SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Alla är studiofotografer

För inte allt för många år sedan var det nästan bara proffsen som hade råd med egen studioutrustning. Idag är det så billigt att till och med hobbyknäpparen kan ha en fullutrustad fotoateljé hemma. Ett kompetent studiokit går att hitta för så lite som femtusen spänn. Ja, till och med billigare än så.

Personligen blev jag ruskigt sugen på att skaffa en uppsättning blixtar när jag i lördags fick härja loss i en liten studio strax utanför stan. För en sak är säker, det är förbaskat kul. Och för egen del var det faktiskt just de snygga ateljéporträtten som en gång i tiden fick mitt fotointresse att kicka igång på allvar.

På den tiden brukade jag och några polare spendera helgerna i Karlskrona fotoklubbs lilla lokal där det fanns ett par gamla blixtaggregat som vi fick låna. Men eftersom det var så dyrt med utrustning byggde vi egna softboxar, snootar och annat. Fast det behöver man som sagt knappast göra längre med tanke på hur billiga grejerna är.

Att fotografera med studioblixtar är extremt lärorikt och enligt min mening lite av en baskunskap som inte är fel att ha som fotograf. Inte minst eftersom det bygger upp en känsla för ljusets olika egenskaper. Något som är nyttigt att kunna även i andra fotografiska sammanhang. 

Postat 2014-02-09 00:00 | Läst 4551 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SE BILDEN: Resefoto - en materialsport

Så här års är det lätt att längta bort från mörker och kyla. Till semestern, värmen, eller en spännande plats. Just därför har jag under helgen suttit och läst ett gäng resebloggar och kollat filmer på tuben om resefotografi. Inte minst för att ladda upp med skön inspiration inför egna resor under året.

Det finns tveklöst många riktigt duktiga resefotografer där ute som tar fantastiska bilder (exempelvis Bruno Ehrs), liksom rätt många som tycker att extremvidvinkel och HDR är det enda receptet för en bra bild. Men oavsett vad verkar mer eller mindre alla resefotografer lida av någon slags prylsjuka.

Man får till och med känslan att en del fotografer behöver ett separat Herculesplan enbart för att frakta alla sina grejer dit de ska. De har högvis med kamerahus, objektiv, stativ, blixtar, datorer, surfplattor, och så vidare. Personligen fattar jag inte hur de pallar. Att släpa omkring all denna utrustning måste ju vara en plåga.

Det skulle därför vara kul att hitta en skicklig resefotograf som kör med minimal utrustning. Ett hus och en glugg – typ (möjligen två). För på något sätt känner jag att det måste gå att göra enklare. Mycket enklare. 

Som ni ser har jag kört en annan slags "gatufoto" den här gången. Kände ett behov av att göra något helt annat än vad jag brukar. Så det blev systemkameran och 24-70 zoomen. Ibland är det kul att bara fota på utan större tanke och mening. Nästan som terapi, på något sätt...

Postat 2014-02-02 20:36 | Läst 2139 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera