Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Befriande med sportfotografering

Sportfotografering är en ventil för mig. Det är få av mina sportbilder som jag får något ut av i efterhand, men det är jäkligt kul att plåta sport och därför kan jag inte låta bli. Att göra något kul är befriande och jag glömmer allt annat runt omkring för en stund.

Idag kom jag äntligen ut igen. Efter en vecka i sjuksängen var det extra skönt att komma ut i naturen och inspupa tvåtaktsavgaser. Det nog vara skönt med en vanlig skogspromenad och frisk luft, men jag får sällan en kick av plåta då.

Igår hade jag inte varit i skick att fotografera så jag lovade mig att ta det lungt denna gång. Därför tog jag "bara" med med mig två kamerahus och fyra objektiv... Jag glömde till och med blixt men fick låna en.

Förra gången gick jag hårdare in för fotograferingen med fjärrstyrda blixtar (som krånglade), tre kamerahus och fisheyeobjektiv. Jag jobbade också hårdare för mina bilder.

Förutsättningarna var också bättre för fotografering förra gången med blöta och leriga banor. Uppsala MK sköt på den här tävlingen en dag för att marken skulle frysa till och för att kunna dra om banan förbi de värsta vattenhålen. Det är mycket lättare att köra när marken är frusen. Då fastnar cyklarna inte i lera och dubben får rejält med grepp så att farten blir hög.

Jag tog inte upp min 300:a vid förra tävlingen. Nu var min tanke att fotografera med mycket med tele, att panorera och fånga förarnas blickar. Det är mer ansträngande än att kravla runt på marken med en supervidvinkel. Jag tycker också att det är skönt att variera mig. Ibland kan jag hitta nya bildlösningar bara för att jag tvingar mig att använda en viss utrustning. Jag valde också att inte fotografera inne i skogen.

Det blev en del vidvinkelbilder i det här urvalet trots allt. Det blir ju mer dramatiskt på nära håll...


Det här är FÖR nära.

Variation kan vara mer än skillnad i bildvinkel och plats. Det kan också handla om tonläge. Vissa bilder skriker ACTION! medan andra får lov att vara mer lågmälda. Det är lätt att fastna i att bara ta bilder som skriker.

För att få mina sportbilder ska få en större betydelse för mig är jag inne  på att göra sportreportage – att fokusera på personen innanför hjälmen. Inspirationen har jag fått från DN-fotografen Jonas Lindkvist som bland annat följt brottaren Ara Abrahamian. Jag vill gärna följa en enduroförare eller ett team, men jag är rädd att jag kommer att knäcka mig med för mycket jobb. Jag har nämligen redan andra projekt som jag jobbar med.


Tyvärr tvingades ambulanshelikoptern komma när en förare stöp framlänges efter att ha missat ett hinder. Det tycks ha slutat väl.

PS. På tävlingen träffade jag också en annan FS-medlen. Lena Pesula var där med man och barn. Trots det fick hon fler fina bilder. Se här!

Inlagt 2012-01-08 20:31 | Läst 9977 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul se action med fart! Du har hittat ditt "andra hem" och kreativ+fotografering är det bästa jag vet.
Första bilden är ju klassisk action! Jag gillar även bild 3 och 4 från slutet där du har fångat något lite mer stillsamt. Det är som du säger, det är nog lätt att plåta actionladdad sport så att det ser ut just så. Det är lite svårare att fånga något annat, men utmaningar är alltid bra.

Att följa någon som du beskriver kräver en del tid och resurser som man dessvärre inte alltid har när objekten ibland finns långt bort geografiskt osv. och det är svårt att passa ihop allt sånt med övrig arbetstid och familj och barn osv. osv. :)
Jag är imponerad av de som klarar av att pussla ihop den sortens aktiviteter med alla andra vardagssysslor i livet.
Riktigt fina bilder...märks att du är proffs Magnus.
Att plocka ut favoriter blir svårt men jag gillar verkligen 1,9 och 12. Så snygga och fartfyllda actionbilder.
Men även så fint att du fångat förare när de väntar på start...lugnet innan stormen så att säga. Deras blickar... när de tänker på det som komma skall.

Du måste tänka på din hälsa också, inte jobba för mycket så du knäcker dig själv...
Ha det gott
/Lena
Roligt inlägg! För mig som precis står i startgroparna till att börja fotografera med en dslr är det härligt att kunna inspireras av motiv på motorsport, som trots allt är ett av de större intressena.
Hej Magnus!

Enduro är en rolig sport att fota, men ännu roligare att utöva.
Nåväl, blev lite nostalgisk när jag tittade på dina fina bilder från den här tävlingen och den andra då ni "badade" med fotoprylarna... *Hua*

Jag hittade lite bilder från en tävling i Luleå som jag var och fotade 7 oktober 2000, kameran var en Kodak DC 260. =) Måste ha varit de första endurobilderna jag tagit digitalt faktiskt. Hemska slutartider, en blixt som slår 3 meter och dåtidens sensor! *Yes*

Tiden går framåt, ha det gott

/Lasse
Måste komma igång och fota lite sportfoto. Min passion är ju MMA och det passar ju bra när UFC kommer till STHLM den 14 april. Intressant och motiverande läsning!

MvH!
Johan