I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Det handlar om ljuset.

Att se ut från mitt  köksfönster har mer och mer blivit som att sitta på första parkett till ett skådespel. Det må förefalla som om manus, regi och framförande, och även aktörerna, är något enahanda - jag tittar alltså på när fåglar äter, men skådespelet är ändå så fängslande att jag har svårt att slita mig. Och alltid händer det något. Nya aktörer kommer upp på scenen, nya intriger blir tydliga, och trots allt så växlar sceneriet av och till. Och på förmiddagen kommer solen in lite snett, och plötsligt ser jag bolltistlarna i rabatten nedanför i ett nytt ljus. Det handlar om det klassiska motljuset, som bildar liksom en gloria runt blommorna, vilket förstås är oemotståndligt för en hobbyfotograf. Och eftersom kameran redan är färdig och ligger på köksbordet (i hopp om att det ska hända något nytt vid fågelbordet),  så blir tanke och handling ett.

Och när jag ändå är ute, så händer det något framme vid scenen också. 

En större hackspett har uppenbarligen tröttnat på att få huvudvärk och ser chansen till en fri lunch. Vilket jag tackar för. Alltid trevligt med nya gäster. 

Om det nu inte händer så förfärligt mycket i min trädgård, så händer det mycket ute i världen. Jag var idag på Fotografiska och såg Paul Hansens bilder från kris- och krigszoner ute i världen. En upplevelse!

Paul Hansen är reporter/fotograf på Dagens Nyheter, en av de få tidningar som fortfarande sätter bildkonst och bildreportage högt och har kvar sina fotografer. Han har vunnit stort anseende och många ärofulla priser runt om i världen, och framstår inte bara i mina ögon som en av de allra främsta i sin genre. 

Som intresserad hobbyfotograf tittar jag mycket på bilder. Vi översvämmas ju med bilder, och det finns många bilder som är bra, men det är ändå inte så ofta som jag ser bilder som berör på riktigt, som man stannar upp inför och som känns. Paul Hansens bilder gör det. Han har ett eget bildspråk, han ser och förmedlar känslor, stämningar och situationer som ingen annan och det är både prövande och intressant att ta del av hans bilder. Man blir påverkad. Alla bilder är i färg, han har inte fallit för tricket att försöka fördjupa stämningar med svartvitt, men ändå ser de aldrig grälla eller platta eller förskönande ut. Och även om bilderna står för sig själva var och en blir det en massiv upplevelse att se dem tillsammans, i sviter från olika ställen i världen. Varje bild åtföljs av en kort bakgrundskommentar som ytterligare fördjupar upplevelsen. Väldigt intressant också att ta del av hur han tänker och fungerar visavi det här med bilder och händelser i relation till sig själv, som kommer fram i en film om honom som snurrar i ett av utställningsrummen. Rekommenderas!

På återseende//Göran

Postat 2017-11-07 22:23 | Läst 690 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

De är små. Och de är snabba.

Småfåglarna lever ett hektiskt liv verkar det som. Hela tiden på språng, hela tiden mat, fram och tillbaka. Men det är ett skådespel där jag sitter och tittar ut genom köksfönstret, scenen växlar hela tiden. Mest är det talgoxarna förstås, men nötväckan kommer regelbundet, liksom nötskrikan. 

Och man delar på tillgångarna. Maten finns för alla, även om det bråkas och kivas ibland om vem som ska ha den bästa platsen. Inte oväntat går störst först, även här, precis som hos oss. 

Det är inte lätt. Snart blir det stativ och seriebildtagning.

På återseende//Göran

Postat 2017-11-07 11:34 | Läst 687 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Om fågelfotografi

Med allt större respekt för fågelfotograferna, och likaså större förståelse för fågelskådarnas checklistor sitter jag och tittar ut över trädgården. 

Sedan tidigare bor här i trädgården åtminstone en talgoxefamilj och ett koltrastpar. Duvfamiljen har flyttat sedan vi tog ner granen där de bodde, de hälsar fortfarande på, men nu mera sällan. Sedan kommer det en skata på oregelbundna besök och vi har tidigare sett både större hackspett och gröngöling. Räknas någon enstaka gulsparv och rödhake?

Emellertid har jag nu laddat med ordentliga fågelmatare, fyllda med godsaker inför vintern, och plötsligt exploderar (nästan) fågellivet i trädgården. 

Och jag har laddat kameran, med telezoomen och hoppats på sådana här underbara bilder på småfåglar som vi ibland ser här på Fotosidan. Men det är svårt. Och frustrerande. De här små fåglarna rör sig så snabbt, här handlar det om tusendelar av en sekund. Kolibrierna i USA i somras var ju enkla i jämförelse, de stod ibland åtminstone stilla i luften.... Så stor respekt för alla de fantastiska bilderna av småfåglar här - det är inte lätt. 

Men det är roligt, framförallt att få besök. Bara idag har exempelvis en nötskrika kollat läget, plus vad jag först trodde var en gråsparv och en grå fågel med vit undersida, grå rygg och en svart mask som hälsade på och tog för sig av den dukade maten. 

Mina kunskaper vad gäller fåglar är fortfarande rudimentära, men jag har lyckats lista ut att den förmodade gråsparven egentligen är en pilfink, och den vita och gråa fågeln med den svarta masken är en nötväcka. Och att kunna lägga till arter till det personliga biblioteket så här känns märkligt roligt. 

Är som sagt inte nöjd med bilderna, men nu verkar det som fåglarna finns här och hittar hit, så det får väl förhoppningsvis bli färdighet via övning.

På återseende//Göran

Postat 2017-11-06 12:45 | Läst 778 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Speglingar

Spegeln är obarmhärtig.

Utan misskund visar den ytan

Ingenting undkommer; varje rynka, varje blemma, alla färger och former

Men spegeln ser bara ytan – är det viktigt att komma ihåg

Och det är det som finns under ytan som är viktigt

Och det är också viktigt att komma ihåg, kanske det viktigaste

Läser i dagens DN  om Skönhetens ABC; Agnes Lidbeck, författare och krönikör i DN:s Boklördag, och Stina Wirsén, illustratör och barnboksförfattare - om ett begrepp som präglar (inte bara) kvinnors liv. 

Inspirerades till dels av den texten tillsammans med illustrationerna när jag funderade över den här spegelbilden; en lite annan bild på grund av den av vinden något krusade ytan - spegeln visar inte alltid som det är, heller. 

På återseende//Göran

Postat 2017-11-05 19:03 | Läst 417 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vi hade i alla fall tur med vädret...

Eller vadå "i alla fall"? Vi hade tur med vädret! 

För några dagar sedan fick jag ett sms-meddelande från min hustrus brors dotter, för enkelhetens skull min niece, som bad mig, givet mitt fotointresse och mina fina kameror, fotografera henne för bilder hon behöver för mer officiella sammanhang, och där selfies med mobilen inte duger eller räcker till. 

Dvs, som att fråga ett barn om det vill ha godis.

Så idag gjorde vi, min niece och jag, en fotopromenad, ett (en?) fotoshoot här ute i Tyresö. Vi började i Nyfors som är porten till Tyrestareservatet, med vattenfall och höstfärger och avslutade med att gå runt i Tyresö slottsträdgård, också höstfärger, och vatten. Igår var det strålande solsken när jag var ute och rekognoserade för bra fotoställen. Idag vaknade jag till min besvikelse upp till en gråmulen himmel, som emellertid undan för undan sprack upp och släppte igenom åtminstone några solglimtar, vilket egentligen visade sig vara ett bättre fotoväder.

Båda ställena är helt underbara lokaliteter för foto, med vatten, natur, färger och alltså enstaka solglimtar mellan träden. Tyresö slottspark visade upp sina bästa sidor med sina gamla ekar och andra träd, sina stora gräsmattor med gulnande höstlöv, vajande vassruggar och glittrande vatten, så bara det var värt att vara ute för. 

Och det blev många bilder och många bilder som vi båda blev nöjda med. Både officiella bilder, sådana hon kommer att kunna använda för sitt ändamål, och andra bilder med lite mer av hopp och lek över sig, alltså inte fullt så officiella. Det var både roligt och lärorikt, jag har inte så stor erfarenhet av officiella porträttbilder och min niece är inte så erfaren när det gäller posering. Tillsammans löste det sig ändå, och vi känner ju varandra vilket underlättade. 

Kameraväskan var knökfull förstås, här lämnades inget åt slumpen, men det kokade ner till två objektiv som jag använde uteslutande, dels 45mm/1,8 på min Olympus E-M 10 mkII och dels 40-150mm/2,8 Pro som satt på min E-M1. Bägge objektiven är suveräna för ett sådant här ändamål och särskilt 45:an är jag väldigt nöjd med som porträttobjektiv (även om jag sneglar på den nya generationen mZuiko 45mm/1,2 Pro...).

Lite exempel på bägge typerna av bilder enligt ovan:

Som om det inte räckte med att jag fotograferade...

Och med en sådan modell, bra väder och fantastiska omgivningar så kan det inte gå så fel. En härlig dag, ur alla synpunkter. 

På återseende//Göran

Postat 2017-11-04 17:31 | Läst 983 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa