Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Därför fotograferar alla Prideparaden

Alla fotografer vill ta unika bilder. Vara ensam om sina motiv, och sätta pangbilden som andra bara drömt om. Ändå dyker det upp fotografer likt flugor på Prideparaden i Stockholm.

Jag var (givetvis) på Prideparaden i år och mötte (givetvis) DN-bloggaren Lars Epstein. Jag frågade honom varför alla fotografer är där.
– Man kan inte låta bli, blev det enkla, men självklara, svaret.

Och visst är det så. På Pride samlas alla typer av fotografer, från kompaktkameraägaren till före detta DN-fotografer. Från Fotosidan-medlemar till den förste professorn i bildjournalistik John Kimmich.

Jag fotograferar inte Prideparaden varje år. Det händer mer i Sverige. Förra året ägde världens största scoutläger med 40.000 scouter rum i Skåne. Då var jag där och gjorde en bok om lägret.

Dagen före Prideparaden övervägde jag att åka på Hillclimb i Botkyrka istället, men jag bedömde att Prideparaden var mer oförutsägbart (även om Pridebilder också brukar vara rätt så förutsägbara).

Det finns olika sätt att fotografer på Prideparaden. Här är några exempel:

1. Minnesbilder
Många fotograferar för att registrera vad de ser, eftersom de gillar vad de ser. Då finns det ett personligt innehållsvärde i bilden. Förutom fototeknik och komposition tillför inte fotografen så mycket mer än att välja ut sina motiv. Den bilintresserade fotograferar raggarbilar under en cruising på det här viset med stor behållning.

Eller så ska bilderna visas upp för dem som inte var där. Eller för att man helt enkelt rycks med i euroforin och därför fotograferar på. I det sista fallet riskerar fotografen att bli besviken på sina bilder i efterhand när stämningen är borta.

2. Socialt fotograferande
Fotografering kan vara social grej där bildresultatet egentligen är sekundärt. Det är kul att rasta den nya kameran/objektivet och vara tillsammans med likasinnade. Evenemanget blir skäl att samlas just då och bjuder på något att rikta kameran mot. Antagligen skulle många ta bättre bilder helt på egen hand eftersom det ökar rörligheten och koncentrationen, men det är ju inte lika kul.

Jag skulle varit på cruising på Sveavägen efter Prideparaden tillsammans med andra fotografer, men tyvärr sa min ännu inte helt friska kropp ifrån. På paraden ville jag fotografera helt själv.


(Mamiya 645 med ringfunktion för socialt fotograferande)

3. Trofé-bilder
Den erfarne fotografen har utvecklat en förmåga att ta bilder som sticker ut från mängden. Hen har ett utvecklat seende som känner igen en bra bild och en slipad teknik som gör att chansen inte går om intet. Belöningen kommer när bilderna visas upp i bloggar, i fototävlingar eller på Fotosidan.

Detta är den typisk hobbyfotografering (utan att mena något nedlåtande med det). Även yrkesfotografer ägnar sig åt hobbyfotografering när de fotar utan uppdrag.


(Chimpa bara för att kolla att tekniken fungerar. Kolla på bilder kan du göra när du kommer hem).

Det finns en glädje i den här typen av fotografering som man inte ska förringa. Det är  fotografering som sker helt på fotografens egna villkor. Du fotograferar bara det du själv har intresse för. Det finns ofta en romantisk bild av yrkesmässig fotografering, men det är faktiskt sällan det är lika kul att fotografera när någon annan ska bestämma vad som ska fotograferas.

Precis som hos andra hobbies är det givande när skickligheten ökar. Fotografering är en form av hantverk – och att utföra ett hantverk väl är en glädje. I det här ligger en del av min drivkraft. Jag gillar att vara en skicklig hantverkare.

4. Eget projekt.
Jag är lite nyfiken på vad fotoprofessorn Kimmich gjorde på paraden. Utförde han ett projekt eller ströfotograferade han mest på kul? En av mina bloggläsare (kommer tyvärr inte ihåg namnet) var i vilket fall ambitiös nog att rycka loss från publiken och från pridetåget och ställa upp dem mot en vägg. Imponerande.

Vad gjorde jag då på Pride?
– En blandning av nummer 2, 3 och 4 blir svaret.
2. Jag hade varit instängd en vecka med min penicillin-burk framför TV:n och ville rasta mig och kamerorna.
3. Det är helt för mig egen skull jag fotograferar. Jag är rätt bra på den här typen av fotografering (hantverksglädje) och får till en del bilder som jag tycker är värda att visa upp (troféer).
4. Sedan en längre tid har jag fotograferat svenska folkfester likt Pride och Kiviks marknad. Det är ett projekt som jag kanske går i land med någon dag. Gatufoto i Stockholm är också ett linje i mitt fotograferande som kan räknas som ett projekt.

