I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Fika med distans

Det här med fotofika – jag tror att det är begreppet ”gemytligt” jag söker, ett ord som inte längre är så vanligt, men som är väldigt träffsäkert.

En snabb titt på internet bekräftar:

(om person, stämning) som uppträder vänligttrevligt och med gott humörgodmodig

Ett mysigt café där inredningen skapar en varm och gemytlig atmosfär.

Vi har en mycket öppen, trevlig och gemytlig samvaro.

Synonymer: trivsamvänligtrevligsmåtrevlighemtrevliggodmodigfryntliggladlyntjovialiskkordial 

Allt stämmer! Precis så var det. 

Med fysisk distans och halvvägs utomhus – bakgården till café Tratten i Sötälje utgörs av några av Södertäljes äldsta hus, med möjligheter till att komma under tak (markis) när det började regna. 

Sedvanliga diskussioner om bilden och våra verktyg – bland annat varför ett modernt objektiv från Kina använder sig av samma grundkonstruktion som ett nästan 100 år gammalt objektiv från Tyskland, till en tysk kamera som var nån slags föregångare på sin tid. Har det inte hänt nåt på hela den här tiden? Eller fann man redan då den ultimata lösningen? Inte ens internet kan svara på det. 

Sen är det alltid frågan om färg eller svartvitt. De här ögonblicksporträtten gör sig normalt i svartvitt, men idag tyckte jag de blev bäst i färg! På sina ställen funkade det med upplättningsblixt (bara för att testa). 

mZuiko 45mm/1,8 - f/3,5 1/10 s blixt aktiverad

mZuiko 45mm/1,8 - f/1,8 1/60 s blixt aktiverad

mZuiko 45mm/1,8 - f/6,3 1/20 s ej blixt

mZuiko 45mm/1,8 - f/6,3 1/10s ingen blixt

mZuiko 45mm/1,8 - f/6,3 1/25s ingen blixt

mZuiko 45mm/1,8 - f/6,3 1/10 s ej blixt

M fick följa med, eftersom vi satt utomhus. Det var väl inte det mest spännande hon hade upplevt idag, men det fanns alltid en vänlig hand som kliade bakom öronen, så på det hela taget hade hon det bra. 45mm är egentligen alldeles för nära här, men funkade till dels. Ingen blixt dock. 

mZuiko 45mm/1,8 - f/2,0 1/400 s; Olympus diskuteras nu inte minst i samband med det aktuella köpet/försäljningen. Den lilla sensorn spelar in? Inte samma möjligheter till kort skärpedjup som hos fr a FF-sensorer... Tja, jag vet inte, jag. Hur kort skärpedjup behöver vi, egentligen? Storleken kan ändå ha betydelse ibland. 

Det var längesedan nu det var fotofika. Märker att jag saknat det.

På återseende/Göran

Postat 2020-07-01 21:10 | Läst 915 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera