Mitt fotografiska minne

Prerafaeliter och daguerrotyper

Det börjar likna en vana (eller ovana för en del) att gå på Nationalmuseum. Så gjorde frugan och jag idag också. Frugan har bra koll på vad som är intressant att se och jag hänger gärna på. Både av intresse och för tillfället att lufta kameran. Den här gången liksom förra gången tog jag med Dogmakameran och vardagskameran, Coolpixen, ligger alltid i rockfickan. På muséet får man naturligtvis inte fotografera så jag tittade bara på de fina färgstarka målningarna. Men det blev också en fotografihistorisk upplevelse. Ett ansenligt antal daguerrotyper var utställda tillsammans med målningarna. Den tidens fotografer levde liksom i symbios med prerafaeliterna då de senare ville avbilda naturen mycket naturtroget och fotograferna tog bilder av den precis som den var. De kände varandra och umgicks.

 

Vi brukar avsluta med en middag i restaurangen på muséet men eftersom utställningen nyss har öppnat var det knökfullt så vi tog en promenad till Gamla stan och satte oss på tehuset Chaikhana på Svartmannagatan och tog en lätt måltid med gott te.

 

 

Inlagt 2009-02-28 18:54 | Läst 9714 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Visst får man fotografera på Nationalmuseet. Fast inte med blixt. Jag var där förra året och fotade. På ett begränsat område med utställning om klockor fick man inte fota, men annars gick det bra.
Svar från N Thomas Meldert 2009-02-28 21:44
Det visste jag inte. Då hade det gått bra ändå då. Vi dogmafotografer kör ju inte med blixt =) Nåväl, det spelade ingen roll. Det var inte lönt att fotografera i trängseln framför tavlorna. Men tack för upplysningen. Det kan vara användbart för en annan gång.
Hmm - för ett par år sen skuggades och jagades undertecknad av vakter på Nationalmuseum som gång på gång sa åt mig att det var förbjudet att fota. Och tror ni jag slutade fota för det. Nähejdå. Man har ju sin stolthet. Ändå körde jag alls inte med blixt.
Svar från N Thomas Meldert 2009-03-05 21:33
Ja, gott om vakter var det hela tiden men det spelade ingen roll för min del. Det var så tjockt med folk.....