Det har bloggats en del på Fotosidan och andra ställen om syftet med att fotografera. Den frågan måste komma upp lite då och då om man ska utvecklas. Jag tenderar ofta att svara som Lars Epstein.
– För att jag inte kan låta bli.

Nu ska jag försöka att inte låta alltför högtravande när jag berättar om hur jag tänker när jag fotograferar på Prideparaden. Var och en finner sin väg. Detta är min väg:

Det går att se Prideparaden som vilken kul karneval som helst. Jag är inte så intresserad av själva paraden. Jag är mer intresserad av människorna som går i paraden och dem som tittar på paraden. Jag har stor respekt för dem som går med. Alla som går med vill säga något eller leva ut något. Det ter sig ofta kul på ytan, men jag är mer intresserad av personen bakom.

Det är lättare för mig att möta människorna i paraden i gränssnittet som uppstår när paraden formeras eller upplöses. Tidigare år har jag varit mer från före start till efter målgång och gått hela sträckan. I år var jag inte frisk nog.

Pride är inte bara spex. Det finns dödligt allvar bakom. Som journalist måste man avgöra hur historien bäst berättas. Ibland är det bättre att skriva en artikel om saken (exempel ovan). Det blir bara fjuttigt bildmässigt. Ibland säger en bild mer:

Jag försöker hitta ögonblick som uppstår som berättar något om personerna eller saken. Här är ett försök att fånga när vardagsmannen får leva ut som kvinna. Bilden föregicks av att den äldre mannen poserade villigt. De flesta fotografer är ute efter poserande personer så antingen får jag vara blixtsnabb eller dröja mig kvar.


Stolta föräldrar.

För omkring 20 år sedan åkte två av Sveriges främsta dokumentärfotografer, Anders Petersen och Ralph Nykvist, ner till Venedig för att fotografera karnevalen där. Deras bok "Karnevalen i Venedig" är en självklar inspiration för mig. De försökte hitta in bakom maskerna. Bakom maskerna finns allvaret, men också den sanna glädjen. Det är naturligtvis med stor glädje som många deltar i Prideparaden.

Man behöver inte se glad ut för att vara det. Gay betyder väl glad, förresten?Glädjen i spontana möten som uppstår. Som när man får prova på arabisk dans i ekipaget före.

Det uppstår många situationer framför kameran. Det är bara att knäppa på.

Det går inte att tänka för mycket på varför man fotograferar när man är mitt uppe i det som sker. Då gäller det  att bara reagera med avtryckarfingret. Analysera kan man göra hemma.

Även om man bestämt sig för att vara duktig fotograf och bara ta naturliga ögonblicksbilder så får man leva med i det som händer. Många poserar. Det är deras parad och många vill bli sedda=fotograferade. Det finns något fint i att de blir sedda som de vill bli sedda den här dagen.


(Alla bildarkiv översållas med bilder på folk som är glada och skriker rakt in i kameran. Så det blir bara en sån bild)

Till sist. En bra (press)fotograf har ögon i nacken. Överallt kan det hända saker. För mig är publiken lika intressant som själva paraden.

Allra sist. Hur svårt är det att hålla koll på sin egen skit?


Renhållarna måste ju också få tid att kolla på paraden! :)

Hur blev dina bilder från Prideparaden?

Inlagt 2012-08-06 04:48 | Läst 15623 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bra inlägg och originella bilder för att vara från Pride, nästa år ska jag antingen stå i början eller i slutet för att fånga andra sidan av paraden.

Så här blev mina bilder http://danijelkostic.com/galleries/stockholm-pride-festival-2012/

Mvh.

Daniel
Svar från froderberg 2012-08-06 12:09
ånej, det blir ännu trängre nästa år :)
Med tanke på att jag inte är någon större fan av gatufotografering i stort (med vissa undantag, såklart) är det helt okej bilder, ett par av vilka med en rejäl dos humor i. Ligger en del i de olika typerna av fotograf, även om de inte täcker in allt.
Stora minuspoäng i min bok för att du använder konstruktet "hen" - En styggelse som borde kvästs i sin linda!!!
Markus_Axelsson 2012-08-06 10:36
Måste hålla med dig, gillade verkligen att bläddra igenom bilderna och läsa vad Magnus skriver men när jag kom till ordet "hen" så retade jag mig på det något otroligt. Det är ett så dumt påfund att det räcker till och blir över och jag hade aldrig trott att jag skulle behöva se det här på Fotosidan.
MattiasL 2012-08-06 11:32
Tänk att ett litet ord kan reta så mycket. Det här är ett alldeles utmärkt exempel på hur det kan användas istället för "han eller hon", så nog tusan är det motiverat.
apersson850 2012-08-06 14:08
Jag ska börja använda det fåniga ordet så snart jag träffar på någon människa som är sån. Så länge jag bara möter "han" eller "hon" håller jag mig till det.
MattiasL 2012-08-06 14:36
Jag menar som ersättning för det otympliga "han eller hon" i text. Precis som "they" kan användas i engelska.
Magnus Clarén 2012-08-06 17:57
Engelskan har det sedan många hundra år tillbaka i sitt gänse språkbruk, det har inte körts ner i halsen på dem som ett symptom av en påtvingad könlöshet för att de-som-bestämmer är så fasansfullt rädda för att någon ska ta illa vid sig!

För att parafrasera Steven Fry;
Det är ganska vanligt att höra folk säga nuförtiden "jag känner mig kränkt av det där" som om det ger dem vissa rättigheter. Faktum är att det är inget mer än gnäll. Det har inget ändamål, det har ingen anledning att bli respekterat som uttalande.
"Jag känner mig kränkt av det" - Well so fucking what?

Den som känner sig kränkt av att bli uppfattad som "han" eller "hon" får nyttja sig av till buds stående medel att ändra sitt yttre och/eller inre för att passa in i den form som känns bekvämast för dem, och de som inte vill vara någondera kan vänligast nöja sig med "den" eller helt enkelt hålla käften!
Tveljus 2012-08-06 18:50
Här var det arga vita män så det räcker och blir över!
Vilken tur att vi har er, så vårt språk slipper utvecklas och anpassas i takt med vårt samhälle. Man blir lycklig när man ser någon som är så passionerat konservativ så de totalt ignorerar att komma med någon argumentation eller förklaring till varför det inte ska finnas ett ord som utesluter hälften av mänskligheten när det används. Det är ju fruktansvärt att ens låta de som vill använda ordet göra så utan högljudda protester, även om det bara är en liten ordvits eftersom det handlar om Pride-paraden.

Speciellt plus till Magnus Clarén i min bok, som lyckas få ett raseriutbrott över folk som säger att de blir kränkta när ordet "kränkt" inte ens förekommit i texten innan. Världen skulle bli så mycket bättre om alla var lika arga, trångsynta och duktiga på att fäktas med väderkvarnar.
Svar från froderberg 2012-08-06 19:39
Magnus Clarén. Det är jag som skrivit texten och min rättighet att bestämma formulering. Jag tror inte att jag kränker någon med endera han, hon eller hen. Men om jag varken menar hon eller han utan både ock så passar hen väldigt bra. Jag tar mig även friheten att använda andra nya ord som tillkommer i språket varje år.
Magnus Clarén 2012-08-06 19:48
Javisst, det är helt och hållet din rättighet som textskribent, likväl som det är min rättighet som läsare att anmärka på det eftersom jag anser att detta "hen" är ett onödigt påfund till följd av närmast tvångsmässig politisk korrekthet.
Joakim K E Johansson 2012-08-06 19:50
Jag förstår irritationen över ordet "hen". Det har liksom kommit uppifrån på ett sätt som sällan brukar uppskattas.

Däremot kan man skita i det och se den praktiska nytan av ordet. Det gör jag och använder därför "hen" där det passar.

För övrigt är det inte omöjligt att ordet "den" kommer från engelskan och att man förr i tiden sa något i stil med "then". Så orden "hen" behöver inte nödvändigtvis vara så nytt :-)

Edit: Nu ska jag rätta mig själv. Förmodligen kommer ordet "den" från fornnodiskan och uttalades "then".

Then Svänska Argus:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Then_Sw%C3%A4nska_Argus
Makten 2012-08-06 19:55
En av de få gånger jag hållit med Mattias Lundblad! Folk som VILL vara könlösa kan man rimligen kalla "hen" (med deras tillåtelse, men vi kan nog misstänka att det var rätt många såna i Pride-tåget). Ordet fyller en funktion, men att använda det för normupplösande propaganda är inget vidare, såsom i böcker riktade till småbarn. Men det är det ju inte fråga om i detta fall.
Tveljus 2012-08-06 21:07
Borde vi inte på lika villkor då bannlysa "han" och "hon" från barnböcker, då de är normbevarande propaganda? :):):):):):)
MattiasL 2012-08-06 21:56
Förstår verkligen inte tanken att ordet hen skulle komma uppifrån. En mängd personer har sett ett behov av ordet (vars motsvarighet finns också i andra språk), börjat använda det så att det nått en viss spridning, och så småningom blir det etablerat i språket. Det har alltså gått till precis som vanligt. Skulle behovet inte finnas, så skulle det självdö. Själv tycker jag det är praktiskt med korta ord som ersätter otympliga formuleringar, samt fungerar som pronomen för den som inte vill definieras efter könstillhörighet. Den som inte vill använda ett pronomen i sina egna texter är naturligtvis fri att inte göra det.
Magnus Clarén 2012-08-06 22:32
@David Åsbrink:

Förtydligande - Jodå, jag förstår att du avser inlägget humoristiskt, men likafullt måste jag replikera;

Vi ÄR två olika kön, i princip allting i naturen är tvåkönat eller åtminstone bipolärt, men somliga av oss människor känner ett behov att undertrycka detta och strävar efter en enda könlös sörja i mitten och det är ytterst kontraproduktivt. Vi ÄR två olika kön, vi ÄR byggda på´olika sätt och de olika könen HAR olika fallenhet för olika saker. Visst finns det undantag, som med alla regler men som tumregel betraktat finns det vissa sker män är bättre lämpade för och vissa som kvinnor är mer lämpade för.

Uttrycket "hen" kan ses som den sista i en lång rad könsutplånande handlingar, lagstiftningar och idéer och är därutöver en direkt travesti på svenska språket som så mycket annat som tillkommit under det senaste par åren och bör därmed (enligt min mening) bekämpas.
Tveljus 2012-08-07 01:34
Magnus: Jag är ärligt talat förbluffad över ditt sista stycke. Tror du på allvar att om ordet "hen" börjar användas genom hela samhället så kommer snoppar ramla av och snippor växa igen? För det är väl vad du måste mena med "könsutplånande", eftersom du tvärsäkert konstaterar att vi alla antingen är män eller kvinnor?
Eller vänta nu, kan det vara så att du har blandat ihop begreppen "kön" och "genus" någonstans...

För övrigt är idén om att världen är uppbyggd på ett bipolärt sätt en tanke unik för västerlandet, hela köret med man - kvinna, dag - natt, varmt - kallt, ljus - mörker och så vidare. Vad hände med barn (eller varför inte transpersoner!), gryning, ljummet, månsken och alla andra mellanting som har en självklar plats i många andra hörn av världen? Fast vad säger jag, du vet ju förstås hur det egentligen ligger till, du har väl grundläggande bildning i idéhistoria som alla riktiga män.

Den svenska humorgruppen Grotesco gjorde en sketch om ett politiskt parti som hette Stoppa Framtiden Nu Punkt Nu (med hemsidan stoppaframtidennupunktnu.nu). Där skulle du passa in perfekt. : )
Magnus Clarén 2012-08-07 01:52
Hur västerländsk är Yin och Yang...?

Och min bildning är där inget fel på, jag bara vägrar vara politiskt korrekt för att våra politiker säger att vi ska vara det (om än med andra ord). Jag är av den fasta övertygelsen att om någonting ser ut som skit, luktar som skit och på ett fysiskt och kemiskt vis beter sig som skit, då är det rimligen skit och då kallar jag det också för skit. Att det sedan är obekvämt för den stora massan som går i idé-polisens ledband, tja, det får ju stå för dem, eller hur?
Tveljus 2012-08-07 01:53
Haha, jag kan inte låta bli att retas lite extra för din motsägelsefulla kvasi-argumentation.
Jag citerar dig:
1. "Vi ÄR två olika kön ..."
2. "Uttrycket 'hen' kan ses som den sista i en lång rad könsutplånande handlingar, lagstiftningar och idéer ..."

Vilket kön blir utplånat? Är det själva könsorganet som förstörs, som jag föreslog, eller är det något annat – typ skäggväxten? Hur kan man se att "hen" är just den sista av dessa angrepp på könet/könen/kön? Kan du ge några exempel på lagstiftningar mot kön, eller för könsutplånande? Och eftersom vi nu "ÄR" två olika kön, och användandet av hen är "könsutplånande", då måste det ju betyda att så fort hen blir ett accepterat ord så förintas mänskligheten? (Människan är kön + hen utplånar kön = hen utplånar människan)

Du är en riktig skojare du!
Tveljus 2012-08-07 01:56
Du är en sådan rebell Magnus, tuffing där! Fast jag förstår inte hur du kemiskt kan testa ett ord eller dess innebörd. : )
Tveljus 2012-08-07 02:00
Och nu förivrade jag mig: jag glömde ju att påminna dig om att det i grunden faktiskt är en barnboksförfattare du rebellerar mot, Jesper Lundqvist heter han. Farliga grejer, han har tydligen någon slags monsterhund som gillar kiwi om jag minns titeln på hans politiska manifest rätt.
Magnus Clarén 2012-08-07 08:06
Antingen så väljer du att medvetet läsa in syftningsfel och tolka saker på annat sätt än vad som framgår i klartext, vilket förvisso är din rätt men det får dig inte att framstå som någon vidare argumentatör, eller också är du oförmögen att till fullo tillgodogöra dig svenska språket i skriven form vilket jag i så fall beklagar.

Oavsett vilket känner jag inte att vi kommer längre därför när motståndarsidan börjar föra fram löje snarare än argument känner jag inget behov av att fortsätta en argumentation som då helt plötsligt blir tämligen ensidig.

Ha skoj!
microo 2012-08-07 10:50
Jag tycker att hen är ett alldeles utmärkt ord när jag inte behöver påpeka vilket kön en person har "Bilföraren körde mot rött och var var alldeles förtvivlad ner hen stoppades av polisen" En sådan berättelse störs inte av könstillhörigheten och den blir betydligt anonymare på så sett, jag hanterar sekretessbelagda frågor dagligen och skall sprida det i anonymiserad form och ser vad mycket lättare det är när jag inte berättar vilket kön en person har, och då underlättar ett neutralt pronomen mycket,.
Tveljus 2012-08-07 11:29
Magnus: Jag citerade dig ordagrant och visade med mina frågor hur motsägelsefulla dina påståenden är, logiskt och deduktivt ur språklig synpunkt.
Du skrev "[j]ag är av den fasta övertygelsen att om någonting ser ut som skit, luktar som skit och på ett fysiskt och kemiskt vis beter sig som skit, då är det rimligen skit och då kallar jag det också för skit" och utnämnde sedan dig själv till frihetskämpe mot den stora massan (vårt största problem i demokratin Sverige är såklart de 95% av befolkningen som inte tycker som du).
Jag håller inte riktigt med dig om vem som förde den bättre argumentationen, om vi säger så.
Men tack och adjö! : )
Grimmer 2012-08-08 14:56
@ Magnus Carlén:
Bara för att du inte ska känna dig helt ensam, jag håller med dig fullt och fast. Hen är ett illa valt ord, lika illa som ordet "brukare". Finns inte en pensionär i detta land som vill bli kallad det. Ändå gör personalen det, bara för ett direktiv uppifrån. Skulle jag aldrig göra, jag förolämpar inte folk. En pensionär betalar för sin vård och bör i så fall tituleras "kund".
@ David Asbrink:
Ordet "den" fungerar lika bra i båda exemplen. (Bilföraren och fotografen)
Magnus Clarén 2012-08-08 15:39
@Magnus Grimmer: Känns bra att veta! :-)

Instämmer för övrigt både i åtsikten om "brukare" och bruket av "den" istället i ovan nämnda exempel, tänkte själv tanken men kände inte att jag orkade fäkta liv i debatten igen.
gpq 2012-08-17 10:23
Magnus Clarén: lite roligt att du anser att bruket av "hen" är en sån attack mot könsuppdelningen, men tycker att det är helt ok med det lika könsneutrala "den". Om det inte är könlösheten som gör dig irriterad, vad är det då? Att andra fritt väljer vilket språkbruk de använder? Hemska tanke! För det kan väl knappast vara så att du tvingas använda "hen" mot din vilja?

Sen så känns det väldigt roligt att du väljer följande passus
'För att parafrasera Steven Fry;
Det är ganska vanligt att höra folk säga nuförtiden "jag känner mig kränkt av det där" som om det ger dem vissa rättigheter. Faktum är att det är inget mer än gnäll. Det har inget ändamål, det har ingen anledning att bli respekterat som uttalande.
"Jag känner mig kränkt av det" - Well so fucking what?'
samtidigt som du själv blir så kränkt av "hen" att du måste protestera när andra använder det.
Intressanta bloggfunderingar, och jag skall väl försöka ta mig in själv nå'n gång till paraden för att kolla leget!
/B
Svar från froderberg 2012-08-06 12:28
Det blir inga bilder om man bara sitter hemma, men det är ruskigt svårt att hitta egna bilder på paraden.
Häftiga bilder!

Du också Daniel Kostic!

Så här blev några av mina: http://ikonane.wordpress.com/2012/08/05/stockholm-pride-parade-2012/

//Otto W
Många fina bilder, Magnus! Man kanske skulle prova stänga in sig en vecka med en penicillin-burk framför TV:n, innan man går ut och fotar nästa gång ;) Mina favoriter: Den översta, tjejerna med masker och hjärtformade ballonger. Den ensamma, fundersamma clownen med texten Alltid tillsammans i bakgrunden. Sen är Gay Scouterna också kul :)
Pride är ett tacksamt fotomotiv, det finns allt! Har jobbat några gånger på Pridefestivalen som fotograf och det är så tacksamt med så mycket motiv! http://jaroslawgibekphoto.blogspot.se/2008/08/nikon-d300.html
Svar från froderberg 2012-08-06 12:26
Inget från i år?
xandx 2012-08-06 14:53
Nej tyvärr, jag skulle varit i Stockholm på semester fre-lör men jag fick ställa in pga av jobb på annat håll. Annars hade jag nog fotograferat paraden. Kommer ihåg sist jag var och tog bilder på paraden då stack jag upp med Katarina hissen för att få med hela paraden från utsiktsplatsen där, någon mer som gjort det här?
Jag tillhör de många, många fotografer som inte var på plats!
Hela Prideparaden är så jäkla töntig!
Det jag saknar hos alla fotografer (som jag sett hittills) är närheten och estetiken. Det är för mycket registrerande - bara.
xandx 2012-08-06 11:03
Fast hur menar du här? Estetiken är regnbågsfärger, tycker de flesta foto jag sett får med detta ganska bra :-)
Sedan består paraden av individer i alla färger och former från alla samhällets hörn och att fånga en estetik vore att ge en falsk bild av det hela?
Joakim K E Johansson 2012-08-06 11:18
Estetik var kanske ett slarvigt ordval av mig eftersom det oftast kopplas ihop med skönhet och något som är vackert.

Det jag menar är att bilderna saknar ett verkligt kreativt anslag som går igenom, men också närheten. Alltså sådant som verkligen får en att förnimma dofter, ljud och känna att man var där. Kanske är jag ute efter en intimitet, på något sätt. Och nu talar jag inte specifikt om Magnus bilder, utan om helheten av det jag sett i bloggarna här på fotosidan.

http://www.bukowskis.com/auctions/567/338-ralph-nykvist-libreria-veccia-piazzetta-di-san-marco-venedig-1987
Svar från froderberg 2012-08-06 12:04
Det är nog svårt, om inte omöjligt, att hitta den där intimiteten i själva paraden Däremot öppnar det sig helt andra möjligheter om man är en del inne på Pride-området.

Det är här alldeles för många bilder på för kort tid för att det ska bli riktigt bra. Men jag tror att flera bilder kan vara ett steg från det rena registrerandet. Tittar man på bilder som publicerats i tidningar och på tidningarnas webbplatser från prideparaden så tycker jag de är ytligare och mer registrerande.
Mina bilder från paraden och Wheels Nationals går att skåda här:

http://dcotu.com/

Och i mitt fall ärd et väll en kombiantion av och eget projekt och trofé-bilder...
Svar från froderberg 2012-08-06 12:13
Jag tycker att raggarna är intressanta. Intressanta ansiktsuttryck, och kul med gubben på traktor :)
Marcus Wilen 2012-08-06 13:55
Tack tack!
Jag ville porträttera personerna i bilarna, karaktärerna, festen, "allvaret", drömmarna osv.

Och den äldre mannen på traktor var en favorit, fantastisk gubbe, snygg traktor och publiken hurrade varje gång han åkte förbi.
Thomas Johansson 2012-08-06 18:53
Hej Marcus. Gillar att dina pridebilder har en genomgående estetisk tanke. Isolerade porträtt, kort skärpedjup, som sätter personen och inte bara attributen i fokus. Snyggt! Mvh Thomas
Marcus Wilen 2012-08-07 11:27
Tack!
Ja det var tanken att hålla det rent, enkelt och fokuserat. Inte helt lätt med alla deltagare...
Bra sköna bilder alla här!!

Så här blev mina bilder från pride paraden i lördags: http://www.qx.se/pride/21666/filmen-fran-prideparaden
I längden blir det ganska enformigt att se hundratals bilder på samma färgglada fåglar. Men de är ju lättfångade "byten" i deras utsatta läge. Jag var inte där.
Svar från froderberg 2012-08-06 12:14
Poängen är ju att komma förbi det.
Mycket intressant inlägg och väldigt bra bilder! Jättebra att du tog publik också, jag brukar också försöka tänka på publiken men ärligt talat är jag dålig på det när det gäller fotbollsmatcher :) Men det är något man kan utveckla med åren.

Jag tycker att det är jätteroligt att fotografera när människor vill synas, ställer upp och vill vara med bild. Ofta går det att ordna så att du får ta den bild du är ute efter när de är så intresserad av det.

Det finns ett problem med sånt tillfällen är att det händer så mycket på en gång att man inte hinner med allt :) Ibland händer det att man ser något riktigt bra att fota men då är man på fel ställe. Inget att göra åt saken, gäller att ha lite tur i det här fall också. Vara på rätt plats, rätt ögonblick och du kommer inte att ha samma ögonblick som de andra fotografer som var på plats.
Underbara bilder som vanligt Magnus, det var ett fint reportge från paraden!

/KaT - som inte kunde vara med..
Hej Magnus. Kanonartikel och många snygga bilder! Kul att den skapar så mycket intressant diskussion. Av de ca 500 bilderna jag tog under veckan har jag valt att publicera två där publikens reaktioner är det centrala. Något jag tycker är minst lika spännande som själva paraden! Det tänker jag lägga mer möda på nästa år. Mvh Thomas

Kolla och kommentera gärna: www.fotosidan.se/blogs/defokuserat/stockholm-pride-i-svart-och-vitt.htm
Svar från froderberg 2012-08-06 19:45
Modigt att lägga skärpan bakom Gardell. Bra jobbat!
Blandad kompott Magnus.
Men oj en hel del riktigt bra bilder som visar klass!
Syns gatofotografens öga i dem, d.v.s. du fångar det magiska ögonblicket!
Guld stjärna kan du väl få!
Mvh
Lasse
Svar från froderberg 2012-08-06 19:41
Tack och bock. Jag tycker själv att jag fick ut rätt mycket av att vandra runt på en kort gatstump i en dryg timme. Hade jag fortfarande varit pressfotograf så hade jag varit nöjd. Ren hantverkarglädje. Sen kan man alltid vilja nå ett djupare djup. Gatufotograferingen är ett bra sätt att ständigt slipa sina vapen :)
Hallå Magnus !
:)
Härligt att se dina "insider" shots från Paraden, du har verkligen hittat de små detaljerna
som gör bilderna extra intressanta och även trevliga kompositioner.
Jag befann mig mestadels på Skeppsbron nära Slottet och sen en kort sväng uppe vid Zinken.
Här är 3 av mina bildspel jag hunnit redigera så här långt:
Del 1.
http://www.fotosidan.se/blogs/stafettpinnen/stockholm-pride-parade-2012-del-1.htm
Del 2.
http://www.fotosidan.se/blogs/stafettpinnen/stockholm-pride-parade-2012-del-2.htm
Del 3.
http://www.fotosidan.se/blogs/stafettpinnen/stockholm-pride-parade-2012-del-3.htm

mvh/Dieter
Svar från froderberg 2012-08-07 12:13
Det var rejält med bilder. Mycket att titta på. Säkert en del som var med i tåget som kommer att hitta till dina bilder.
Hej Magnus!
Hälsade på Epstein och såg dig och ungefär tusen andra fotografer runt "Humlan" innan paraden startade.
Har plåtat paraden nån gång tidigare också och tycker ofta att det blir lite för förutsägbart...svårt att tränga igenom det ytliga. Jag tog väl pliktskyldigt lite bilder på paraden men nog inget som man inte sett tusen gånger förut.

Jag hamnade så småningom nere vid Sergels Torg och ställde mig tio meter bakom åskådarleden och vände kameran mot de som passerade där. Då blev det genast intressantare...

Några bilder finns här http://hasselinden.tumblr.com/post/28762788914/faces-in-the-crowd om nån vill titta.

/Hasse
Svar från froderberg 2012-08-07 12:27
Tycker att du lyckats bra med att hitta egna bilder. Bra jobbat.

Jag saknar en bild som visar hur galet fullt med fotografer det var i Humlan. Jag tror inte folk som läser det här kan förstå hur galet det var. Jag har ju jobbat hårt med att trolla bort alla fotografer.
Sycamore 2012-08-08 11:12
Tack Magnus! Kul att du tittade!

Jag lyckades nog också undvika att fånga fotograferna runt Humlan. Fast ibland brukar jag roa mig med att gå omkring vid slottet och fotografera folk som fotograferar :-)
Jag tyckte det var roligt att se lite annorlunda bilder från Pride tåget.
Svar från froderberg 2012-08-07 11:08
Tack. Kul att min ambition lyckades :)
5. Voyeuristerna. De som fotar för att det är naket på gång.
6. Högerextrema. De som fotar för att registrera.
Svar från froderberg 2012-08-07 11:06
Du har tyvärr rätt. Jag tänker ofta för positivt om folk.
jotemaster 2012-08-07 12:14
Jag skulle föredra om det bara var dina fyra typer...
Riktigt bra bilder! Du har verkligen känsla för ögonblicken Magnus!
Svar från froderberg 2012-08-07 11:07
Tack. Ibland känner man sig hemma :)
Intressant artikel och spännande bilder! De olika typerna av fotografer stämmer ju in på de flesta sammanhang, gissar jag, men det blir ju förstås extremt förstärkt ju intensivare och färgstarkare folksamlingen är.

Vill också bara säga att det var trist att så stor del av kommentarerna kom att handla om ditt val av pronomen som i det här sammanhanget kändes helt naturligt för en åttiotalist som jag. Men det är klart, äldre personer har kanske väldigt, väldigt svårt för nymodigheter.
Svar från froderberg 2012-08-09 13:10
Visst är det så och min tanke är att skriva så att det går att läsa och tänka på även om man inte var där.

Man kan reta upp sig på vad som helst om man vill. Vet inte om det är en åldersfråga eller fråga om person.
Kom på en sak Magnus, nästa år skall jag åka ditt och då skall jag ta bilder på alla fotografer :-)
Svar från froderberg 2012-08-09 09:22
Det är faktiskt en idé. Vid Humlegården var det faktiskt fler fotografer än vanliga åskådare. Helt galet.
xandx 2012-08-09 11:49
La upp två bilder från 2008 http://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=335132 Kommer nog fler.
Stämmer Magnus att du är riktigt bra på det här. Förundras över och beundrar din fina teknik. Bilderna är mycket bra, både vad gäller bildseende såväl som exponeringsträffsäkerhet.
Gillar bäst bilden med de två damerna som verkar sitta och lida över den höga ljudvolymen. Man undrar ju en del över om dom verkligen var tvugna att sitta kvar där i larmet......

