** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Mitt fotografiska minne

Macro med Rollei del 2

Nu har det hänt igen. Jag satte på närbildslinserna på Rollein och fotade i djungeln på balkongen. T o m Babyn fick känna på linserna men den filmen sitter ännu kvar i kameran. Det är väl inte så mycket macro med dagens mått mätt men på 50-talet var det macro på den tidens sätt sett. Det finns en ännu värre närbildslins, Rolleinar 3, men den har jag inte lyckats vinna på någon auktion än. Den är sällsyntare än tvåan.

 

   






Alla bilder med Rolleiflex Automat (1952) och närbildslins Rolleinar 2.

Inlagt 2009-07-03 08:00 | Läst 6478 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Tycker det blir snygg oskärpa. Gamla grejer håller tydligen än.
Jag har ingen leksak med till Tokyo. Fick tänka lite på vikten man skall bära på. Behöver en flaska vatten samt paraply också i väskan + regnjacka.
Vi hörs
/Bengt
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-03 09:44
Kompisen Olle åkte till New York nyss med en Ixus och tre retrokameror. Det gäller att prioritera! D700an väger som två gamla kameror =)
Första bilden är ju riktigt skarp. Jag ser att ni har en dahlia i balkonglådan också. Det är en blomma jag nästan alltid misslyckats med. Gör ett nytt försök i år igen. Har den i en kruka på gräsmattan. Jag antar att närbildslinserna till Rollein alltid säljs parvis. Eller?
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-03 09:48
Det är min fru som ska ha äran för all blomsterprakt. När hon är bortrest håller jag dom bara vid liv =) Rolleinar SKA köpas parvis. Innan jag visste det hade jag lyckats köpa en Rolleinar 2 utan sökarlinsen. Det går ju men utsnittet blir inte riktigt det väntade. Har du en Rollei?
Thomas, jag har en Rolleicord som jag köpte på LP:s auktion 2000. Jag lät en instrumenttekniker gå igenom kameran efter köpet men jag måste skamset erkänna att jag ännu ej testat med film.
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-03 10:05
Men Torbjörn! Hur har du kunnat hålla dig? Det blir inte så dyrt som man kan tro. En rulle film kostar 50-60 kr. Om du inte framkallar själv så tar Crimson 90 kr inkl moms och frakt. Det är skanningen som kostar och där tjänar du snart in pengarna på att köpa en flatbäddsskanner för film.
Jag har en närbildlins till min Rolleiflex, tyvärr passar den inte, den är gjord för Planar 3,5. Kul med dina bildexempel.
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-03 11:58
Rollei har ju flera olika bajonettstorlekar, tyvärr. Det måste man tänka på när man köper tillbehör till linserna. Vilken bajonettstorlek din kamera har kan du luska ut på rolleiclub.com
Kul att du gillar mina bilder. Häng med du också på retrovågen =)
Jo, jag vet det där med bajonetterna. Men så är det ibland när man handlar först. Retrokameraägare har jag nog varit sedan 1978 då jag köpte min Zeiss Contaflex III...
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-03 16:54
Contaflexen introducerades 1956 men producerades säkert in på 60-talet. Vet du när din är tillverkad? Contaflex fanns först som TLR och en sån skulle jag vilja ha. Jag vet en som har men den är inte till salu-än.
Redan 55 har jag för mig att den första Contaflexen kom som är slr, den som är tsr är från 30-talet och får väl betraktas som en raritet. Min tre kom 57 om jag minns rätt. Jag har även en Contaflex super B från 60-talet och jag har för mig att Contaflex var i produktion ända in på 70-talets början då Zeiss Ikon gick i graven.
Svar från N Thomas Meldert 2009-07-04 06:54
Det är alltid kul med folk som är pålästa! Jo, TLR:en får nog betraktas som en raritet och blir nog högt prissatt om det kommer ut något exemplar.