I Helg och Söcken

Bilder, berättelser och tankar från vardag och fest i mitt liv.

Midsommar

En av de mest ikoniska helgerna, mer än påsken och till och med julen. Här kan man prata om traditioner, framförallt ohyggligt uppskruvade förväntningar och en alldeles fastlagd liturgi. Det ska vara sill, och nubbe och färskpotatis, familjen runt bordet i trädgården med egenhändigt bundna kransar på huvudena, grillen med de förkolnade köttstyckena och ovanpå allt annat dans runt den lövade midsommarstången – Små Grodorna är väl den största klassikern som finns. Sen vet vi ju att normalt väder på midsommar är 12-15 grader C, med regn, eller i alla fall regnvarning…

Så i år gjorde vi något helt annorlunda. Vi åkte på spa! Massage, bastu, varma bassänger och att bli serverade mat bara så där. Och ovanpå detta fick vi faktiskt både sillen, färskpotatisen och nubben. Dessutom fick vi ett fantastiskt midsommarväder, varmt, och soligt, inte en regndroppe ute i skärgården och en befriande känsla av att kunna kliva av, ta det lugnt och inte behöva bry sig, dvs inte behöva fastna i förväntansträsket.

Skärgården med glittrande vatten och  båtar förtöjda vid bryggan är nåt speciellt. Och båtarna varierade mellan små Busterbåtar och stora, närmast Atlantångare.

 

Men så låg där en av de vackraste båtar jag vet, en Folkbåt, klinkerbyggd i furu (inte ek som jag skrev först), med trämast och som verkade vara i väldigt gott skick.

Det blev ingen dans runt midsommarstången, men en av oss som var nere vid sjöbastun satt i solskenet och tog fram sin fiol och underhöll med vacker folkmusik. Och lustigt nog kom vi helt osökt in på harmonier, ackord, stämning och hamnade förstås i barbershopens värld. Men det är en annan historia.

På återseende//Göran

Postat 2023-06-24 20:27 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Chefs de musique

Det har varit mycket med kören och barbershopmusik nu de senaste veckorna. Och jag har haft med mig kameran, och det har blivit många bilder! Lustigt det där, det är alltid kul att fotografera, och det är så lätt att trycka på med höger pekfinger, och i dessa digitala tidevarv räknar man ju inte längre varje bild, varje pekfingertryck på samma sätt som förr, när framkallning kostade pengar och man bara hade max 36 bilder. Så det blir alltså lätt väldigt många bilder, och varje bild ska ju sedan granskas, bedömas och helst också arbetas med - i mitt fall i Lightroom - innan  bilderna sedan ska arkiveras och visas.

Nu kommer det lite bilder på min kör, The Entertainmen, i några blogginlägg framöver, utan någon kronologi. Det är bilder från den stora barbershopsammankomsten, konventet med de  nordiska mästerskapen i Kalmar, och det är bilder från gig kören har haft och också från vår terminsavslutning. Vi repeterar i Bagis, Bagarmossens Folkets hus, och brukar då ha en mer eller mindre spontan konsert ute på torget. I år sammanföll vår avslutning med vår utomhuskonsert med Bagarmossendagarna vilket blev väldigt lyckat. 

Vi uppträder i lite olika klädnader och utrustningar när vi uppträder, när vi gigar. Vi är ibland vikingar, vi är ibland formella med vår  vår körkostym  och vi är ibland kockar. 

Just kockutrustningen har sin historia. Kören uppträdde för många år sedan som The Swedish Chefs, alluderande på den svenske kocken i Mupparna, vilket var bejublat när kören var över till USA och tävlade där. Sen brukar vi vara med och hjälpa publiken på Grand Hotel med snapsvisor när det är tider för julbord etc.

Nu passade vi på att ha en sk shoot out för att samla på oss lite bilder och förnya vårt reklam material. Och då blev det så här:

Här  tillagas och serveras alltså ett smörgåsbord av musik och sång, från snapsvisor till finstämda ballader och riviga uptunes. Och vi har så kul!

På återseende//Göran                                  

Postat 2023-06-19 22:51 | Läst 624 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En liten söndagsutflykt - livet är inte bara i svart eller vitt

Söndag och vackert vårväder; fågelsång, sol från en ganska klarblå himmel och rätt så varmt för att vara maj. En härligt tid. 

