Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Aldrig mer Kiviks marknad?


För tredje året i rad åkte jag till Kiviks marknad för att fotografera. Den här gången gick jag all-in och fotograferade under alla de tre marknadsdagarna. Förhoppningsvis ska jag inte behöva åka dit mer.

Jag hoppas att jag nu har tillräckligt med bilder för att kunna slutföra mitt projekt om Kiviks marknad.

De flesta tycks känna till Kiviks marknad, men för er andra så kan jag kort berätta att det är Sveriges största marknad och den är flera hundra år gammal. Marknaden är dokumenterad sedan 1600-talet och arkeologer tror att det varit marknad i Kivik sedan 1200-1300-talet. Då var det mest sill som såldes. Idag är Kiviks marknad främst ett tivoli och i andra hand en marknadsplats.

Jag har haft lite olika tankar kring hur jag ska utforma mitt projekt. Min första tanke var att fotografera 2013 och publicera de bilder tillsammans med bilder jag tog 1993. Sen funderade jag på att göra en mer allmän bok om marknaden och dess historia, men där mina bilder skulle visa dagens marknad. Nu är jag inne på att bara visa min lite subjektiva bild av dagens marknad som ett rent fotografiskt projekt.

Hur ska jag veta när det är dags att avsluta projektet? "Man känner när man är klar" är det svar jag fått. I år känner jag mig klar, men det kanske är mest för att jag gått längre än 4 mil på marknaden under tre dagar med rätt mycket kamerautrustning. När jag fått vila ut är jag kanske sugen på att fotografera ett år till?

Just nu känns det i alla fall som jag täckt allt och att det mest kommer att bli upprepningar om jag åker dit nästa år också.

Inför årets marknad har jag försökt fundera på vad jag eventuellt saknar i bildskörden från tidigare år. Jag visade mina bilder för min kollega Tobias Hagberg på Fotosidan Akademi. Han tyckte att jag skulle ha mer kontakt med folk. Min gatufotografering brukar handla om att fånga ögonblick och inte så mycket kontakt, men i år gick jag lite närmare och tog mer kontakt än tidigare år.

Trots att Kiviks marknad är en bildmässig guldgruva såg jag bara en annan fotograf som fotograferade målinriktat. Det var Johan Jehlbo som även var där förra året.

Johan har en annan stil än jag. Han använder konsekvent blixt med underexponerad bakgrund. Här kan du se fler av hans bilder.

Min kollega Tobias Hagberg från Fotosidan Akademi passade på att komma förbi och gjorde intervjuer med mig och Johan till en kommande video om gatufoto.

Det blev många kilometer på fältet under tre dagar och några tusen exponeringar. Jag har fixat 120 bilder, men jag inte visa alla. Här kommer en liten bildkavalkad:

Inlagt 2015-07-17 23:14 | Läst 6305 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
He he, det blev ju bra! Finfina bilder, med humor!
Hälsn!
Svar från froderberg 2015-07-17 23:24
Kul att de uppskattades.
Hej Magnus,
Bra humoristiska bilder. Bra tanke bakom form, färg och innehåll. Jag tycker bäst om om de humoristiska bilderna. De mer närgångna bilderna, med blixt, griper mig inte lika mycket. Det har nog mer med min egen bildstil att göra.
Personligen tycker jag bäst om böcker som kan ge flera leenden. Vi har inte nog av humor, med innehåll, i vårt samhälle.
Lycka till med boken.
Hälsa grabben i Dalby
Bob och Ninni
Svar från froderberg 2015-07-19 11:42
Tack. Jag lovar att det är mycket humor i min bok-dummy. Men jag har förhoppning att många ska kunna utläsa mer än bara en kul situation i flera av bilderna.
Kiviks marknad har man hört talas om, men jag har aldrig varit där själv, intressant bakgrunds historik.
Projekt ja, håller på med mitt Norrtälje projekt men vet inte när jag ska dra i handbromsen, har ändå satt ett slutdatum någonstans vid början av 2017. Problemet för mig är att staden förändras hela tiden alldeles för fort, gammalt försvinner och nytt tillkommer, måste sätta en gräns någon stans, svårt!
Bra dokumenterat, knepigt det där med människor lätt att glömma bort dom, människor och marknad hör ju ihop för att få helheten.

Kenneth
Svar från froderberg 2015-07-19 11:41
Alla projekt kräver massor av begränsningar. Det går inte dokumentera allt vild alla tidpunkter och situationer. Med ett klart bokkoncept är det lättare att se vad som platsar och inte, och man vet lättare när man kan sätta punkt.

Lycka till med projektet.
Underbara bilder, Magnus. Jag brukar välja ut nån favorit, men här är alla bilderna riktigt bra (på olika sätt).
Svar från froderberg 2015-07-19 11:38
Oj, det var stora ord, Jag slickar i mig!
Många riktigt bra bilder Magnus. Jag tycker att du har gjort ett jätteintressant dokumentationsprojekt som dessutom kommer att vara en bildmässig guldgruva i framtiden. Tror också att du är klar nu!
Svar från froderberg 2015-07-19 11:38
Tack. Just nu känns det väldigt bra. Du ska snart få se.
Hej Magnus Bra bilder. Jag är säker på att du har bilder så det räcker, men förstår dig, det är svårt att klippa av.
Sen tror jag man får den känslan när man kollat bilderna och kanske jobbat med dem. Kan jag få lite extra bra bilder?
Men man får tänka på att du har sätt alla bilder men inte vi., för oss är de nya. Kan jämföra det med när jag har spelat in tidigare plattor och mixar ljudet, och lyssnat flera gånger under mixningen. då kan tankarna komma, borde vi ha tagit fler tagningar? Spännande med din tänkta bok.
/ Bengt
Svar från froderberg 2015-07-19 11:37
Jag är inte så van att jobba i projekt utan fortsätter bara jaga nästa pangbild. Det är väldigt utvecklande att jobba i projekt, men det blir också lite ångest när man är ovan. Den förre fotoboken jag gjorde var på uppdrag och då var det enklare.
Jahapp, nu blir man ju sugen på att åka dit ...

Kul att jobba i projektform, blir lite mer målinriktat då.

Hade du användning för alla prylar du släpade runt på?
Svar från froderberg 2015-07-19 11:33
Jag har aldrig varit något projekt-kille när det gäller fotografering. Jag har mest jagat nästa pangbild.

Jag tror att projekt har flera fördelar. Det fungerar som drivkraft att fortsätta plåta. Det är väldigt tillfredsställande att kunna sätta punkt med en bok och en utställning. Det kan få en att utveckla sitt fotograferande då man får en helhetssyn och det kan vara lättare att gå vidare och på djupet med en helt annan typ av fotografi.

Jag släpade runt på 600EX-RT, 24-70/2,8L II, 70-200/2,8L IS II, 35/2L IS och 50/1,2L samt 6D och 5D Mark III. Jag använde allt utom 35/2, men det hade gått utmärkt med ett kamerahus och bara 24-70 och en blixt.
yamahafj 2015-07-19 12:21
Hahaha, känner igen det där - "allt ska med". Och så hade man klarat sig på hälften av prylarna.