Mitt fotografiska minne

Dubbelkors i taket

Nu händer det grejer

Jag har bott i Stockholm i drygt elva år. Många somrar har jag varit i Mariefred, ätit god mat och fotograferat. Men idag var det första gången någonsin jag åkte med den smalspåriga museijärnvägen, Mariefred-Läggesta Nedre tur och retur. Första korset i taket.

Biljetten avfotograferad med Instax SQ20, beskuren och lite bildbehandlad

Innan vi åkte ner dit frågade jag hustrun om jag fick låna hennes tolv år gamla D200. En gammal digitalkamera! Andra korset i taket. Med viss bävan justerade jag några inställningar. 400 ISO, slutarprioritet och enbildstagning (man ska ju inte slösa på film!). Det var minst sagt skakigt på tåget så jag misstänkte att skakningsoskärpan skulle bli riklig, därav slutarprioriteten. Så här gick det.


Läggesta nedre kl 12.43


Vi åkte  tredje klass.


Det var tvåan som skulle dra oss. Här har den tankat vatten.


Med ett ryck är vi på väg ut från spårområdet.


Efter femton minuter är vi framme i Läggesta Nedre.

Om åtta minuter går tåget tillbaka. Men först åker loket och vänder nosen åt rätt håll, åker förbi vagnsättet och kopplar på i andra änden.

Jag missade en del på ditresan så jag såg till att  fånga en del av härligheten på återvägen.


En del hållplatser är riktigt fina.


Den här var väl mer diskutabel.

Sen åt vi en gudomlig midddag på Gripsholms Wärdshus. Men jag fotograferar inte gärna mat.

Eders Hängivne

PS
Jag har åkt tåg sen barnsben men aldrig på smalspår vad jag kommer ihåg. Det var riktigt kul. Men omskakande. Och så träbänkar. Jag mindes gamla SJ-vagnar.

Inlagt 2019-08-01 21:06 | Läst 6342 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej N Thomas - det var jo det rene nostalgi trip.
Med en masse flotte fotos. Den gamle D200 virkede perfekt, hvodan kan det nu lade sig gøre :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Hvordan går det med det her problem i WE-gruppen: 6 okommenterade bilder.
KOMMENTERA NÅGRA NU!
Når man klikker sker der ingenting.
Svar från N Thomas Meldert 2019-09-20 06:45
Ja, minsann. En D200 räcker gott för en amatör. Den här har 12 år på nacken och fungerar fortfarande finfint.
Du får taga med en sittkudde nästa gång, så blir det nog bra.
Svar från N Thomas Meldert 2019-08-02 07:27
Jag klarar mig finfint utan sittkudde, Ragnar. Ska det va så ska det va på riktigt =)
Nils-Erik Eriksson 2019-08-02 09:17
Om jag inte ninns helt fel så fanns det ett interneringsläger i Marielund under kriget. Där vart de Polska ubätsmännen internerade, de som fl ydde från Polen vid tyskarnas inledande amfall på dåvarande basen och fäsningen Westerplatte efter att ha ha angripit tyska fartyg och skadat dessa så tog sig ubåten svaårt skadad till Sverige där besättningen vart internerat .Det skall finnas en minnesplatta vid hällplatsen Marielund kring detta. Vad jag fätt berättat så gifte sig en av dessa ubåtsmän och vart kvar i Sverige. År 2008 brukade han besöka stationen i Mariefred iband vid 90 ärs ålder detta berättat för mig av stinsen M'ariefred i nädens år2008/NE
ztenlund 2019-08-02 10:50
Jag har för mig att det finns en skylt inne i hjorthägnet om det där ubåteriet, även om jag inte minns lydelsen.
Svar från N Thomas Meldert 2019-08-02 18:28
Intressant historia det där med polackerna. Jag får kolla lite närmare nästa gång.
Vad fint! Kan rekommendera även en kombinerad tur med Ångbåten Mariefred till eller från Stockholm, gärna med intagande av en delikat Ångbåtsbiff.. Själv cyklade jag till Mariefred för några årtionden sedan och tog ångbåten tillbaks till Stockholm, med tillhörande silltallrik till förrätt och Ångbåtsbiff som huvudrätt.. högst delikat!
Hälsn!
Svar från N Thomas Meldert 2019-08-02 18:27
Jag hade funderingar på att vi skulle ta ångbåten men backade för resans längd. Och det skulle bli trångt på däck en fin dag. Middag skulle vi ha i Mariefred i alla fall. Jag misstänkte att båtfärden skulle bli lite långsam och valde bilen.
ehrsa 2019-08-02 18:47
Hej! Ja det finns ju många varianter man kan göra, men ångbåten är väl värd att prova, ljudlös och bara några få bryggor som jag minns innan man är framme.. sen kan man ju åka 'SJ' tåg från Läggesta hem till Stockholm, eller tvärtom.. Till Mariefred och Läggesta från Stockholm med SJ, och sedan ångbåten till stan igen.. Ett härligt utflyktsmål vilket sätt man än väljer att åka.. bil är antagligen tråkigast.. :-)
Hälsn!
Det är en trevlig tur att ta. Ibland kan det hända att biljetten klipps av vår tidigare talman Björn von Sydow. Han är tydligen tågnörd, och klär bra i konduktörs-uniform. 😊
Under några år var vi där med Jernbane-kapellet, och spelade på MuseiBanans Dag.
Svar från N Thomas Meldert 2019-08-04 20:35
Trevlig var ordet. Den unge man som klippte våra biljetter har nog aldrig sett riksdagen från insidan. Och ingen uniform hade han heller. troligen en lärling, Sällskapet har visst en utbildning för alla som är intresserade av att hjälpa till.