Så vi beslöt oss för att utforska närmiljön, i det här fallet de östra delarna av Södertörn, dvs de södra landskapsdelarna sett från Stockholm. 

En synnerligen trevlig och god lunch på Smådalarö Värdshus blev första anhalten. Det blev nästan för varmt (sic!) att sitta ute i solen och äta...

Sen tittade vi in på Gålö Havsbad. Man får ha med sig hundar dit, även under högsäsong!

Och visst blir det lite mer dramatik med svartvita bilder, men livet är ju ibland också i färg. 

Nu bär det av till Kalmar - Nordiska Mästerskapen i barbershopsång - några dagars bubbla, skild från verkligheten!

På återseende//Göraan

Postat 2023-05-17 11:39 | Läst 804 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Och så har alltså våren officiellt kommit till åtminstone Mälardalen

Sedan urminnes tider och långt före kristendomen har vi firat, vad jag fattar, som förändringar i årets gång. Vi har fester  mitt i vintern för att orka ta oss igenom till våren, vi har flera olika fester och högtider under våren och fram till  sommaren och sedan till hösten som verkar hänga ihop med att vi började odla vår gröda och sålunda blev mer beroende av årstiderna,

I början av maj kommer våren på allvar. Och då firar vi Valborgsmässoafton.

Sankta Valpurgis eller Valborg, var en engelsk överklassflicka eller prinsessa som blev abbedissa i ett kloster i Tyskland på 700-talet. När hon kanoniserades runt 870 flyttades hennes ben till en klippskreva, som det sedan började rinna en mirakulös läkande olja ur, vilket lockade många pilgrimer. Detta hände av allt att döma den 1.a maj och då firar man följaktligen Valborgsmässoafton aftonen före, precis som de andra aftnarna; jul, påsk etc.

Och så tänder man brasa. Det här med eld och stora brasor sträcker sig också långt tillbaka tiden, till förkristen tid och kan här vara ett keltiskt arv. Elden har alltid varit fundamental för oss människor och stora brasor kan ju alltid, som vid påsktid, skrämma iväg allsköns oknytt som häxor och troll, men också, som vid valborg, bränna upp det gamla och lämna plats för nytt, för ny gröda och växtlighet, förutom att också skrämma iväg häxor. Man kan även grilla marshmallows på elden, men det är senare påfund. 

Man får vänta på elden. 

Så igår var det alltså Valborg, Och även här där jag bor, en bit utanför stadens hank och stör, tänder vi brasa. Hos oss är det Tyresö (Trollbäckens?) Folkdansgille som sköter ruljangsen och med den äran; tal till våren, brasa och sjungande av nationalidealistiska sånger. Och med säsongens första grillning tidigare på eftermiddagen.

På återseende//Göran

 

Postat 2023-05-01 13:37 | Läst 568 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Möten: Strövarbilder och andra bilder - 4 Fotografer ställer ut igen!

Lite grand vid sidan av de kulturella allfartsvägarna händer det saker. Inte minst på Hornsgatspuckeln på Söder i Stockholm, där ju de små gallerierna ligger vägg i vägg med varandra. 

4 Fotografer är Affe Johansson, Krister Kleréus, Göran Tonström och Per-Erik Åström som  nu flyttat tillbaka till Söder efter en sväng i Gamla Stan. Det handlar om ett gäng som känt varandra länge, som inte minst fikat på Tårtan och som för flera år sedan - tiden går fort - bestämde sig för att hänga tillsamman, dvs inte bara på Tårtan utan också ställa ut. Vilket de alltså gjort i flera år nu och gör igen.

För mig hör det till ett säkert vårtecken, ungefär som Vårsalongen på Liljevalchs, fast lite mindre i formatet och lättare att ta till sig. Och trevligare, mysigare liksom. 

I år är det gemensamma mottot eller sammanhållande temat Möten. Och det blir väldigt intressant att se att hur de olika fotograferna ibland skiljer sig väldigt mycket åt i sin fotografiska stil, men att det ändå finns en slags gemensam nämnare  i Affes nattvandrarbilder, Per-Eriks porträtt, Kristers möten med människor och Görans strövarbilder. Det här är bilder med hög verkshöjd!

Tyvärr var inte Krister tillstädes när jag var där, men utställningen (med Krister) hittar man annars på Galleri Fotografi hela den här veckan. Alltid lika trevligt att besöka. 

På återseende//Göran

Postat 2023-04-25 22:52 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 242 Nästa