I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Torghandel

Jag är svag för bildserier. Det är inte alltid som enstaka bilder håller eller räcker till. Flera bilder kan berätta en liten historia, där varje bild spelar mindre roll än bilderna tillsammans i en serie. 

En annan aspekt är ju det här med gatufoto. Gatufoto ska ju skildra livet i det offentliga rummet, och där människorna i bilderna ska vara okända och situationerna aldrig arrangerade

Sålunda, Gullmarsplan en onsdag eftermiddag, ett offentligt rum, okända människor och där scenen inte är påverkad på något sätt, dvs gatufoto?

På återseende//Göran

Postat 2016-05-05 22:44 | Läst 1038 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Istället för havsörn

Ute hos en vän som bor ute på Brevikshalvön i Tyresö - strax bortanför slottet. Han hade tidigare visat en suddig mobilkamerabild av en havsörn som satt i ett träd på tomten. Nu var det emellertid ett tag sedan den visat sig, så frågan var om det inte var en skröna.

Men när vi stod där på altanen såg vi plötsligt hur havsörnen kom flygande, lite långsamt och majestätiskt, med långa sugande vingslag, på ganska låg höjd, maximalt en 7-8 meter över hustaket. Vi såg den tydligt, den krökta näbben, den bistra blicken och kunde nästan räkna fjädrarna på vingpennorna. I klorna hade den ett byte, någon stor sork eller liknande. 

Kameran var förstås nedstoppad i väskan som låg på bordet en bit bort. Det fanns inte skuggan av en chans att hinna ta fram den, och dessutom dög inte gluggen som satt på att dokumentera scenen med.  Så vi fick bara stå där och beundra den mäktiga fågeln, vilket kanske var lika bra - man måste inte fotografera jämt, eller(?). 

Men så såg jag i det blommande krikonträdet en stor fjäril sitta. Och den satt kvar! Jag hann till och med byta objektiv till ett lite lämpligare. Så istället för en havsörn fick det bli en påfågelfjäril, om än upp och ner. Naturen är mäktig, inte bara ibland. 

På återseende//Göran

Postat 2016-05-05 01:44 | Läst 1329 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En selfie, minsann... Söders fotofikagäng på Tårtan

Det här mer selfie, eller självporträtt är egentligen inte min grej, och jag skulle väl inte komma på tanken att bygga en blogg runt något sådant. Men i det här läget kan jag inte låta bli. 

Fotofika på Tårtan är en institution. Varannan onsdag eftermiddag besöker v i det anrika fiket på Hornsgatspuckeln och umgås med kameran och fotograferandet som minsta gemensamma nämnare. 

Nu har Bernt Carlzon förtjänstfullt tagit fram en T-tröja till alla hugade Tårtandeltagare. Det ligger en del jobb bakom, till exempel var det av allt att döma inte självklart med loggan, vilket ju vi som upphovsrättsinnehavare känner till. Men det löste sig, och idag var det allmän utdelning av beställningar. 

Den är i mina ögon jättefin och jag bär den med stolthet och glädje - gillar sånt här. 

PS Hornsgatspuckeln på Söder i Stockholm (fritt från Hornsgatspuckelns egen hemsida):

"Hornsgatspuckeln är Södermalms kulturkvarter. Här finns det allt ifrån gallerier till butiker, mysiga caféer och en och annan bar. Hornsgatspuckeln är ett eget litet samhälle på Söder som sträcker sig mellan Mariatorget och Södermalmstorg.

Mitt på Hornsgatspuckeln ligger café Tårtan i ljusa lokaler där kultiga TV-serien ”Tårtan” spelades in på 70-talet. Tidigare hette caféet Puck och sedan Franzén men numera är det tårtan som gäller. Här erbjuds ekologiskt hembakat fika, en enkel och kort lunchmeny men det finns även festmat för avhämtning och förstås en hel uppsättning tårtor! Maten serveras på vackert porslin från konsthantverksbutikerna i närheten. Gratis wi-fi finns även för den som önskar."DS

På återseende//Göran

Postat 2016-05-04 23:20 | Läst 1271 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera