Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Olympus XZ-1 räddar bilden igen

Jag börjar inse att det inte är så dumt med en kompaktkamera. Under alla år som jag testat kameror har jag haft känslan av inga kameror är tillräckligt bra, men det känns annorlunda med Olympus XZ-1. Den är kanske rätt för mig?

Jag har redan skrivit om när Olympus Xz-1 räddade mig när jag ombads leverera bilder till Kristianstadsbladet från en konsert. Det är en miljö som brukar vara svår för en kompakt med högt brus på höga ISO.

Räddningen i det fallet var främst den höga ljusstyrkan i objektivet 1,8 till 2,5. Jag har varit inne på att skaffa mig en Canon S95 som har väldigt bra brushantering och ljusstyrka 2,0 i vidvinkelläge. I teleläge är däremot inte S95:an imponernade med blott 4,9 i ljusstyrka.

Min kompis kommisarie Karlsson har alltid en Canon S95 skjutklar i bältet. Han säger att han blivit beroende av den. Han skulle inte må bra om han inte hade med sig kameran och riskerade att missa en bild.

Jag brukar alltid ha någon kamera med mig i ryggsäcken eftersom jag ständigt testar kameror och dessutom behöver ha med en egen kamera. Så händer det något intessant brukar jag kunna fiska upp en kamera.

Man får skilja på olika beredskapslägen. En systemkamera som ligger nere i ryggsäcken tar tid att få upp och igång. Då får inte motivet vara alltför flyktigt. En kompaktkamera i fickan går snabbare att få upp, men det kräver ändå att man är alert och ser bilderna.

Jag anser att båda varianterna är passiva och därför kallar jag dem beredskapslägen. Den aktive fotografen har kamera påslagen , rätt inställt och i handen eller på magen. Då kan man fånga situationer som blixtsnabbt dyker upp och man har tankeapparaten inställd på bild. Bra bilder kan behöver en aktiv tankeprocess för att göra intressanta associationer. I gatufoto gäller det också att vara lite instinktiv, men plåtar det som känns som något som kan bli bra. När det väl händer är det för sent.

Den här gången kom Olympus XZ-1 till räddning under söndagspromenaden med sonen. Vi satt uppe på den gamla fornborgen Gåseborg där man har en milsvidd utsikt över Mälaren. Jag hade fotograferat sonen som kollade ut över vattnet med min Leica M6 tills filmen tog slut och det var dags att fika.

En bit in i fikastunden kom en man fram till branten och ställde sig alldeles stilla och insöp stunden och utsikten. Jag kom tack och lov på att jag hade Olympusen i ryggsäcken så den halade jag upp och fick några bilder.

Det är nog inte så dumt med en digital kompakt ...

Inlagt 2011-04-18 13:32 | Läst 14833 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tänkte köpa en ny kompakt snart och har kikat på denna. Verkar mycket lockande. Men jag tycker nog personligen att LX5 verkar snäppet bättre ur ett helhetsperspektiv.

Framförallt tycker jag det är riktigt kul att filma när man är ute och reser. Och där verkar LX5 lite vassare.
Du som trackar mig för att jag gillar kompakta ljussvaga zoomar...!
Kan varmt rekommendera LX5! Toppkvalitet på både bilder och film, RAW-format, bra vidvinkel, suverän makrofunktion och hög ljusstyrka. Blir mer och mer förtjust i den, har den i originalväska i bältet, eller i en ficka i jackan. Just som kameran som alltid finns med och är skjutklar är den perfekt. Enda minuset skulle vara att den känns litet ömtålig. Men den har hållit fint hittills... :)
Om LX5:an är hälften så tålig som LX3:an så är det mer än tillräckligt:) min (LX3) har blivit dränkt i öl, tappad i betonggolv under en konsert samt allmänt misshandlad:)
Hur känns byggkvaliteten på Olympusen?
Svar från froderberg 2011-04-18 22:49
Kamerahuset är rejält och byggt i metall.
Kameran verkar bra, men för mig föll valet på s95 eftersom den är lite mindre - vilket väger tyngst i detta fall.
I och för sig räddade den dig men en eller två extra filmer hade varit bättre!!
Svar från froderberg 2011-04-19 13:16
Jag hade mer film med mig, men i det läget var det smidigare och snabbare med en digitalkamera.
Precis den anledningen till att jag köpte mig en XZ-1:a, som är en riktig liten juvel.
Den bästa kameran är den man har med sig ;-)
Har alltid en Canon G12 i fickan då den klarar det mesta i kombination med en Canon 40D eller analog TRI-X.
G12 är tillräckligt allround för att klara de flesta situationer upp till och med halvskumt med en suverän bildkvalitet på både Jpeg o Raw.
Det finns ganska många att välja på idag, ganska mycket känsla åt ena eller andra hållet brukar fälla avgörandet.

/krister