Gatufotograf

Visst går det att gatufota med tele!

Många anser att gatufoto ska bedrivas med objektiv på 35 eller kanske 50 mm. Visst är det klassiskt å bra kanske.

Under det gångna året har jag kommit att använda ett Canon 70-200/4 IS rätt  mycket. Resultatet då - tja, det berikar i varje fall fotograferandet.

Såna var mina tankar när jag gick igenom lite bilder för en utställning på Stadsmuseet i Eskilstuna. Tanken är att var och en av de fotointresserade som träffas på museet varje månad skulle bidra med med fyra bilder.

Med ett tele får man ställa om ögat liksom. Motiv som passerar på nära håll och kräver bildyta får passera.  Sånt som kanske HCB kanske skulle tänt på.  

Den första bilden kunde tas bekvämt från en parkbänk uppe i en backe. "Ladykiller" kan va ett passande namn på bilden. Den här parkbänken måste jag uppsöka igen till sommaren. Det händer mycket där nere i det gathörnet som kan va bra att ha koll på. Å kaffe kan man ha med sig också.

Ett annat bra fotoställe för tele är på ett garagetak i stan. Zebraövergångar gör sig bra i svartvitt. Och mycket folk passerar här också. Såna som varit och shoppat och bara ska gå över gatan.

Bekvämast är ju stillasittande foto från skyddad plats. Trots telets storlek så verkar det som man obekymrat kan ge sig ut i folksamlingar utan att märkas särskilt mycket. Cirka tio meter är många gånger ett bra fotoavstånd på gatan som följande två bilder visar.

Vilka gatufoton jag väljer från Eskilstuna? Kanske några av de här bilderna. I början på mars, när vi träffas i fotogruppen igen, ska vi presentera våra bilder och planera för utställningen.

Jag tror i varje fall att alla mina bilder kommer att vara tagna med ett rejält tele.

Inlagt 2011-02-17 16:46 | Läst 5350 ggr. | Permalink
Jag hade ju tag i ämnet i min blogg för någon tid sedan och reaktionerna var intressanta - och lite oväntade faktiskt (för mig). Jag är som sagt inte så lite svag för tele, använde det mycket tidigare och gillar verkligen att titta på dom (gamla) bilderna.

Något som också är intressant och oväntat är orgien i stenar och mönster i bild 2 ovan. Verkligen kul att Eskilstuna kommun kostar på sig att lägga olika sorters stenbeläggningar på det här sättet istället för att blaska på med anonym asfalt. Vad är detta för gatuhörn? Mellan gamla Posten och där bryggeriet låg en gång i tiden, vad den gatan nu heter? Intressant kvinna därtill.

1:an gillar jag också - förstorad. Återigen - vilket hörn? Nyfors nånstans? Nej, jag lovar, jag ska inte söka upp samma platser för att kopiera dig. Är nyfiken helt enkelt.

/tim
Svar från Nisse Larsson 2011-02-17 18:56
Kul att vi tycker lika om tele.Under en fotopromenad kan jag använda halva tiden åt tele och andra halvan åt normal som ett slags öga/hjärngympa. Eller så ägnar jag hela tiden åt det ett slags objektiv.

Första bilden är från Gymnastikgatan vid Nyforstorget. Andra är taget från garagetaket till Cityvaruhuset. Hörnet Rademachergatan och Drottninggatan. För en 10-15 år sen lades Drottninggatan i sin helhet med gatusten. Rätt snyggt. Det finns också ett fint garagetak vid Gallerian invid gamla posten varifrån man kan fota det som händer på Rademachergatan. Ett bra fotoställe jag tagit flera bilder från. Alla dom här platserna kräver givetvis ett lämpligt tele.

Uppsök gärna dom här platserna om du är i Eskilstuna. Intressanta platser att studera folklivet ifrång.
Jag tycker att dina bilder är mycket intresanta.Med ett soomobjektiv kommer man nära människorna, och vill man ha miljöbilder så kan man få det också.2005 var jag i Stockholm och gatufotograferade i 3 dagar. Använde ett 28-200.
/K
Svar från Nisse Larsson 2011-02-18 04:43
Intressant - med det allsidiga zoomomfånget så täcker man närområdet också. - Nilserik
Tele, fisheye, makro - ja allt går att använda kreativt.
Svar från Nisse Larsson 2011-02-18 04:50
Javisst. Använder gärna ett makro för gatufotande - Tamron 90 mm - eftersom det är så skarptecknande. Lite skraltig autofokus har den förståss så man missar en del bilder. Optiken är i alla fall härlig. - Nilserik
Den sista bilden är vansinnigt häftig. Den måste du ha med på utställningen.
Tele funkar hur bra som helst inom gatufoto, utan tvekan.
mvh Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-02-18 04:58
Får väl följa ditt råd om den sista bilden. När man knallar runt i Stockholm så ser man förresten rätt många använda rejäla telezoomer på sina kamerar å verkar fota både människor och miljö. Snackade för ett tag sen med en som hade ett 70-200 på sin kamera hela tiden, - Nilserik
Nja, ni säger så ja, Men efter ett tag går ni där i alla fall med era blygsamt diskreta ljusstarka Zoomar typ 17-35, 24-.70 2,8 och en en 35mm 1,4 för säkerhets skull på ett annat hus och smyger på era offer, Jag vet nog, jag har hört det där förut, Jag har fyra år kvar till sjuttio.
Bengt
Svar från Nisse Larsson 2011-02-19 05:35
Gamle man - objektiv i alla former och storlekar tycker jag fungerar väl. Man kan kanske kan ha en tredje kamera med på fotopromenaden med ett stort tele på också? - Nilserik
bassa 2011-02-19 13:47
Absolut Nils Erik alla objektiv är tillåtna tyckte bara att det var lite kul retas lite.

Ha det bra Bengt
Kanonbilder som vanligt från dig!
Vad ska det vara för tema på bilderna till utställningen? Kunde inte komma på fotofikat förra gången men nästa gång ska jag försöka var med i alla fall.

/Sirpa
Svar från Nisse Larsson 2011-02-19 12:10
Hej Sirpa. Till nästa träff tar var och en med fyra bilder. Individuellt val av ämnesområde. Sen diskuterar vi bilderna. För egen del kommer det att va gatufoto från 2010 i Eskilstuna. Andra väljer helt andra motivområden. Kul kan det bli. - NIlserik