Mitt fotografiska minne

Multitest svartvit film 400 ISO

Om att hitta sin favoritfilm

I flera år har jag fotograferat  med Tmax 400 och jag har varit mycket nöjd med den men tycker att jag ska prova lite andra filmer för att se om där finns någon mer som jag kan trivas med. Lite vid sidan om har jag provat andra filmer utan någon egentlig struktur. Denna sommaren har jag hårdkört med Ilfords HP5 Plus men den har inte tilltalat mig riktigt så nu tar jag ett större grepp om 400 ISO-utbudet och har beställt hem flera olika 400 ISO-filmer som jag tänkt köra, några rullar av varje. Jag ska t o m köra min första favoritfilm, Tri-X 400. Det var så längesedan så jag har nog egentligen glömt hur den är. Här är min lista på tilltänkta testobjekt på 400 ISO.

Neopan, Fomapan, Kentmere, Delta, APX och Tri-X . Eventuellt tar jag även hem Lady Grey, Bergger BRF och ett par Rollei-varianter senare.

Berlinmuren. Symbolisk och historisk.

 

Eders hängivne

PS
Bilddata: Zeissen, Sonnaren och HP5+ 

PPS
Jag kör min absolut sista rulle  Kodak BW400CN i Olympus XA. Jag sörjer inte att den är borta, om jag säger så. 

Inlagt 2014-10-16 07:09 | Läst 7006 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det här blir spännande Thomas!
Jag tackar på förhand!
/Bengan
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-16 08:02
Det kommer inte att bli så vetenskapligt, det här. Jag är egentligen bara ute efter "känslan" när jag betraktar bildresultaten. Speciellt papperskopiorna från mörkrummet. Det är det som räknas för mig. Jag har en föraning om att Tri-X kommer att placera sig bra =)
Benganbus 2014-10-16 08:27
Jag gillar din kompetenta inställning vad gäller Tri-X! :)
/B
Erik Madsen 2014-10-16 13:02
Där du säga något N Thomas - papperskopior! Jag har ofta velat säga något om det när man talar om analog kontra digital kvalitet här på FS. Där vi jo precis ser allt digitalt! Nu är jag ingen expert på svart vit analog fotografering i praktiken, mina kunskaper är rent teoretiska. Jag kan läsa :-) Men förstår jag vad jag läser - det är frågan.
Spännande och omfattande experiment du gör.
Hälsningar från Erik / DK
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-16 13:28
Tack, Erik. Det lär ta hela vintern men jag räknar med att blogga efter varje filmtyp.
Jag har lång tid testat med T-Max 400 och Tri-X med olika tider och agiteringsmönster samt D76 och X-tol 1:1 och 1:2 men blir inte nöjd dålig teckning i mörka partier och pixelanhopningar/kluster vid scanning. Tonomfånget känns begränsat i mellantonerna. Jag misstänker att de faktiska ljusförhållandena spelar stor roll. Kanske bör man ha liknande förhållande genomgående i rullen.
Med Agfa APX 100 och T-max 100 lyckas jag alltid. Skall testa att förväta filmen innan framkallning.
Det blir intressant att följa dina resultat.
Svar från N Thomas Meldert 2014-10-16 13:27
Jag har bara köpt tre rullar av varje sort så det vill till att jag får många olika bilder. Tänkte försöka pressa åtminstone en rulle av tre till 1600 under vintern. Det borde avslöja en del. Och jag tänker köra Xtol 1+1 genomgående med min vanliga agiteringsteknik för att få så likadana förutsättningar som möjligt.
Dålig teckning i mörka partier kan ha att göra med skannern. Ta några av de intressantaste negativen och låt göra en mörkrumskopia. Jämför sedan med den skannade bilden. Risken är väl att du sätter upp ett eget mörkrum igen =)