I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Matfoto - Måndagsmiddag

Idag blev det en Barigoule med kronärtskocka, tomat och lättbakad lax. Det lär vara en traditionell provencalsk rätt, med vinbräserade kronärtskockor. Hemmakolsyrat bubbelvatten. Det blev väldigt gott. 

Fotograferat egentligen lite rätt på, så där. Naturligt ljus. Prövade lite andra vinklar, men såg godast ut så här. 

Postat 2015-11-30 20:16 | Läst 1576 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Säsong för julkonserter

Från och med nu och flera veckor framåt sjungs det och spelas runt om i hela vårt land, i kyrkor, i samlingssalar, i skolornas aulor - ja överallt hör man julmusik. Det är den stora säsongen för julkonserter. Black Friday kanske får uppmärksamhet, men det är julkonserterna som dominerar. Tidningarna är dubbelt så tjocka med annonser, och de olika evenemangen trängs och konkurrerar om den tillgängliga publiken. Särskilt här i Stockholm fullständigt kryllar det av olika alternativ att höra julsånger sjungas, mer eller mindre stämningsfullt. 

För oss som exempelvis är engagerade i körmusik blir det bråda dagar. Förutom våra egna konserter måste vi ju gå på alla de andras, där de som vi känner, där våra makar/systrar/bröder eller barn (föräldrar?) sjunger och spelar. Almanackan är nästan svart, och logistiken sätts på prov, och jag vill inte tänka på diskussionerna kring en del köksbord...

För mig började det i går, när Vocal Vikings, Sveriges äldsta barbershopkör hade sin julkonsert i Allaktivitetshuset i Sundbyberg. Den anrika manskören hade besök av duktiga gästartister i from av kvartetterna Rizzo och Unichord, förutom framträdanden ur de egna leden. Tillsammans med en jazztrio skapades faktiskt en finstämd och mysig julkänsla, där klassiska julsånger avlöstes av mer moderna tongångar. 

En bra början på säsongen. 

Vocal Vikings dirigent i full action

Let It Snow...

Inlevelse

Och i nästa vecka är det dags för min kör att exekvera Stjärnjul i Filadelfiakyrkan. 

På återseende//Göran

Postat 2015-11-29 15:08 | Läst 1463 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Premiärglögg

Nu så har mandel- och russinsäsongen infunnit sig. Inspirerad av alla inlägg med glöggförtecken inventerade jag skafferiet och hittade faktiskt en halv Skogsglögg från förra året. Med lite russin och mandel fungerar den helt perfekt nu, när jag sitter och plockar lite med datorn och bilder och sociala medier innan jag ska gå och lägga mig. Och så fick jag anledning att fotografera lite. 

Men faktiskt inte hela sanningen. Dessförinnan, tidigare ikväll tog makan och jag och smakade på årets glögg som vi fått i present. Väldigt gott, det också. Och mandel och russin  införskaffade idag, just för ändamålet. 

På återseende//Göran

Postat 2015-11-28 01:02 | Läst 1550 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det här med matfotografering

Skulle gärna vilja göra mer matfotografering, men det är svårt. Först ska man laga maten, sedan ska man hinna fotografera den innan den kallnar eller eljest blir oaptitlig, och vinklarna och ljuset är begränsade , särskilt när man är hungrig. Så det blir ganska mycket olika maträtter ur samma vinkel. 

Idag blev det emellertid råraka med rotselleripuré och ruccolasallad som det skulle varit fetaost i. 

Det är som med den analoga fotokonsten - de gamla husmansrätterna försvarar sin plats!

Inte helt nöjd med färgen på rotselleripurén, men det var väldigt gott. 

På återseende//Göran

Postat 2015-11-25 20:39 | Läst 1603 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag är nöjd med min fotoutrustning, egentligen - men...

Ibland undrar jag om man inte behöver mer. Eller bättre, eller kanske till och med större. För visst kan man ta bättre bilder då?

Som i helgen, när jag fotograferade vårt körinternat inför julkonserten. Allmänt dåligt eller snarare lite otillräckligt ljus, vilket innebär stora bländare och högre ISO än vad man egentligen är bekväm med och det ändå blir långa slutartider vilket i sin tur innebär att det blir suddigt så fort någon rör sig det minsta lilla, bilderna blir gryniga och liksom utfrätta. Och antalet bilder man kan behålla blir pinsamt litet. För man kan ju inte heller rädda alla bilder med svartvitkonvertering...

Jag försvarar alltid min kamera, inte minst dess sensorstorlek och antal pixlar. Jag är väldigt nöjd med mina Olympuskameror och tillhörande suveräna glas. Men så kommer stunder då jag tvivlar, kanske ändå fullformat kan hjälpa mig att producera bättre bilder i svåra förhållanden. Kanske man behöver 24x36 mm minst, kanske det vore enklare med uppemot 50 miljoner pixlar... Blir den så stor ändå den nya Canon, eller man kanske skulle satsat på en Sony, för storleken är ju viktig, eller Nikon? Just Sonyn, 7-serien, är ju högeligen intressant. Frågan är bara om det större ljusinsläppet spelar någon praktisk roll?

Jag får fundera vidare.

På återseende//Göran

Postat 2015-11-23 15:53 | Läst 1765 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa