Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Lerigt värre - men kamerorna höll!

Ibland skiter det sig - bokstavligt talat. I helgen skulle jag plåta Enduro. Jag visste att det milda vädret skulle göra det lerigt, men klantigt nog glömde jag allt som skulle skydda kamerorna hemma.

Jag har visserligen hamnat i skiten förr. En gång gled jag ner för en klippa ner i vattnet när jag skulle fotografera några galningar. Jag fick simma i land med min Eos 1V HS över huvudet och köra hem dyblöt. Jag har överraskats av kraftiga skyfall och blivit översköljd av vatten och lera. Tack och lov har prylarna alltid hållt.

Man kan inte alltid lita på turen och även de bästa kameror kan få för mycket. I somras var det bland annat en fotografs Nikon D3s som gav upp efter för mycket regn på världsscoutlägret i Skåne i somras (läs här).

Jag har funderat på att bygga en kameralåda för att kunna plåta Endurohojjar med nära håll med vidvinkel utan att behöva rengöra kamera och objektiv i någon timme efteråt. Det finns ju också Ewa-Marine-påsar. Eftersom man blir nedskvätt gång på gång gäller det att snabbt få ren glaset/plasten framför frontlinsen.

Denna gång tänkte jag nöja mig med ett provisoriskt skydd bestående av persedelpåse i nylon med uppklippt botten, gladpack för blixten och eltejp som försegling. Allt detta glömde jag hemma på körksbordet. Min gamla 5D kom i alla fall med så att min 5D Mark II skulle kunna vila i väskan om det blev för skitigt, men även den planen sket sig.

Min kompis Hoke fick inte ordning på sina kameror. Hans 1D hängde sig så jag lånade ut min gamla 5D. Här är hans film från tävlingen. Jag dyker upp 3:45 in i filmen och i slutet då jag ligger i leran och fotograferar.

Det är tredje året jag fotograferar Luciaracet på Högstabanan i Huddinge. Enduro är en väldigt bildmässig sport. Som fotograf kan man utnyttja hela sitt register och leta vinklar, ljus och bakgrund nästan helt fritt. Det går att använda allt från fiskeye till långa telen. Mitt 300/2,8 blev dock liggande i väskan hela tiden.


Blixten blev lite för kraftig i TTL-läge

Blixt med manuell effekt, 1/128-dels effekt och vidvinkelskiva.

Jag körde hela tiden manuell effekt när blixten satt på kameran för att få precis rätt mängd ljus. Eftersom hojarna oftast kommer på samma avstånd fanns det inga nackdelar med manuell effekt.

En utmaning vid sport är att variera sig. Det är lätt att hänga kvar på ett ställe och hela tiden vilja vänta in en bättre bild. Nu har jag rätt bra koll på tävlingarna och vet att vattenhindren är bäst att ta på de två första varven då förarna kommer samlat och någon kanske tvingas ut i djupt vatten eller kör galet.

Genom att fråga mig runt bland funktionärerna före loppet fick jag reda på var de mest dramatiska ställena runt banan låg. Sen hittar en fotografs öga alltid andra bra ställen däremellen.

Rätt snabbt var jag lika lerig som kamerorna. Det är svårt att inte bli kladdig om händerna därmed kladda runt på kameror och objektiv. Jag funderar på om man skulle ha med ett gäng gummihandskar och byta när det blir kladdigt, men det fungerar ju inte när det är ordentligt kallt.

Du har kanske några bra tips för att skydda utrustningen?

Jag ska också säga att en bra försäkring gör att man vågar lite mer. Men naturligtvis finns det ingen anledning att inte skydda sina prylar om man kan det.


I bland är inte räcker inte min kraftigaste vidvinkel till (16mm). Funderar på att skaffa Sigmas 12-24-zoom för småbildssensorer. Jag har ett ryskt fisköga också, men jag har svårt med förvrängningen. Hojjarna ser så fula ut då.

Inlagt 2011-12-15 00:33 | Läst 21325 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Aaah va coolt det är! Jag får sån lust att också fota såna här grejer. Hur hittar man var eventsen är? Är det nåt på g snart igen? O jag får iofs också lust att dra rakt ut i skogen med min fyra-taktare (tyvärr, två-taktarna låter ju lite mesigt ;P), men måste fixa oljeläcka först. :\
Riktigt trevliga bilder är det ju också, även fast jag föredrar dom utan blixt. Enda blixtbilden jag gillade var femman, resten ser lite för platta ut imo. :) Men mer sånthär tack, mycket intressant att läsa o titta!
Svar från froderberg 2011-12-15 11:58
Som Roger skrivit hittar du en tävlingkalender för all slags motorsport på http://www.svemo.se
Underbara bilder, men det där är ju fegt! Varför använda sån där utrustning? Du skulle ha kört med en gammal hederlig minolta f25, visat lite riktiga skills! Kom tillbaka när du har en lika fin bildserie med en sån kamera hähä =P Jag har en att låna ut, bara att säga till =D
Svar från froderberg 2011-12-15 12:00
Jo, det har blivit lättare. Här är en motocrossbild tagen på film: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/199611.htm

Och en nytagen actionbild med Leica M6 och film. M6 är ingen actionkamera precis.... http://www.flickr.com/photos/froderberg/6420885513/in/photostream
phool 2011-12-15 12:21
Ja du, din crossbild som är tagen med film ger mig gåshud, visst har det blivit lättare allt, men det är kul att se att det finns dom som har lyckats med bra sportbilder med även analog utrustning. Den bilden ska du vara stolt över.
Riktigt bra bilder, action och dramatik när det är som bäst :)
Mina direkta favoriter är utan tvekan bild: #3, #5, #7-8, #10-12
Fantastiskt fångat. Man känner leran spruta åt alla håll. 4:an är min favorit!
Gillar första bilden skarpt! Riktigt snyggt :-) Nu blir man sugen att ge sig ut och fotografera Enduro. Får se om jag hittar något sånt sport i närheten här i Örebro. Det är tydligen ingen kamerahus som håller till 100% inte ens 1D Mark IV? Beror nog på att den inte klarar 3m under vatten. Om kameratillverkare fixar så att den fungerar under 3-5m under vatten så håller den nog mycket bättre.
Härliga fartfyllda bilder.
Förstår att utrustningen blev lerig =) Själv vågar jag knappt ge mig ut i lätt duggregn i rädsla för att förlora min kamera... Man har inte råd med fler kameror.
Skulle gärna fota sånt här själv någongång, det gäller att kolla evenemangskalendern. Vi har ju faktiskt en motorbana strax utanför Uppsala där det körs flitigt.
Hokeman 2011-12-15 13:46
Kolla in tipsen om skydd för kameran och boka in 7:e Januari på Rörken -så kanske vi kan ha lite fototräff där och då! ;-)
http://www.svemo.se/Grenar/Enduro/Tavling/Tavlingskalender/
Nordik 2011-12-16 09:41
Ja varför inte =)
Vi får se hur det blir. Mina småttingar gillar ju hoj =)
Skriver upp datumet i varje fall =)
Härligt fartiga och varierade bilder! Tycker speciellt om femman från slutet med den härliga blixtrande kompositionen mitt i farten och den utsuddade bakgrunden som skapar en slags cirkulär tunneleffekt åt den dynamiska kompositionen på snedden. Mvh Fredrik
Man behöver inte krångla till det mer än nödvändigt. Klarar man sig utan blixt är en enkel plastpåse perfekt. Man stoppar in kameran "baklänges" sluter till med ett gummiband vid solskyddet. Har man sen filter på linsen kan inget hända, Man manövererar kameran genom plasten. Bilden i sökaren kan i och för sig bli lite luddig, men nåt får man offra.
lma
Wow, snyggt, lerigt och fartfyllt! Jag jagade kossor genom 4 hagar igår i delvis liknande lera. Det fanns ingen tid att plocka upp ens mobilkameran, tyvärr, för då hade någon smitit och gjort det ännu svårare. :-)
//Ewa
Svar från froderberg 2011-12-15 11:57
Det låter verkligen som något att fånga på bild, särskilt med någon som jagade efter kossorna.
Skitsnyggt, särskilt bild 1.
Lite skit är bra, och din serie visar faktikst att det faktiskt blir bättre bilder om man svettas lite.

Allt gott/Sara
Fina bilder som har den extra actionkänslan! Mycket fina.
Vad har du använt för utrustning?
och ISO?
Svar från froderberg 2011-12-15 17:46
Canon Eos 1D Mark IV med 70-200/2,8L IS II USM vid ISO 1600-3200.
Canon Eos 5D Mark II med 16-35/2,8L eller fisheye och 580EX-blixt. ISO 320-640.
Tips för att skydda kamera och utrustning där är väl inget avancerat om man tänker på det, fryspåsar + tejp och vira runt så det håller tätt! Har kört mycket utan skyddande över utrustningen, det tål mycket vatten men det är en del grus inne i utrustningen som rasslar, inte så trevligt men det har fungerat i 2 år alla fall ;)

Bra reklam för sporten samt bra bilder!
Sjukt bra bilder som visar hur sporten verkligen är - man blir riktigt sugen på att testa , fast å andra sidan när jag läser om hur utrustningen kan bli fördärvad så .... imponernade bra bilder i vilket fall som helst - ha en bra vecka.
Glenn
Vilka otroligt snygga bilder!
Gryma bilder! Det här vill jag själv göra någon gång! Dom jag gillade bäst var 1, 4, 6, 12 och 14!
/Petter
Snyggt!

Brukar förarna okej med att man använder blixt?
The Champ 2011-12-15 20:33
jag har fotat massor av enduro och ingen har blivit störd av blixt , jag har frågat ...
Owe
Svar från froderberg 2011-12-16 01:28
Ingen har klagat. Däremot försöker en del stila framför kameran.
Kanonsnygga bilder!
Snyggt jobbat, Magnus
Lite texter till bilderna gör så oerhört mycket. Kanonreportage och fartfyllda bilder!
Härliga bilder! Det ser kallt ut. :) Har du varit på GGN någon gång? Det verkar helt galet, men kul. Det kanske är något man ska bocka av på sin "att fota lista", typ.
De svartvita är coola, speciellt eftersom det är så sällan man ser den här sortens bilder i just sv/v, kul!
Första bilden är grym tycker jag och även ett par av blixtbilderna från sidan.
Snygga bilder - om än leriga! Mycket fart och körglädje i dina bilder- superbra!
Mvh/ Catrin Engman
verkligen en skitig sport.... men den är så kul att följa.