I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Vidvinkel - hur gör man då,egentligen?

Igår fick jag mitt nya objektiv, Olympus M.ZUIKO Digital ED 7-14mm f/2.8 PRO Lens, dvs vidvinkelvarianten av PRO-objektiven. Det finns en tidigare variant, men med bländare 4. Denna är betydligt ljusstarkare, F/2,8 genom hela zoomen. 

Det här objektivet ingår också i PRO-serien, tillsammans med normalobjektivet 12-40/2,8 och telezoomen 40-150/2,9. Gemensamt har de här objektiven, förutom den stora bländaren genom hela zoomomfånget, att de är synnerligen robust byggda, vädertätade och med en optisk kvalitet som är grym. På andra forum, t ex dpreview går de här tre under samlingsnamnet "The Holy Trinity", vilket är ett passande namn, i sig. 

De är ganska stora för att vara m43-objektiv, även om storleken och tyngden ligger långt under FF-. och APCS-objektiv med motsvarande brännvidd. 

Så idag var jag ute och testade det. Jag har alltid velat ha en vidvinkel, särskilt när jag varit ute och fiskat, med mycket natur, vatten och älvar etc, så har jag känt mig begränsad av det omfånget jag haft. Men det var intressant hur ovan jag kände mig, hur mycket jag fick med och hur jag kände att jag måste tänka i delvis andra banor när jag fotar. 

Slogs av det stora skärpedjupet...

Skolutflykt, det var ju så vackert väder. 

Vår lilla sjö var till och med badbar. 

Inga bilder på objektivet (upphovsrätter etc, och jag har inte fotograferat det själv) - men finns att beskåda överallt på nätet. 

På återseende//Göran

Postat 2016-06-02 23:02 | Läst 1064 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera