Mitt fotografiska minne

Den digitala döden

Om en digitalkameras dödliga sjukdom

Min första digitalkamera var en Canon Powershot A80. Jag fick den på min 50-årsdag 2004. Den fick en trög start med mig men så småningom började jag använda den flitigt. 4 Mpix är väl inte så mycket att skryta med idag men det blev bra bilder från den och visst kunde jag skriva ut A4-bilder utan några konstiga överraskningar.

Här är den. Kameran hängde med överallt på alla resor inom och utom landet och dokumenterade vårt liv. Min fru tyckte det var onödigt att ta med den till Kanada 2007 eftersom hon skulle köpa en systemkamera där. Jag trotsade henne. De enda bilder som är värda att se från den resan är de jag tog med denna kamera.

Så här brukade bilderna bli

 Studenten i Åmål

 Södra Kattholmen i Tösse skärgård

 Danska västkusten

 Kanada 2007

Även om jag inte hade en aning om att jag ställt om kameran till svartvitt så fortsatte den att leverera.

 Kanada 2007

Men nu är glansperioden över. Displayen visar inget njutbart men jag tänkte att jag inte behöver displayen. Jag kör som jag kör med film och tittar på bilderna när jag framkallat dem. Men det var inte displayen det var fel på. Det sitter nog djupare. Liknar kanske en digital cancer.

Nåja. Allt är fåfänglighet. Särskilt i den elektroniska världen. Jag gläder mig åt de gamla mekaniska som faktiskt fungerar efter 50-60-70 år.

En tanke slår mig. Kanske är det anledningen till att kameratillverkarna så frenetiskt tar fram nya modell stup i månaden. Helt enkelt för att vi aldrig ska upptäcka hur kort livslängd de faktiskt har. De lockar ju oss att byta till en ny modell oftare än vi behöver.

Eders Hängivne

PS
Ska också kolla en annan liten digitalkamera jag har och som jag inte använt på länge. Jag hoppas den digitala döden inte har nått den.

Inlagt 2018-05-06 11:19 | Läst 6617 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tycker bilderna ser riktigt bra ut, fungerar fint för webben. Jag har en "gammal" Minolta som inköptes 2002, typ denna Canon i segment. Hade den på Bornholmssemestern samma år och det blev en utställning med A4-utskrifter 2003. Ligger kvar i nån låda, men har inte testat den.
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-06 15:42
Javisst ser de bra ut! Utom den sista då. Kamerans största nackdel var väl annars fördröjningen mellan avtrycket och den faktiska slutaraktiviteten.
Båtbilden och de tre nästkommande bilderna visar med all önskvärd tydlighet (särskilt om man förstorar dem) att 4mp skulle vara helt tillräckligt för 99% av alla som fotar idag och lägger upp på instagram, facebook, osv. Min X100F har 24 mp. Och det kan väl komma till nytta bara om jag tänker printa ut något framöver, i större format.
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-06 15:43
24 mpix är nog bra om man ska printa väggtapeter. Det är väl några som gör det =)
Fick gräva lite i minnet, men min första digitalkamera fick jag på min 50års dag år 2004 :), det var en nikon coolpix 3700 med 3,1Mpix och den hade jag fram till den första DSLR en nikon D5000 år 2009
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-06 15:44
Men din Coolpix fungerar kanske fortfarande? Har du kollat?
pdahlen 2018-05-06 17:03
Jag flyttade för 2 år och då gick allt jag sparat till återvinningen, tog bara med det jag använder nu så många minnen försvann där, men skönt att slippa 100kg blandad elektronik också som inte används på en 10-30år
PowerShot A80 tillhör den grupp kameror från den tiden som fick sensorer med inbyggda tillverkningsfel som ofta ledde till haveri. Den A95 jag hade ingick också i den gruppen och havererade för ganska många år sedan. När det begav sig så reparerade Canon kamerorna gratis, men jag gissar att det är lite svårt idag...

Det var inte bara Canon som drabbades eftersom felet hade sitt ursprung i brister i tillverkningen av sensorn hos Sony.
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-06 15:46
Det är nog lite sent att åberopa garantin idag även om det hände för några år sedan. Jag har några filmkompakter att trösta mig med. De funkar fortfarande.
Jag kan konstatera att Kanada-bilden blev en riktig lyckträff. Den hade knappast blivit bättre i färg.
Svar från N Thomas Meldert 2018-05-07 11:25
Håller helt med dig.