SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Om vikten av att vara sig själv

"Var alltid dig själv", är ett uttryck som nog de flesta av oss har hört i olika sammanhang. Personligen tog det mig ganska många år innan jag på djupet förstod tyngden och innebörden av detta. När jag var yngre så fattade jag inte riktigt poängen. Tyckte påståendet var självklart på något sätt. Klart man är sig själv, liksom. 

Ja, så tänkte jag tills jag insåg att jag väldigt ofta anpassade mig efter andra. Att jag ofta sökte bekräftelse utifrån. Att jag hela tiden spelade olika roller som suddade ut vem jag verkligen var. Och att detta skedde ganska omedvetet. 

Att vara sig själv handlar enligt min mening väldigt mycket om att finna sin botten. Alltså den grund vilken ens person står på. Men också om att lita på sin egen förmåga och att den man är duger. Detta är inte minst viktigt när det kommer till skapande, tror jag. För du kan bara göra saker riktigt bra om du är genuint ärlig med vem du är. Både mot dig själv och mot andra.  

Jag har funderat en del på detta sedan jag startade Gatufotopodden. Hur ska jag utforma innehållet? Hur ska intervjuerna och samtalen vara? Vilka frågor ska jag ställa? Vilka ämnen ska jag ta upp? Och så vidare? Det är lätt att bli påverkad av andras åsikter och förväntningar. 

Det jag kom fram till var i alla fall att jag enbart kan göra podden utifrån vem jag är som person. Baserad på mina erfarenheter, mina kunskaper, hur jag tänker och vad som intresserar mig. Det är dessa insikter som måste styra det jag gör. Inget annat skulle funka.

Samma sak gäller såklart detta med att fotografera. Du måste titta på världen inifrån och ut och rikta kameran åt det håll som din egen kompass pekar. Men också stå för dina bilder - stå för den du är. Vara dig själv.  

Postat 2016-02-26 11:20 | Läst 2594 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

SE BILDEN: Gatufotopodden - Blixtfoto med Ola Billmont

Ola Billmont har utvecklat sin speciella gatufotostil genom att använda blixt när han fotograferar. Vi pratar bland annat om varför han började använda blixt, hur han gör och vad han söker efter när han är ute och fotograferar.

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2R3xr4K

Olas bilder på Flickr.

Olas hemsida.

Gatufotografen som vi tipsar om i slutet är Mark Cohen.

En film på YouTube om Mark Cohen. 

Även Bruce Gilden nämns.

I avsnittet pratar vi om nedanstående bilder som Ola har tagit:

Postat 2016-02-23 09:11 | Läst 3358 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

SE BILDEN: Gatufotopodden - vad är gatufoto?

Vad är gatufoto? Ja, det är en fråga som kan röra upp känslor i fotokretsar och leda till vilda diskussioner. I avsnitt nummer två av Gatufotopodden ger jag en definition. Jag pratar också om det där med att använda blixt på gatan, något som jag både älskar och hatar.

Fotografen William Kleins bild på pojken med pistolen tas upp som exempel i podden. 

Maciej Dakowicz är fotografen som jag tipsar om. Hans bilder kan du bland annat se på iN-PUBLiC.

Dessutom nämner jag "Film Noir". Bilderna här under illustrerar en typisk ljussättning som förknippas med denna klassiska filmgenre. 

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2XDMkNI

Postat 2016-02-09 10:05 | Läst 3110 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera