Mitt fotografiska minne

Ny penna - bättre historier

Om bildseende

Inte riktigt på allvar men inte utan poäng.

Strängt taget räcker det med att byta kamera typ vart sjunde år. Såvida den inte går sönder förstås. Under den tiden händer det ganska mycket med deras tekniska utveckling och det känns nog mycket roligare att byta när steget blir stort. Det är onödigt att betala dyrt för några extra features ett par gånger om året. Jag överdriver förstås. Men många tycks alltid hungra efter nästa modell och tittar djupt i kristallkulan efter nyheter (=letar febrilt på ryktessajterna om kommande modeller) trots att de just köpt en ny.

Och varje gång man byter tror man att det ska bli bättre bilder.

Nikon D80 (preset Old polar)

Jag har samma problem. Fast jag går åt andra hållet och har köpt (har i princip slutat) den ena klassiska analoga kameran efter den andra. Enda fördelen med det är att det inte kostar så mycket att köpa en till. Nackdelen är väl att garderoben blir full. Det finns inte plats för mer. Det finns fler nackdelar men det ska jag inte prata om.

Grejen är ju egentligen att det är helt fel tänkt. Det som ska uppgraderas är det egna bildseendet. Var kan man köpa det nånstans? Tipsa mig gärna. Alla mina fungerande kameror duger bra vare sig de är digitala eller analoga, moderna eller gamla. Men när ska jag börja duga?

Nikon F6

Nyligen gick jag igenom alla mina svartvita negativ som jag tagit från 2008 och framåt (väldigt många) och letade efter bilder som jag tycker är bra nog att kopiera i mörkrummet och bilda en portfolio. Det blev en hel del men procentuellt sett var det magert. Ensiffrigt, kanske tvåsiffrigt om man räknar med en decimal. Jaja, det blir ju billigare ju färre det är. Man få vara glad för det lilla.

Till råga på allt elände har jag lagt märke till att jag tar sämre bilder nu när jag har många kameror än när jag hade få. Varför blev det så?

Rolleiflex 3,5B

Eders hängivne

PS
Du missade väl inte poängen, va? Uppgradera ditt bildseende istället för att köpa en kamera till. Gå en kurs. Skaffa fotoböcker med bilder tagna av mästarna eller titta på bilder på Fotosidan mm mm

Inlagt 2018-02-06 20:26 | Läst 4676 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jo, jo - det där känner man igen. Om jag går igenom en årsproduktion av mitt fotograferande, så är det inte mer än en handfull bilder som får godkänt - om jag tar på mig den riktigt stränga monokeln.
Jag tröstar mig med att det är en erfarenhet som dom flesta kända fotografer har gjort.
Man bör alltså, som du konstaterar, uppgradera sitt bildseende - men även sin förmåga att skapa bilder helt enkelt. Att det har blivit enkelt att "ta" bilder i och med de stora tekniska framstegen, hjälper inte ett dugg när det gäller att skapa bilder. Det måste man göra helt själv - i sitt huvud till att börja med.
Svar från N Thomas Meldert 2018-02-07 07:56
Precis så, Peter.
Hej Thomas. Din blogg får mig att tänka på en klassisk historia. En väldigt känd fotograf var bjuden på en fest där han blev placerad bredvid en väldigt känd författare.
Författaren berömde fotografen och sa
-Ni måste ha en väldigt fin kamera.
Då svarade fotografen
-Och ni en väldigt fin skrivmaskin.
Kameran, pennan, skrivmaskinen, är ett verktyg.
Ha det bra
/ Bengt H.
light 2018-02-07 06:56
Tack Bengt, den var kul ... och sann!
Svar från N Thomas Meldert 2018-02-07 07:57
Ja, den är en klassiker =)
Tack för en av de bästa texter jag läst på länge här! 👍
Svar från N Thomas Meldert 2018-02-07 07:58
Kul att du gillade den, Ragnar. Lycka till med dina bilder.