SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Så framkallar du svartvit film - quick and dirty!

Hur roligt det än är att plåta analogt så kan det vara ganska segt att framkalla sina filmer. Som tur är finns det en snabbmetod där både framkallning, fixering och sköljning sammanlagt inte tar mer än 10 till 15 minuter. Det är "quick and dirty" och alltså inget för den känslige. 

Ja, även om detta med att fotografera analogt på många sätt tilltalar mig så är jag väl i ärlighetens namn lite som den välkände fotoikonen Henri Cartier-Bresson. Han föredrog ju att ägna sin tid åt fotograferandet och lämnade bort framkallningsjobbet till någon annan. Personligen är jag alldeles för snål för det. 

Därför får jag soppa mina rullar själv. Dock har jag under årens lopp lärt mig en snabbmetod där det faktiskt inte tar mer än tio minuter en kvart att både framkalla, fixera och skölja - vilket måste anses vara hyggligt uthärdligt, trots allt. 

För skojs skull satte jag ihop en film som visar hur det går till. Och för den intresserade kan jag nämna att den som ett litet experiment är filmad med min mobiltelefon och appen Filmic Pro för Android. 

Postat 2018-04-27 09:52 | Läst 9488 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

SE BILDEN: Svart och vitt är de enda färger jag behöver

"Svart och vitt är fotografins färger". Påståendet kommer från Magnumfotografen Elliott Erwitt som är känd för sina fantastiska svartvita dokumentärbilder. Om svart och vitt nu är några färger, vill säga. Men det är en diskussion för de lärde, så jag hoppar över den. 

Oavsett vad så slår Elliott Erwitts uttalande an en sträng hos mig. Hur mycket jag än gillar färgbilder så finns det något i det svartvita som jag inte riktigt kan värja mig emot. Det är som att estetiken, kompositionen, ljuset och innehållet förstärks. Berättandet blir rakare, på något sätt. 

Vissa menar att det är enklare att plåta i svartvitt än i färg. Det kan mycket väl vara sant. Men enkelheten behöver inte vara något dålig. Det kan också hjälpa till att skala bort det oväsentliga, det som stör och distraherar.  "Gör det så enkelt som möjligt, men inte för enkelt", som Albert Einstein sa. 

Men här finns en hake, enligt min egen mening. Och det är att det måste vara analogt. För hur mycket jag än kämpar med mina digitala filer får jag aldrig till den där goa svartvita känslan som jag tycker att en fin svartvit film levererar. Visst, det kan bero på att jag inte är tillräckligt duktig när det kommer till digital bildbearbetning. Men samtidigt vet jag att många håller med. 

Därför stolpade jag iväg till en fotobutik efter jobbet i fredags. Så nu har jag svartvit film i kylskåpet, plus några liter filmframkallare och fix i en garderob. Det är med andra ord dags för mig att damma av mina analoga apparater. Förhoppningsvis kan resultatet dyka upp här i bloggen om ett tag. 

På tal om Magnum så kan jag tipsa er som har missat saken att deras nya uppdaterade sajt innehåller mängder med fantastisk fotografi. 

Postat 2017-10-07 12:53 | Läst 6904 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

SE BILDEN: Om vikten av att vara sig själv

"Var alltid dig själv", är ett uttryck som nog de flesta av oss har hört i olika sammanhang. Personligen tog det mig ganska många år innan jag på djupet förstod tyngden och innebörden av detta. När jag var yngre så fattade jag inte riktigt poängen. Tyckte påståendet var självklart på något sätt. Klart man är sig själv, liksom. 

Ja, så tänkte jag tills jag insåg att jag väldigt ofta anpassade mig efter andra. Att jag ofta sökte bekräftelse utifrån. Att jag hela tiden spelade olika roller som suddade ut vem jag verkligen var. Och att detta skedde ganska omedvetet. 

Att vara sig själv handlar enligt min mening väldigt mycket om att finna sin botten. Alltså den grund vilken ens person står på. Men också om att lita på sin egen förmåga och att den man är duger. Detta är inte minst viktigt när det kommer till skapande, tror jag. För du kan bara göra saker riktigt bra om du är genuint ärlig med vem du är. Både mot dig själv och mot andra.  

Jag har funderat en del på detta sedan jag startade Gatufotopodden. Hur ska jag utforma innehållet? Hur ska intervjuerna och samtalen vara? Vilka frågor ska jag ställa? Vilka ämnen ska jag ta upp? Och så vidare? Det är lätt att bli påverkad av andras åsikter och förväntningar. 

Det jag kom fram till var i alla fall att jag enbart kan göra podden utifrån vem jag är som person. Baserad på mina erfarenheter, mina kunskaper, hur jag tänker och vad som intresserar mig. Det är dessa insikter som måste styra det jag gör. Inget annat skulle funka.

Samma sak gäller såklart detta med att fotografera. Du måste titta på världen inifrån och ut och rikta kameran åt det håll som din egen kompass pekar. Men också stå för dina bilder - stå för den du är. Vara dig själv.  

Postat 2016-02-26 11:20 | Läst 2593 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

SE BILDEN: Bibliotek - en underskattad miljö för gatufoto

Just nu tycker jag att det är roligt att spela in små filmer till min YouTube-kanal. Här kommer därför en kort film där jag reflekterar kring detta med att gatufotografera på bibliotek - en något underskattad gatufotomiljö, kan jag tycka.

Postat 2015-07-17 09:37 | Läst 4162 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SE BILDEN: Porträtt är inte lätt - men kul!

En av mina tidigaste fotografiska idoler var den holländske fotografen Anton Corbijn. Jag vill minnas att det var efter en utställning på Kulturhuset i början av 1990-talet som jag verkligen fick upp ögonen för hans bilder. Något som i sin tur gjorde att jag själv på allvar började gå in för detta med porträttfoto.

Sedan dess har jag hittat andra saker inom fotografin som kanske intresserar mig mera (inte minst gatufoto), men att ta porträtt är alltid något som jag regelbundet återkommer till. Dels för att det är så väldigt roligt, men också för att det är utmanande och svårt att ta bra porträtt.

Av den anledningen har jag varit på jakt efter en Olympus OM 1 med ett tillhörande 50/1.8. Jag ville nämligen ha en liten och smidig analog spegelreflexkamera som alltid kan vara med och som funkar bra till porträtt. Och efter mitt förra blogginlägg där jag efterlyste en sådan kamera hörde fotosidanmedlemmen Peter Hennig av sig. Han hade en jättefin OM 1n som jag fick köpa av honom.

Så i förra veckan satte jag igång och tog de första porträtten på två av mina jobbkollegor. Bilderna är tagna under lunchen medan vi var ute på stan. Jag försökte hålla ögonen öppna efter bra miljöer och passande bakgrunder medan vi promenerade omkring.

Det är precis den här sortens porträtt jag gillar att ta. Enkla, svartvita bilder som är tagna ganska rakt på men där miljön också är en viktig ingrediens för känslan. Sedan är det alltid roligt att fotografera människorna som finns runt en till vardags som kollegor, vänner och familjemedlemmar. Inte minst blir ju bilderna fina minnen att ha längre fram.

Men kanske kommer jag att utveckla detta till ett projekt där jag även börjar porträttera okända människor. Jag får se hur det känns när jag har trimmat in mig lite. Men det skulle kunna vara en rolig grej att ta tag i. 


Carolina Blaad.


Anders P Näsberg.

Postat 2014-12-01 10:48 | Läst 7230 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 29 Nästa