SE BILDEN

- Joakim K E Johansson -

SE BILDEN: Gatufotopodden - Gatufotoworkshop med Håkan Wramner

Jag lärde känna gatufotografen Håkan Wramner tidigt på hösten 2014 när jag precis hade flyttat upp till Stockholm. Ganska snart märkte jag att han var väldigt motiverad och intresserad av att lära sig nytt och av att utvecklas som fotograf. Något som han bland annat gjorde genom att gå gatufotoworkshop.

Nu har Håkan gått fyra stycken och fler ska det bli. Hans mål är att gå en ny workshop varje år. I det här avsnittet pratar vi bland annat om hur en gatufotoworkshop går till, vad du kan lära dig och hur du tar dig vidare efteråt. Men också om jobbiga insikter och besvikelser som kan drabba deltagarna.

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2WY3g4G

Håkans webbsida: http://www.hakanwramner.se/

Håkans bilder på Flickr: https://www.flickr.com/photos/anrakkimonki

Matt Stuarts bilder: http://www.in-public.com/MattStuart

Siegfried Hansens bilder: http://www.in-public.com/SiegfriedHansen

Micke Bergs bilder: http://mickeberg.wix.com/mickebergphoto

Leicas tidningsartikel om workshopen

I avsnittet pratar vi om nedanstående bilder som Håkan har tagit:

Vinjettmusik: Fist Food Way av Custodian of Records, www.freemusicarchive.org

Postat 2016-03-24 10:13 | Läst 4066 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

SE BILDEN: Varning för avklädda män

Häromkvällen när jag gick igenom mitt gatufotoarkiv upptäckte jag några bilder som liksom hör ihop. Samtliga innehåller nämligen mer eller mindre avklädda män. De har olika fysik och ålder, men verkar inte ha några problem med att visa upp bringan. 

Detta är inte helt ovanligt faktiskt. Alltså att jag hittar foton med ett gemensamt tema när jag går igenom vad jag har tagit. Jag har med andra ord inte planerat och tänkt ut detta i förväg utan upptäckt efteråt att bilderna har gemensamma nämnare. Det är lite som att det omedvetna har fastnat för dessa motiv.

Varför det blivit just avklädda män vill jag inte spekulera i. Tack och lov finns det även andra bilder i mina gömmor  med andra motiv som funkar ihop. Fast nu när jag tänker på saken ska jag nog medvetet se om jag kan samla på mig fler bilder på avklädda män i gaturummet. Det kan ju bli ett kul tema.

Hursomhelst, visst ser det ändå lite skönt ut. Snart kommer våren, sommaren och värmen också. Då dyker nog chanserna upp för den som vill visa upp sig i all sin prakt.  

Postat 2016-03-23 08:24 | Läst 2809 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

SE BILDEN: Lättare att gatufota med 28 mm

När jag på allvar började gatufotografera för några år sedan var det femtiogluggen som gällde (bilden ovanför är tagen med 50 mm). Den funkade väldigt bra för mig, inte minst eftersom jag vid den tidpunkten främst plåtade i min gamla hemstad Karlskrona. På småstadens glesa gator blir det helt enkelt lite lättare med 50 mm.

För ungefär tre år sedan köpte jag så en Fujifilm X100S som ju har ett fast objektiv motsvarande 35 mm i fullformat.  Det är en kamera som jag verkligen älskar. Liten, smidig, lätt att ha med sig. Och så levererar den fantastiska bildfiler. En superb fotoapparat med mycket charm.

Men tyvärr kände jag ofta att just 35 mm inte riktigt lirade med mitt gatufotograferande. Jag tyckte att det varken blev hackat eller malet. Därför har jag gjort en förändring i min gatufotoutrustning. Jag har köpt en Fujifilm X-Pro 2 med ett 18 mm objektiv vilket motsvarar 28 mm.

Så nu har jag ett kamerahus där jag kan byta objektiv. Det betyder att jag även kan använda mitt 35 mm-objektiv som alltså blir som min gamla favoritbrännvidd 50 mm. Men framförallt är det som sagt vidvinkeln som i nuläget känns intressantast.

Eftersom ljuset återigen börjar komma tillbaka har jag satt igång att utforska denna för mig nya brännvidd i gatufotosammanhang . Det känns riktigt kul och spontant upplever jag att det är lättare att få till det när jag är ute och knäpper. Hursomhelst, nedan kan ni se tre bilder tagna den senaste veckan. Nu hoppas jag bara på mer vårväder. 

Postat 2016-03-13 11:43 | Läst 3495 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

SE BILDEN: Gatufotopodden - gatufotoporträtt med Knut Koivisto

Många som håller på med gatufoto är också intresserade av detta med porträtt. I alla fall är det så för min egen del. På många sätt är det som två sidor av samma mynt. Både porträtt och gatufoto handlar ju om att fånga människor på bild, helst så oförställda som möjligt. 

Häromdagen hade jag därför porträttfotografen Knut Koivisto på besök i mitt kök. Vi pratade bland annat om vikten av närvaro, att porträtt behöver drama och vilken den ultimata kameravinkeln är. Jag försökte helt enkelt pressa honom på alla hans hemligheter i ämnet. Lyckades jag? Lyssna på avsnitt nummer 004 av Gatufotopodden.

LYSSNA PÅ AVSNITTET HÄR: https://bit.ly/2WtazNd

Här är Knuts hemsida: www.koivisto.se/

Vinjettmusik: Fist Food Way av Custodian of Records, www.freemusicarchive.org

RSS: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:199054050/sounds.rss 

Gatufotopoddens blogg på Tumblr

I avsnittet pratar vi om nedanstående bilder som Knut har tagit.

Postat 2016-03-11 09:53 | Läst 7862 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera