Mitt fotografiska minne

Lokfel

Om ett handikappat lok

Rullstolen är stulen skulle man kunna säga.

Claes Tågexperten. Jag undrar varför det är ett galler framför vindrutan i den ena änden men inte i den andra?

Jag gillar de här bulliga loken

Det fanns tydligen ganska många

 

Eders hängivne

Inlagt 2014-03-15 17:40 | Läst 8135 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Loket är alltså ett NOHAB/GM-lok som ursprungligen levererades till norska NSB, littera Di3. Varför det är galler bara i ena änden vet jag inte, men syftet med gallret är att skydda mot nedhängande istappar, nedfallande sten etc. i alla norska tunnlar. Jag misstänker dock att loket hade galler i båda ändarna från början. Danska DSB:s liknande lok My och Mx har/hade dock inte några galler, då behovet nog inte framstod som särskilt skriande där.

Just exemplaret du fångat fastnade på min kiselplatta 2012 när det passerade Krylbo, en bit ned i detta inlägg:
http://www.fotosidan.se/blogs/ztenlund/stora-bildsmallen-i-krylbo-andra-halvlek.htm

Den gröna färgen var det för övrigt det inte särskilt långlivade företaget Ofotbanen AS som stod för. Dock var den lite fräschare från början än det ganska skabbiga utförande som passerade framför mitt objektiv.
Svar från N Thomas Meldert 2014-03-15 18:53
Men behöde man inte skydd i båda riktningarna, undrar jag? Andra änden vittnade inte om något borttaget galler. Hur som helst kan det inte ta sig någonstans utan sina boggier.
ztenlund 2014-03-15 19:20
Men rutorna ser inte ut att vara av orginaltyp i änden utan galler och fästen för gallren kan mycket väl ha tagits bort före omlackering. Jag misstänker, precis som jag skrev, att loken haft galler i båda ändar från början. Ingenting jag tänker ta gift på, men rimligen går det att verifiera om man letar bland äldre bilder.

Precis som äldre Rc-lok så hade dessa lok rutor med en tunn svart rutram vid leverans, möjligen i någon gummivariant som på bilar utan limmade rutor. Idag har alla Rc-lok, även de äldre, tjockare rutramar i metall och rimligen rejälare rutor. Här förefaller samma typ av byte ha gjorts, då orginalutförandet är just med en tunn svart rutram.