Gatufotograf

Börjar det bli för mycket rökförbud nu?

I sommar blir det förbjudet att röka på uteserveringar, lekplatser, busshållplatser och järnvägsperronger. Ett obetänksamt beslut av våra politiker och förmyndare. Röker inte själv men anser att det måste finnas plats för alla människor i vårt samhälle - även för rökare.

Det har redan dykt upp artiklar i tidningar från opinionsbildare som anser att det nu är dags att förbjuda all rökning utomhus. Säkerligen kommer våra politiker att också nappa på ett sånt förslag.

Tyvärr skapar sådana beslut politikerförakt.

Vem ska övervaka och straffa rökande lagöverträdare? Restaurangägarna tvingas väl se till att rökförbudet efterlevs. Annars dras väl utskänkningstillståndet in. Men är det polisen som ska jaga rökare på hållplatser och perronger? Tror väl att dom har viktigare uppgifter.

En bild på några som gillar rökning. De kommer nog att fortsätta röka många år trots alla förbud. Bilden är tagen på Hötorget i Stockholm. Tog bilden obemärkt snabbt från höften vid förbigåendet.

Inlagt 2019-04-03 10:03 | Läst 1440 ggr. | Permalink
Jag håller helt med. Förbudsivrarnas agenda bruka i alla sammanhang vara: ”Mera, mera – aldrig nog”.
Jag röker inte heller, men har gjort det tidigare. Därmed kan jag se saken mer objektivt än många hetsande icke rökare.
Förbud måste kopplas till funktionalitet. Om man går för långt med förbud inom en sektor så drabbar det inte bara den enskildes frihetlighet, utan även viktiga funktioner. När exempelvis rökförbud infördes inomhus på caféer här i Stockholm, fick uppåt 95% av de traditionella caféerna slå igen inom en tvåårsperiod. Detta kunde ha undvikits genom att vara mer pragmatisk och ge verksamhetsansvarig möjlighet att inrätta ett rökrum.
De som inte röker har förvisso sin rätt som skall skyddas, men saker och ting kan göras på mer eller mindre intelligenta sätt – vilket sällan sker i ”landet förbjudet”.
syntax 2019-04-03 10:31
Jag gömde en sak, en rätt viktig: Varför finns det politikerförakt - jo, därför att politiker gör föraktliga saker.
Svar från Nisse Larsson 2019-04-03 11:24
Tackar för gensvaret. Har också svårt för förbudsivrare som i bästa välmening vill styra och ställa. Det finns givetvis en balansgång mellan bra och dåliga förbud. Men ifråga om rökförbud tycker jag nu att man gått över gränsen.
Hej N-E. Vi kanske kan tjäna en hacka med våra kameror, när vi knallar på stan likt "lapplisorna". Plåta rökarna och överlämna en böteslapp.
Ha det bra.
Bengt H.
Svar från Nisse Larsson 2019-04-03 11:29
Säkert ett farligt jobb då vi skulle få mycket stryk. "Lapplisorna" lär ibland få utstå våld när det bötar försumliga bilister.
Kan aldrig bli för hårda rökförbud! Tuta och kör! Man pratar om "den enskildes frihet", men detta gäller sällan friheten att slippa rökstanken. Nu börjar det förb--e mej bli vår tur att få lite frihet...
Svar från Nisse Larsson 2019-04-03 11:30
Lite rök utomhus får man väl tåla. Annars får man hålla sig hemma.
Dubbelolle 2019-04-03 12:49
Nog dags att förbjuda alkohol i alla dess former, såväl inom som utomhus, för att inte tala om bilar o flygplan som ogenerat kör runt o pyr. Knäppt förslag faktiskt, LO
elgenper 2019-04-03 13:32
Ska vi hålla oss hemma för att nån annan vill släppa ut föroreningar? Glöm det!
Svar från Nisse Larsson 2019-04-03 13:50
För hundra år sen infördes alkoholförbud i olika länder. Det lyckades ju inte så bra. Blev så mycket elände och kriminalitet att man tvingades avskaffa förbudet.

