I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Onsdagsmiddag

Tänkte det skulle vara gott med hemgjord falafel med melonsalsa, vitlökscrème och persiljerostade grönsaker till onsdagsmiddag. 

Och det var det. 

På återseende//Göran

Postat 2015-12-09 20:50 | Läst 1220 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Juleljus eller att fotografera i sitt närområde

Julen är bland annat ljusets högtid. Hela december är upplyst, visserligen artificiellt, men ändå.Skyltfönstren är fulla med ljusgirlanger, över gatorna hänger de mest fantasifulla ljusskapelser och i varje hem finns åtminstone en adventsljusstake, förutom de elektriska fönstervarianterna, träfärgade, röda eller gröna. Det hela smittar av sig på villaägarna, där det väl knappast finns en buske eller äppleträd som inte är överströdd med ljusgirlanger som fantasifullt klättrar runt grenarna, om det inte är huset som är besmyckat med ljus från skorstenen ner till takfoten. Och det har blivit allt mer vanligt med figurer av alla de slag, på altanen, i trädgården, på förstukvisten - ja överallt tittar ett rådjur eller en ren fram, inte sällan flankerade av en tomte som illmarigt plirar fram runt knuten. Vi börjar allt mer närma oss USA, där sådant har varit vanligt många år tidigare än hos oss. Och dessutom är det mycket enklare nu, med all LED-belysning som nästan inte drar någon ström alls. Förut var det faktiskt en post att räkna med, att huvudsäkringen tålde den extra belastningen och att man fick vara beredd på på elräkningen i januari. 

Så, eftersom jag bor i ett sådant villaområde, där jag ser allt det här i snart sagt varje trädgård, mer eller mindre, så tänkte jag gå ut och dokumentera det.

En annan tanke var också det här med "gräv där du står", dvs fotografera där du är - alltså dokumentera din närmiljö. Den är lika viktigt att fotografera och dokumentera som alla de  fjärran länders motiv man söker annars. 

Nu blev det inte bra med ljusen i trädgårdarna och på husen. Det brände ut och blev inte så stämningsfullt som jag hade tänkt. Men, några dokumentära bilder av hur det ser ut här hemma blev det...

Shellmacken, en anakronism i viss mån där den ligger kvar mitt inne i ett bostadsområde. Men väldigt behändig att ha, öppen sent med alla möjligheter till sena kompletteringsköp, om man så vill.

Vår kombinerade Thai (hämt) restaurang och kemtvätt, granne med macken. 

Det är intressant att det ligger inte mindre än fem restauranger eller matställen i samma korsning här, med en radie på max ett par hundra meter, förutom macken (korv med bröd) har vi en indisk restaurang, en fiskdeli, en pizzeria och kebabrestaurang och ett lunchhak. Så, vi som bor i Trollbäcken behöver inte svälta.

Så fick jag ändå med en trädgårds/husjulprydnad, en stilfull snökristall.

På återseende//GöranR

Postat 2015-12-07 23:02 | Läst 1220 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fotografens mardröm

Dåligt ljus, höga (alltför höga) ISO-tal, långa slutartider och motiv som ändå rör sig... Plus olika färger på ljuset, hela tiden. 

Mera testning av den nya kameran Olympus OMD E-M10 II, den här gången med panasonics pannkaka 20 m/1,7. 

Är personligen inte så glad åt brännvidden, fastän den närmar sig något slags normalobjektiv på 35 mm. Gillar 50mm bättre (Panasonic Leica 25mm/1,4), passar bättre hur jag ser på saker och ting. Möjligen ett arv från min gamla an analoga tid; mitt första objektiv var just ett 50mm's. Men, pannkakan är behändig i storlek, och ganska skarp. 

Situationen är en konsertlokal, Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hade med mig kameran på vårt genrep inför den  stora julkonserten Stjärnjul med de kända musikalartisterna Fred Johansson och hans hustru Hazel Gonzales som gästartister. 

Det b lev mest ögonblicksbilder och långt ifrån, på läktaren; eftersom jag är med själv kunde jag inte springa runt och fotografera, vilket var en utmaning för objektivet, där scenen blev en liten prick i mitten. 

Så, det är mest för att visa hur bilderna kan bli på högt ISO, långt ifrån, långa slutartider och dåligt till underligt ljus och efter att man croppat bilderna ganska rejält. 

Håller i alla fall för webben. Och det är en härlig kombo som man kan ta med sig överallt och verkligen kunna fotografera diskret. 

På återseende//Göran

Postat 2015-12-04 23:39 | Läst 912 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera