Mitt fotografiska minne

Nelson stupade och jag snubblade

På äventyr i England

Det här äventyret började redan hemma i Åmål. Vi bokade en lägenhet för en vecka på en gammal kvarn utanför Chichester i södra England och hade planerat att först åka till Oxford ett par dagar innan vi landade vid kvarnen. Överfarten var planerad att vidtagas med färja. Jag minns inte om det var från Göteborg eller Esbjerg i Danmark. Det spelar mindre roll. En dryg vecka innan avfärd fick vi reda på att färjan var trasig och gick för halv maskin. Överfarten skulle komma att ta 1,5 dygn istället för ett dygn. Vi fick modifiera våra planser lite i all hast. Ett par dagar senare får vi veta att färjan hade tagits in i torrdocka i Oslo och inte skulle ta några bilar och passagerare till England överhuvudtaget. Vi hade redan bokat lägenheten på kvarnen och betalat samt bokat Bed & Breakfast utanför Oxford. Det var för sent att avboka och att få pengarna tillbaka. Det här var innan internet var var mans kommunikation med omvärlden och email knappt något som någon kände till. Vi hade bokat allt via telefon direkt till England. Jag störtade ner till resebyrån för att boka flyg och hyrbil innan någon annan kom på samma idé. Planen hade varit att ta vår egen bil med färjan men nu fick det bli en högerstyrd bil istället. Vi hade tur. Det fanns gott om plats på flyget och hyrbil var heller inget problem. Bara timmar senare var alla flyg till England fullbokade.


Bed & Breakfast i Oxford

Den här dagen hade vi en osedvanlig tur. Vi letade efter ett världsberömt modelljärnvägsmuseum, The Pendon Museum,  och det föll sig så att just den dagen firade klubben 40-års-jubileum (helt utan vår kännedom). Där satt både gubbar och gummor och visade hur de tillverkade allt som skulle användas på museibanan. Inte en köpt pryl. Allt var handgjort och handmålat. T o m lok och vagnar. Ett enastående museum som är väl värt ett besök. Jag har tyvärr inga bilder därfrån men köpte ett antal små häften om anläggningen.


Det gick att bada i Engelska kanalen.


HMS Victory i Portsmouth's Royal Naval Dockyard.

Vi gick en guidad tur på skeppet och när vi just gått upp för trappan till Quarter deck snubblade jag på en lite träkubbe som stod upp ur däcket. På toppen av den fanns en liten plakett som förkunnade att det var där Nelson stupade.


Djupt inne i New Forrest ligger ett stort bilmuseum, Beaulieu, som har en särskild utställning med hastighetsrekordbilar. Här är det Bluebird med linslusen Viktor i kanten


Stonehenge. Till vår besvikelse fick man inte gå fram till stenarna och känna på dem.


Tangmere Military Aviation Museum. Som synes har de inte bara flygplan. Ett fint museum som försöker bevara hur flygfältet såg ut under kriget. Mycket intressant material att titta på.


Avresedag utanför lägenheten. Vårt värdfolk tog bilden som blev julkort senare samma år. 


Sista dagen i London. Här på rundtur.


Klockan är slagen. Dags att åka till flygplatsen

Och så till sist profilbilden som som är cropad ur bilden nedan. Att döma av höjden över havet är det Pehr eller Philip som tog bilden med Genesis II på strandpromenaden bara någon mil från där vi bodde.


Mellanformataren

Inlagt 2011-12-31 16:30 | Läst 9988 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tänk att ha snubblat på samma ställe där Nelson stupade! Jag antar att kubben inte fanns där när han gjorde det? Det är fantastiskt vad mycket som finns att se i England! Och jag som aldrig varit där, en klart brist.
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-01 08:14
Det hade väl varit ödet om platsen för hans död varit markerad innan den skedde. Had ehan snubblat hade han klarat sig =) Inte varit i England? Landet är proppfullt med historiska platser. Det är en klar brist att inte ha varit där. Det går ännu att göra något åt Ernst. Det kommer att göra dig gott att ta dig lite längre bort än Salt Spring =)
Inte bara kamerahistorik.
Det blir som alltid intressant.
// S-O
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-01 08:15
Kul att du tycker så. Nöjda läsare är vad en "författare" vill ha =)
Beaulieu behöver man gott om tid på. Jag gick igenom där också, för några år sedan. :-)
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-02 07:12
Där finns många intressanta fordon. allt från ångvältar till hastighetsrekordbilar =) OCH en jättestor modelljärnväg i skala HO
Jag glömmer aldrig när de frågade oss om vi villa ha mjölk levererad från mjölkbudet och vi svarade "Ja, 4 liter". De väntade sig nog bara en flaska eller så hehe. Stekhet sommar f.ö. 1994, varmaste i england på 30 år. Jag minns att vi var inne på ett flygmuseum med stora modelldioramor också, var det samma ställe som tanken? köpte aldrig nyckelringen med äkta spitfire-skrot på, ångrar det...
Svar från N Thomas Meldert 2012-01-30 14:14
Ja, de häpnade över vår mjölkkonsumption =) Jag minns inte dioramor på flygmuseet men jag kommer ihåg den otoroliga modelljärnvägen i Pendon museum. Tanksen stod på flygfältet tillsmmans med ett och annat. Du får åka dit igen för nyckelringen =)