Mitt fotografiska minne

Develop before 06/1988

Om Ektachrome 200 EFTER 20 år i frysen

Sista gången jag var hemma i Åmål och hälsade på så tömde pappa sitt gamla filmförråd ur kylen. Det blev en kasse med gammal film med ett bäst-före-datum för ett par-tre decennier sedan. Jag ville förstås kolla om den duger till något så jag laddade en rulle i min nyreparerade Bronica S2A och drog ut för att fotografera klara färger och se hur de skulle ta sig ut. Motiven är verkligen inget att skryta om. Inte kompositionerna heller men tanken var ju bara att kolla hur färgen återges efter så lång tid efter att den borde ha exponerats. För att ge er en aning om resultatet visar jag här två bilder av varje motiv. Det ena är oredigerat ur skannern, det andra är färgkorrigerat med Automatisk färg i Photoshop. Döm själva.

   

   

   

   

   

 

Mjaaa. Med lite mer arbete går det nog att nå ett hyfsat resultat. Som ni förstår är bilderna inte dugliga att monteras i diaramar men för digital presentation kan de nog göra tjänst efter åtskilligt pillande i Photoshop

Eders Hängivne

PS
Jag ska nog köra en till i fullt solsken också. Jag tror att den blir bättre. 

Inlagt 2015-03-27 19:34 | Läst 6277 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Man kan se det på två sätt: 1. Färgerna imponerar inte alls. 2. Det är imponerande att det finns så mycket bildinfo kvar efter alla år.
Svar från N Thomas Meldert 2015-03-28 05:51
Jag är imponerad av att det blev nåt som liknade rätt färger. Jag har sett betydligt besynnerligare resultat av gammal film.
Jag tycker, att det är bra färger. Även ett digitalfoto måste man ju justera för bästa resultat. Då vet jag att ett par rullar i min kyl troligen är användbara. Förresten gör det skillnad om film förvarats i kyl eller frys?
Svar från N Thomas Meldert 2015-03-28 10:07
Jag vet inte om det är skillnad på att förvara i kyl eller frys men maxtemperaturen brukar anges till strax över 10°C
Henke Råssmo 2015-03-29 09:47
Det är stor skillnad att förvara film i frys eller kyl, i frysen stoppas åldringsprossesen av nästan helt (vill du stoppa den totalt måste du ned till den absoluta nollpunkten) men i kylen även nere runt 8-10 grader så åldras filmen, men naturligtvis inte lika mycket som i rumstemperatur. så rekommendationen är frysförvaring gärna i plastpåse men tina sakta upp filmen för undvikande av fukt först i kylen sen i rumstemperatur.
Jag tycker nog att det är acceptabla färger som det nog går att snygga till ytterligare.
Hur är det med svartvit film? När jag flyttade in i mitt nya hem så fanns det ett komplett mörkrum, och där hittade jag en hel del Tri-X 400 ASA 120 med utgångsdatum 1990.
Ha det gott/Stig
Svar från N Thomas Meldert 2015-03-28 12:53
Ja, jag tror att man kan korrigera ganska mycket till om man bara vill lägga ner lite mer arbete och då kan det bli riktigt bra. Jag har bara kört en gammal svartvit film, en Tmax 400, och den var av den gamla sorten. Mer korn och mer kontrast var mitt intryck då. Men visst gick den att köra. Men HUR gammal den egentligen var vet jag inte. Du får prova helt enkelt.
För knappt tio år sedan hittade jag två exponerade rullar film i ett skåp i mitt föräldrahem. Det visade sig vara två Agfa diarullar som far inte brytt sig om att framkalla, jag gissar att han köpt fel film av misstag och inte insett det förrän de var exponerade (han hade själv inget minne av det). Jag skickade iväg dem på framkallning och det visade sig att de är tagna i mitten av 60-talet. Mor är i 25-årsåldern, far är 30. Bilder från när huset i Kågeröd byggdes, semester på Bornholm, Sälenfjällen, min farbror bygger hus i Åstorp, allt innan jag själv föddes... Färgerna är perfekta, de är som om de vore tagna i förra veckan! Nu är far borta och mor på väg mot 75... Skåpet där jag hittade rullarna finns i källarvåningen på suterränghuset där mor fortfarande bor kvar, det är alltid svalt där, gissningsvis runt 18 grader året om. En fantastisk tidskapsel!

Hälsningar

Magnus
Svar från N Thomas Meldert 2015-03-29 07:59
Vivian Maier-syndromet har slagit till igen =). Undrar just hur många oframkallade rullar det finns i svenska hem? Som du säger, en fantastisk tidskapsel.
Jag undrar hur min rullar hade sett ut om de varit exponerade innan de gick ut?
Roligt att du fick bra bilder!! Glad påsk!
Svar från N Thomas Meldert 2015-04-02 21:44
Bra och bra? Skitbilder men dugliga som test av den gamla färgåtergivningen i alla fall =)