SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Vilka bilder betyder något i slutändan?

Året är slut och nu börjar ett nytt. Det är då man funderar. Över livet i stort eller delar av det. Själv har jag plöjt igenom årets bildskörd under några lata lediga mellandagar. Kollat upp vilka bilder som jag är nöjd med och om jag har missat några guldkorn som ligger gömda bland alla filer från 2016.

Jodå, där finns en del gatufoton som jag tycker mig ha fått till riktigt bra. Men inte så många som jag hade önskat. Förbättringsmöjligheter finns alltså inför det kommande året för att se det hela från den positiva sidan.

Samtidigt inser jag att jag har ett antal fotografier på familj och vänner. Mer personliga bilder som berör något djupare inom mig. Det väcker tankar om vilka bilder som jag någonstans i slutändan värderar högst. Är det alla dessa okända ansikten i gatumiljöerna - eller de mer personliga bilderna?

Självklart är det så att mina gatufoton kan vara intressanta för andra på ett sätt som inte är lika säkert när det kommer till mina bilder på familj och vänner. Men det finns fotografer som menar att det personliga berättandet faktiskt är allmängiltigt i ett bredare perspektiv.

En som beskriver bland annat detta är fotografen Bert Stephani från Belgien. I ett så kallat X-Photographer's talk (som är reklam för Fujifilm) berättar han på ett intressant och inspirerande sätt om hur han gått mot det mer personliga berättandet och landat i en djupare insikt om vad som är viktigt för honom som fotograf. 

För övrigt så önskar jag alla som läser min blogg ett riktigt gott nytt år! 

Postat 2016-12-31 12:39 | Läst 1615 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SE BILDEN: Blixtporträtt är kul (filmtips)!

För några år sedan var blixtfoto något av det absolut roligaste jag visste. Framförallt tog jag en hel del porträtt och helst i olika miljöer. Men även inomhus i fotostudio när jag fick chansen. 

Numera blixtfotograferar jag nästan inte alls på det här sättet. Det har mest blivit dokumentärfoto och inte minst gatufoto de senaste åren. På gott och ont får jag väl erkänna. För jag kan sakna det kreativa med att jobba med ljus så här.  

Därför satte jag mig ner och letade lite inspiration på YouTube i julhelgen. Jag hittade en föreläsning som jag kan rekommendera till dig som är intresserad av den här sortens blixtljussatta bilder. Den är inspelad av B&H i New York som har många bra föreläsningar på sin kanal.

Postat 2016-12-29 20:47 | Läst 1404 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera