Mitt fotografiska minne

Kodak Tri-X 400 pressad till 1600

Det var lite spännande att framkalla en gammal favoritfilm som Tri-X igen. Men nu är det gjort och resultatet visas här nedan. Som vanligt är bilderna tagna med OM-2N, de fllesta den här gången med 35 mm Zuiko.

 Grynigt värre. Och då menar jag inte väggen.

 Här funkade det bättre

Vad kan jag säga om det här då?

Nja, pressa Tri-X +2 steg är nog inget bra. Jag hade förväntat mig ett bättre resultat. Sannolikt blir det bättre när jag kör nominellt  senare i vår.

Eders hängivne

PS
Det kanske inte var helt lyckat att pressa två steg en solig vinterdag som jag gjorde i början av filmen. Men det är ju inte möjligt att välja mitt i en film.

Inlagt 2015-02-23 19:52 | Läst 6184 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker det är fint, bra! I mina ögon är det bra exempel på pressad Tri-X...
Du har kanske blivit "digitalblind"... ;) Jag tycker det är bra Thomas. //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-23 20:20
Jag tycker Tmax 400 gör bättre ifrån sig. Men visst kan det vara användbart för speciella projekt när man använder hela rullen till samma motiv.
Du lyckades mycket bra.
Jag har själv just torkat, klippt och scannat en tri-x 135 pressad till 1600 som ett experiment, det blev minst sagt grynigt med x-tol. Dew Chart redovisar två olika uppgifter vad gäller tider jag körde på 12.5 min. Körde en nominell också den blev mkt bättre.
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-23 22:04
Jag hoppas du har rätt om den nominella. När jag körde Tri-X senast före denna så använde jag en annan framkallare och bilderna blev helt ok. Jag hoppas de blir lika bra med Xtol. Jag är inte så förstjust i grova korn men jag vill gärna veta vad filmerna går för och då måste man ju testa var gränsen går.
Egentligen kan man inte få högre känslighet, det man gör är att man underexponerar, o då hamnar man på nedre delen av svärtningskurvan och får ett neg med väldigt låg kontrast, när man sen förlänger framkallningen eller "pressar" så höjer man kontrasten till mer hanterliga nivåer. Må gott, LO
Svar från N Thomas Meldert 2015-02-24 11:34
Jag vet vad jag gör, Lars Olov. Man måste ju testa gränserna och se vad som händer.