Den som inte vill besudla sig med föroreningar bör nog hålla sig hemma ändå!
syntax 2019-04-03 15:05
#Per Ö.
Nu hänger jag inte riktigt med i ditt resonemang. Folk som inte röker har beviljats väldigt stora friheter under senare år. Det röks nästan ingenstans inomhus numera. Det har alltså rätt länge varit er tur att få mycket frihet.
Vad det gäller rökning utomhus finns det inget vetenskapligt stöd för att en lätt rökdoft som drar förbi skulle kunna skada någon. Om det stinker illa eller doftar gott är en personlig uppfattningsfråga – precis som med parfymer. Jag tycker personligen att många parfymer stinker illa – medan användarna naturligtvis tycker att dom doftar himmelskt. Jag accepterar emellertid läget, det är tillåtet att använda parfym.

Du tycker att det är bara att tuta och köra med förbud – alltså precis som jag uttryckte här ovan: ”Mera, mera – aldrig nog”. Då vill jag gärna i sammanhanget delge dig en praktisk definition på begreppet fascism:
”Vi vet precis hur alla andra skall leva. Om dom inte begriper det, så har vi nog medel att få dom därtill”.
elgenper 2019-04-03 15:32
Rökrestriktioner handlar inte om att "bestämma hur andra ska leva"; det är deras val. Det handlar om att rökarna inte ska bestämma att alla ska ha rök omkring sig. Om detta är farligt eller ej är inte grejen; många tycker det är obehagligt, helt enkelt. Varför är detta så enormt mycket mindre viktigt än om rökarna tycker det är obehagligt att begränsa sig? Det är ju ändå de som sprider det störande utsläppet.

Sen kan jag förvisso medge att min första formulering var något tillspetsad. Men fascism? Att vilja andas renare luft?
Sven Blomquist 2019-04-03 17:12
Då borde vi väl också förbjuda bilkörning med förbränningsmotorer, åtminstone i tätorter. Deras avgaser är allt annat än hälsosamma. Ta med dubbdäck i förbudsgruppen också.
syntax 2019-04-03 17:52
#Per Ö:
"Det handlar inte om det - utan det handlar om det..." Sättet att resonera kallas för fokusförflyttning. Tillämpas när man känner sig trängd.

Jag vill mena att ditt resonemang handlar just om att försöka reglera hur andra skall leva. En doft av tobaksrök som drar förbi är inte väsensskild från ett stråk parfymdoft, lite grillos i parken, frityrdoft från hamburgerrestaurangen, och så vidare, och så vidare. Förbjud hela skiten – jag vill andas helt ren luft.
Det går dessvärre inte i en storstad. Vill man inte acceptera ofarliga doftämnen i luften, så får man flytta ut på landet – långt ut.
elgenper 2019-04-03 19:14
OK, en sak har jag sett i Fotosidans diskussioner: några här SKA ha sista ordet i alla diskussioner. Så jag avslutar här, så får dessa svara, så det blir lugnt sen...

En sak begriper jag dock inte, och det är argumentet att man inte kan vidta åtgärder mot någonting om man inte SAMTIDIGT åtgärdar allt annat; hur kommer man nånstans då? Nu HAR man lagt ett förbud mot en av de stora irritationsmomenten, nämligen tobaksrök. BRA! Att bilavgaser, alkohol, surströmming och parfym inte är åtgärdade samtidigt är väl ett rätt dåligt skäl att inte göra något alls?
syntax 2019-04-03 19:30
Nä´rå. Du får gärna sista ordet. Men om du inte ville diskutera, varför gjorde du det då?
Tog upp ämnet i min blogg för länge sedan. Då poängterade man vad rökarna kostade samhället. Men rökarna kör inte ihjäl människor som rattfylleristerna gör. Å vanligt är det med dessa tragedier. Tycker heller inte en rökare luktar mer illa än ett stinkande fyllo. Dessutom kan fyllot vara ganska otrevlig, men det vet dom ju inte om själva. Skulle tro att dom som klagar på rökningen häver i sig ganska mycket sprit på krogen. Säger som Lars Olov, förbjud spriten så ska ni se att det tar hus i helvetet. Jag har själv aldrig rökt, inte heller druckit sprit av den anledningen att jag tycker det inte smakar gott. Så jag är en ganska tråkig person ). Blir lite lessen när jag ser unga tjejer/killar ( ofta i skolåldern ) sitt och blossa som på din bild.
Sten
Svar från Nisse Larsson 2019-04-03 13:55
Lite fegt att beslutsfattarna inte vågar sig på alkoholen men tvekar inte med förbud när det gäller rökningen. Alkohol orsakar långt mer lidande än rökningen.