Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Actionfoto - Gladpack räddade kameran

Vad kan vara härligare en solig vårvinterlördag än att tillbringa dagen på en sjöis och ta häftiga bilder av motorcyklar och fyrhjulingar. Det är annat än att pimpla det.

Motorcyklarna ska spruta upp så mycket vatten som möjligt för att det ska bli dramatiska bilder. Vatten och kamror är dock ingen bra kombination.

Fotograferar man på håll med ett tele på håll undviker man vattnet. Jag ville ha lite mer variation i bilderna. Den rena kontrasten mot telebilder är att vara riktigt nära med en vidvinkel. Men att ligga i en ytterkurva på en gropig is är livsfarligt.

Jag kom på att jag hade en 10 meter lång trådutlösarkabel i mitt kameraskåp. Jag bytte till mig den och en oanvänd 50/1,8 mark I mot en 35/2 någongång på 90-talet av en fotohandlare. Kabeln har legat oanvänd fram till nu.

Nu skulle jag äntligen få nytta av kabeln och kunna hålla den i vänster hand och plåta med mitt 300/2,8 samtidigt med höger hand. Men hur skulle jag lösa vattenproblemet?


Foto: Hoke

Jag har länge gått och tänkt på att bygga ett skydd mot vatten och stenskott att ha när jag fotograferar enduro, men det har inte blivit av. Någon risk för stenskott kunde jag inte se och helt dränkt skulle inte kameran heller bli. Jag bedömde att det skulle räcka med att vira gladpack runt kameran och objektivet efter att jag gjort alla inställningar som ett stänkskydd.

För säkerhets skull grävde jag fram min gamla 5D ur kameraskåpet ifall olyckan skulle vara framme. Den största risken är en påkörning. Egentligen hade jag kunnat sätta ditt min 5D Mark II eftersom det ändå hade blivit ett försäkringsärende, men det kändes inte rätt. Bara att tanken på att vara utan en 5D Mark II ett tag förskräcker.

Vad jag inte tänkte på var att issprutet var väldigt kallt och orsakade imma på skyddsfiltret på min 16-35/2,8. Det var ingen katastrof utan gjorde bara bilderna ruffigare. Värre var det med snökristallerna som blev lysande i motljuset. De är lite för iögonfallande och trots att jag regelbundet torkade av filtret med en mikrofibertrasa. Jag borde ha stått i medljus och lyst upp vattenkaskaderna med en blixt istället.

Nåväl. Jag blev nöjd med en hel del bilder trots problemen med snöreflexerna och att de snygga vattenkaskaderna först kom efter att motorcykeln passerat. Samtidigt har jag kvar nöjet att fila på tekniken.

Inlagt 2011-03-13 16:32 | Läst 17461 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Första bilden är en riktig gobit, även fast man inte ser hela motorcykeln

Mvh // Mathias
Snygga actionbilder du fångat.
Jag skulle inte heller klara mig en dag utan min 5D mark II. Det är därför jag är så försiktig med min och går inte ut ens om det är lite dis =)

/Lena
Svar från froderberg 2011-03-13 20:07
Det är inte bra att vara för rädd om kameran. Visserligen har jag är jag inne på min andra 5D Mark II efter att ha slitit ut en redan, men den håller för rätt mycket.

Som yrkesfotograf är det bara till att ha en bra försäkring och köra på. Det finns ju en anledning till att jag har gamla 5D som tredjehus.
Nordik 2011-03-13 20:38
Du har rätt i att man inte skall vara för rädd om kameran.
Ibland tänker jag på att jag missar massor av vardagssituationer bara för att jag alltid så noga lägger ned kameran i väskan istället för att låta den ligga framme... Det blir på så sätt allt för sällan spontanfotograferande hemma.
Finurligt med gladpack! Och härliga actionbilder i vårsolen!
Riktigt sköna bilder!
Tack för inspirationen :)
Riktigt härliga bilder! Får mig att längta till nu i veckan då jag själv ska ut på isen och köra lite cross samt på fredag då jag ska på isracing! Bra tips där med gladpack!
//Eva
Intressant läsning...personlig. Men eftersom alla andra säger att bilderna är så bra ska jag säga att : - Du har nog tagit bättre ? ; )
Svar från froderberg 2011-03-13 21:35
Visst har jag det. Man kan inte alltid överträffa sig själv och jag tycker själv att jag kunde ha tänkt till ännu mer.
Är inte 5d II vädertätad? isåfall skall väl lite vattensplachar inte vara något större problem? eller måsta man upp på 1D serien för att få det så tätt?
Svar från froderberg 2011-03-14 07:16
Jag har utsatt 5D Mark II för rätt mycket, men man kan ju ändå vara lite försiktig. 1D-serien är ännu mer tätad med tydliga o-ringar osv.

När jag plåtar enduro och motocross så är det gyttja och de små gruskornen i gyttjan vill man inte ha i kameran. Min förra 5D mark II lät lite illa efter att blivit översköljd av gyttja.
Snygg Magnus! Fick du knäppa många bilder med stativkameran för att få till det? Själv var jag där på söndagen ... bilderna vart inte lika kul utan solen :(
Svar från froderberg 2011-03-14 22:35
Jodå.. Det blev en del bildfiler att kasta med halva hojjar, eller inga alls. Vid ett tillfälle råkade jag låsa avtryckaren i intryckt läge... Men man ska aldrig räkna hur många bilder man tagit, bara hur många som blev bra.
Härliga fartfylda bilder!

Själv är jag aldrig orolig när jag är ute och fotograferar. Men sen har jag ju Nikon-kamera ;-)

Mvh.
Fredrik
Snygga bilder, bra med skydd! På tal om fjärstyrt och skydd, kommer ihåg Lars Darebergs maraton bild från 2009 han la sin kamera i en Eva Marine påse i vattengropen och fjärstyrde den. Tror han fick årets sportreportage pris för bla den bilden.
'
Glá-packen va klart smart! Även om man har Nikon blir det ju en del jobb att torka och rengöra en sådan upplevelse för en kamera. Första och sista bilden var i min mening underbara!
Tack för tipset, klart användbart.