken - fast inte samtidigt. Jag har försökt, vilket kostade mig en bra kamera! Men det finns tacksamma motiv – naturen, vattnet med solen som glittrar, övriga djur som man kan se (inte sällan, faktiskt), action, snap shot porträtt etc.

Årets resa är den 40:e resan i rad! Det började alltså 1973 med att ett gäng grabbar ganska hastigt åkte till Norge för att fiska en vecka. Sen åkte vi året därpå, och igen och nästa år igen, och så har det hållit på. Vi har fiskat i Sverige, i fjällen och de fjällnära älvarna, i Norge och i USA – Yellowstone, Maine och Addirondacksbergen för att bara nämna några platser. Men det är lika kul varje år att gå igenom utrustningen, kolla igenom flugaskarna och känna på tafsen, veva runt några varv på rullen och så.

Här exempel på några flugor som med all säkerhet kommer att användas. Kanske inte de sexigaste, men gamla trotjänare, som varit med ett tag, och som alltid finns med i flugasken.

Muddler Minnow

 Europea 12 (en nattsländevariant)

 Superpuppan (variant)

 Och sen till slut en bild från förra året i Kaitumälven; en av de stora harrarna!

Mycket nöje, och på återseende.//Göran

Postat 2013-08-07 14:41 | Läst 3866 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera