Mitt fotografiska minne

Om 1984

Om att lägga krokben för läsarnas ögon.

Ja, jag har läst boken av Orson Welles men inte 1984. Långt senare, jag tror det var 2005. Men nu handlar det inte om boken utan om nästa profilbild. Och jag ska försöka hålla mig ifrån Nyspråket som introducerades i boken och istället pröva ett annat språkligt grepp. Att blanda ordens bokstäver men låta första och sista bokstäverna i varje ord vara korrekta. Forskare har nämligen funnit att det inte spelar någon roll var i ordet bokstäverna står. Det går ändå att läsa texten om bara första och sista bokstäverna är rätt. Det har nåt med hur ögat läser en text att göra. Vi läser inte bokstäver. Vi läser orden som bilder och däri har vi en tangeringspunkt med fotografin. Nu börjar jag.

Mras mnådas prfoillibd är hamätd fårn smomraen nottinhunrdatåtiofrya. Vi tlilrinbgade åsktligila hegler och samomrvceokr udner felra år i srävfärlödrranas somumarstrga i Llila Nonrae, Svnasokg, Vrälmand. Kpanpa tre mil fårn Ååml. Dåräfirn har vi mnåga fnia minnen, bdåe nratupupvelesler och branens olkia änevrytligteher i de dujpa sgoakrna. Lelamikga njuntnangir i from av spavmar och bär fnans ionm premdonavastnåd och om man var bjöd åt att stedura falgår (som min sfärvar) så fanns det mnåga atrer att hrämparta med, fogofratera osckå om man hade trillcäkligt mecykt gals mlelan kamrea och fegål. Nu hade jag aldirg tillrickälgt med lägnd på tuebn men det belv i alla flal nårga dumkenärota narutlibder av tpyen "been tehre, seen taht". Här är ngåra emexpel.


Narutsuppvellee


Boprygjgekt


Tllinvigar. Blidkiritk udanbneeds


Vid dagnes sult vroo vi ganska ttörta. I alla flal jag =)

Mallenfrometaran

 

Inlagt 2011-02-28 19:36 | Läst 8484 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fkunar öevr fväntöran. Men jvävalr vad jbbiogt att sikriva så :-) (sileymn rttävädn!)
Svar från N Thomas Meldert 2011-02-28 20:38
Hehe =) Ja, du må tro att det var jobbigt att skriva så mycket och få allt rätt. Jag är fortfarande inte säker =)
Tja, det mesta går att läsa. Men jag föredrar absolut att läsa sånt som är skrivet på det vanliga sättet.
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-01 07:16
Ärligt talat gör jag det också! =) Det var, om inte annat, mycket svårt att skriva på det här sättet.
Fnastatskit! Jag tror dcok att det bilr ltätrae om man får med de två frötsa bkotsvärena i odren, så man kan kpopla elelr hräldea vrafriån de kmomer, ltie srvåt ananrs.

Bra skrviet!
Svar från N Thomas Meldert 2011-03-01 20:08
Det är helt klart att det blir lättare om fler bokstäver står på rätt ställe. Konstigt vore det annars. Om det var ok att läsa så var det definitivt inte ok att skriva =)