I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Att plocka bär och svamp

Jag är sedan tidigare en usel bär- och svampplockare. Jag tycker om att vara ute i skogen, har alltid gjort, och jag äter gärna bär i olika former, men när det kommer till att plocka dem i medförd korg eller plastpåse så är jag alltså inte längre med. Försök har emellertid inte saknats. Särskilt när jag under flera år bodde i Norrbotten - där alla är seriösa bärplockare, speciellt lingon och hjortron, det händer att människor mer eller mindre försörjer sig på det - beväpnade jag mig med korg och en sån där bärplockningsanordning, men det gick inte bra. För långsam och tafatt, alla andra plockade minst dubbelt så snabbt och mycket. Så jag lade ner det.

Ändå har jag mer och mer börjat plocka bär och svamp igen. Men nu stoppar jag dem inte i någon korg, och använder inte någon bärplockare. Nu tar jag upp dem på sensorn och minneskortet med  makroobjektivet. Och istället för att rensa dem när jag kommer hem, tar jag in dem i Lr och "rensar" bilderna på dem där. Mycket roligare. Och vill jag äta kan jag göra det på plats.

I går söndag; en relativt tidig och vacker morgon, som gjord för en mindre skogspromenad. Svågern funderade på eventuell svamp, men det fanns ingen.  Det fanns inte heller så mycket blåbär. Frågan ärt om det har varit för varmt och torrt.

Men några blåbär blev det, och några vildhallon. Och vad är det som gör att de vilda hallonen smakar så mycket bättre och är mera smakrika än sina domesticerade släktingar?

Tillslut lite förundran över det hemlighetsfulla perspektivet i Kvarndammen.

Olympus OM-D E-M1 med mZuiko 60mm/2,8 macro. 

På återseende//Göran

Postat 2016-08-01 23:24 | Läst 888 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera