Mitt fotografiska minne

Så fel det blev

Om en gallerias kamp för överlevnad

När vi flyttade till Vällingby höll man på med att lägga sista handen på det nya Vällingby Centrum och framför allt den nya modegallerian kfem. I mars 2009 invigdes den med pukor och trumpeter och de shoppingsugna gick loss på alla erbjudanden. När den första kärleken svalnat började butikerna flytta därifrån, nya försökte etablera sig, några flyttade inom huset till mindre lokaler. Nu är bara det första planet fyllt med butiker och på andra våningen kämpar ett snabbfik ensamt om de hungriga som eventuellt hittar dit. På övervåningen har man i förmodad panik inrättat en minigolfbana och alla butikslokaler är förbommade med reklamaffisher för Vällingby Centrum. 

På väg upp i rulltrappan

Första åsynen

Där borta ligger en restaurang, eller nåt i den stilen

Minigolfen är annars det mest framträdande på denna våning.

På första våningen finns det fortfarande chans att shoppa.

Underhållningen har tagit semester

Glättigt förbommat

Det är ljust och luftigt i alla fall. Men det säljer inga varor

Jag köpte lite ätbart för att stötta de tappra

Men jag hade inget sällskap på fiket

Hela idén med kfem svävar liksom på moln. Drömmar om stora pengar.

 

I rättvisans namn ska sägas att jag tog dessa bilder mitt i semestern men det lär inte göra någon större skillnad. Finns det inga butiker så finns det inga köpare på den här våningen. Så vad ska man ha kfem till? Det här skulle vara en utmärkt plats för en fotoutställning!

 

Eders hängivne

PS
Alla bilder är tagna med en Nikon F80, 50/1,4 och med Tmax 400 som sensor

Inlagt 2013-07-30 08:54 | Läst 12899 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket bra dokumenterat Thomas, där du skildrat dagens samhälle mycket uppriktigt och fint. Det fototekniska jobbet helt lysande. en vacker dag sak du se då övervåningen är fylld med kebabrestauranger, pizzerior, orientaliska kryddor och bönemattor.

Hälsningar Bengt
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 09:52
Jaf hoppas för Vällingbys skull att det blir affärer. Av vilket slag som helst.
Jobbade ju i Vällingby ett par år och redan då kunde man konstatera det lite tomma :( K5 är ju väldigt fint i sig, men utanför finns ju lika många butiker till, så jag undrar hur det tänkte vid byggandet?? För mig känns det som rätt grej, på fel plats!! Varför onte kasta upp din id'e till ledningen! En fotoutställning skulle ju va betydligt mer upphetsande än minigolf..... Tycker jag. //Peter
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 09:54
Jag tror inte att någon tänkte särskilt långt. Man såg en hägring som stavas pengar. Idén om fotoutställning kom direkt när jag såg det fina ljuset och ytorna
Tråkigt är det men Vällingby centrum lever ett falnande öde. Sorgligt med ombyggnaden, tacka vet jag det gamla Vällingby med fiskaffär och andra småbutiker som inte hade råd att stanna kvar efter ombyggnaden. Visserligen frös vi lite på vintern men det var ett levande torg.
Tråkigt med Kfem som såg lovande ut i början.
Bra dokumenterat.
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 11:39
Idén med det gamla Vällingby, ABC-staden, som den självförsörjande stadsdelen har nog överlevt sig själv. Det nya Vällingby var nog tänkt att återuppliva den gamla drömmen men alla stormarknader som poppar upp i närheten konkurrerar ut alla mindre centrum. Personligen uppskattar jag ett brett utbud av små butiker men det är bara att inse att deras tid nog är förbi. Nu åker vi till de stora ställena (även om de ligger en bra bit bort) med sina billigare priser. Eller så köper vi det vi behöver eller vill ha på internet. Samhället är i omvandling och det duger inte att klamra sig fast i gamla strukturer.
Fiket (Massagotti) en halvtrappa ner i hörnet på Kfem är alldeles utmärkt; där är jag stammis.... I övrigt känns Kfem som något man genar genom på väg till sagda fik. Har lite svårt rent allmänt att svälja detta att hela samhällets ekonomi ska drivas av oräkneliga klädbutiker för tonårstjejer, men det kanske är där pengarna finns.

Idén med fotoutställning på tomma ytor är utmärkt, och troligen rätt lätt att sälja in till de uppenbart desperata fastighetsägarna. Kanske Vällingby kan bli ett tredje alternativ till Gnesta o Säter? ;-)
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 11:44
Jag fikar oftare på Pallas men det ligger ju nära, det också. Fotoutställningar kunde dra kunder till butikerna men dessvärre tror jag att ägarna nog inte upplåter lokalerna så lättvindigt eller hyresfritt. Men jag har funderat på det. Fotoutställningar kan vara ett bra dragplåster
Vällingby var väl en mönsterförort som visades upp för samhällsplanerare i världen en gång i tiden.
Hoppas den gamla skylten Vällingbycentrum är kvar än.Bra bilder av gallerians nuläge.
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 11:46
Den enda skylt jag minns finns kvar är den i rondellen. Men jag har nog bara missat någon annan för att jag inte tittat ordentligt =)
Jag gillar Vällingby C, men hur de tänkte kring Kfem är svårbegripligt. Byggnaden är spännande, men fantastiskt ineffektiv. Och att folk skulle vilja handla exklusivt i förorten är rätt optimistiskt. En kvinna skrev i en insändare i Mitt-i: "Vi kvinnor i övre medelåldern som faktiskt rör oss i förorten och har råd att handla i dessa butiker finner inget i vår storlek".
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 11:48
Det finns nog mer än ett feltänk i det nya Vällingby Centrum. Egentligen är hela centrum en trevlig plats och kfem ligger ju nästan i utkanten. Jag har ibland spanat efter det ursprungliga Vällingby men funnit få spår av hur det var då det invigdes första gången.
Talande tidsdokument och bra bilder.

Själv förvånas jag över att man aldrig lär sig. Redan på de gamla Domus- och Åhlénsvaruhusens tid råkade man ut för ungefär samma sak. Det funkade inte. Efter några år stod lokalerna halvtomma på många orter för att tillslut inte bära sig.

Läste också i tidningen att det sedan länge byggts för många gallerior i Sverige och att de inte går runt. Ändå byggs nya. I Malmö finns ju det stora Entré som har problem. En fet galleria ett stenkast från centrum som dessutom totalt förbleknar jämfört med det ännu nyare Emporia.
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 11:56
Och Jan Jörnmark har t o m med en galleria bland sina övergivna platser!
http://www.jornmark.se/places_intro.aspx?placeid=140&lang=
Då är det kanske bara att vänta på att också Vällingby centrum hamnar i Jömarks samling! I alla fall har man ju anledning att fundera lite. Det fanns en tid när de som investerade kapital inte tänkte efter. De gödslade med pengar utan att fundera på nödvändigheten av att investeringar ger avkastning. Redan när Skärholmen byggdes var den här cirkusen igång. Konsum och Åhléns byggde var sitt varuhus i flera plan. Efter några år tvingades Konsum bygga om det övre planet till kontor, eftersom försäljningen var för liten för att bära bägge planen. Åhléns klarade sig bättre, men det var också alltigenom bättre planerat.

Vad jag undrar över är nu om investerarna har lärt sig, men jag tvivlar.
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 18:56
Efter Vällingby centrums omdaning har det poppat upp flera stora köpcentra. Bromma blocks t ex. Inne i stan har Hornstullsgallerian nyss invigts men jag hör aldrig något positivt om ställena. Jag åker aldrig dit. Det jag behöver finns i Vällingby eller hemma i Åmål =)
Arkitektoniskt spännande hus
men jag förstår inte hur de tänkte då de byggde det.
Svar från N Thomas Meldert 2013-07-30 20:17
Jag misstänker starkt att de som bestämde inte visste det heller...