Mvh
Hans
Svar från froderberg 2012-08-11 10:54
Tack. Övning ger färdighet :) Jag är rätt bra tränad i att komponera och exponera - det ska en gammal pressfotograf vara :) Det gäller dock att hålla det vid liv. Sen får jag jobba vidare med att utveckla andra sidor hos mig som fotograf.
Haha, kul bild du hade fått på mig när jag "pratar i mamiyan"!

För alla som jagar "egna" bilder eller som vill utmana sitt bildseende lite kan jag rekommendera svartvitt.
Vid paradplåtningenn detta år stod jag lite med ett ben på vardera sidan då jag körde digitalt och svartvitt mellanformat sida vid sida men det finns år då jag plåtat med svartvit film rakt igenom. Ett sådant förfarande som definitivt tvingar en att se förbi färgerna i ett sammanhang där de är så oerhört påtagliga är verkligen någonting som utmanar bildseendet på intresanta och utvecklande sett.
Sen är ju oförmågan att titta på bilderna medans man tar plåtar en stor fördel, jag vet med mig att jag kan fastna för den direkt resultattillfredställelsen och stå och kika på vad jag nyss plåtat medans potentiella bilder passerar i revy.
Att inte ha hur många bilder som helt på sig och vet att det är en kostnad för varje bild är en annan aspekt som påverkar fotograferingen, men detta är verkligen ett tveeggat svärd!
Svar från froderberg 2012-08-12 18:30
Kul att få ett ansikte på den man skriver till :)

Jag tror att man måste inse att alla inte kan vara på samma nivå. Göran Segeholm beskriver detta bra i sin bok "Konsten att ta vinnande bilder"

För den som inte har foto som hobby är det innehållet i bilden som räknas. De fotograferar det som intresserar dem och bryr sig inte om hur bilden tas. (komposition, teknik osv)

För den som har foto som hobby handlar det först om att lära sig att ta perfekta bilder. Innan man lärt sig ta en felfri bild så är det svårt att också tänka på sin bildstil, budskapet med bilden osv.

Många nöjer sig med att kunna ta tekniskt och kompositionsmässigt perfekta bilder. Det ger ju vinst i många fototävlingar där den mest felfria bilden vinner. Men ställer man två fotografer med denna inställning bredvid varandra blir bilderna också väldigt lika. Min ambition är att visa så många som möjligt att det går att släppa detta och tänka mer på vad bilderna förmedlar.

Du är uppenbart passerat den perfekta fasen och jobbar med att hitta ditt sätt att fotografera (alltså dina motivval, ditt sätt att komponera och ditt sätt att sköta tekniken). Det innebär också att du lärt dig att det inte är någon fara om du inte kan fånga allt eller sätter skärpa och färger perfekt. De vet att fotografera med film är att välja bort en mängd bilder för att få de som har ett större värde för dig. Det tar ett tag att komma till den insikten.

Det finns många hobbyfotografer som vill kunna fånga allt. Det finns färre som insett att man får ut mer av sitt fotograferande genom begränsa sig till sin grej.

Nåväl, det är i alla fall Görans teori tolkad av mig. :)

Själv kör jag en del med film, men jag är tveksam om jag skulle göra det i den här situationen. Fast jag borde ju prova och inte köra samma recept varje gång. Det är bara det att jag som fd pressfotograf har vant bort mig vid att film kostar. När jag väl fotograferar film öser jag på. Soppade 28 rullar på semesterna. Ska lämna in en massa färgrullar också.
xandx 2012-08-12 21:43
Jobbade för en fotograf som gång på gång sa att det bästa sättet att lära sig uppskatta och behärska färger är att tänka svartvitt :-) Finns kanske någon sanning i det? När jag själv körde film då oftast svartvitt så såg jag inte världen genom sökaren på samma sätt som jag ser det när jag plåtar i färg. Svårt att förklara men jag tror att man tar bättre svartvita bilder när man i förväg bestämmer sig att plåta i svartvitt och man tar även bättre färgbilder samtidigt då man stänger ute intryck som normalt kanske skulle påverkat en och man börjar se färger på ett nytt sätt.
Svar från froderberg 2012-08-12 23:15
Lite sanning är det nog i det. Svartvitt är inte färgbilder utan färg. Tänker man svartvitt så kan man ta helt andra bilder än om man tänker färg. En bakgrund som är fantastisk i färg funkar inte i svartvitt. Ett mönster som blir fantastiskt i svartvitt blir bara tråkigt i färg. Därför är det skitsvårt att blanda färg och svartvitt samtidigt - man kan inte skifta seende stup i ett.
Lite samma sak är det med för många objektiv med sig - man har för många möjligheter att välja mellan och missar bilden. Man hinner inte se allt som man har möjlighet att fotografera.
Fabian.Gafvelin 2012-08-13 15:36
Det är mycket det som är utmaningen, att även om man inte kan se allt så försöka vara så många aspekter av ett skeende som möjligt.

Som det var nu så växlade jag löpande mellan Mamiyan +80/1,9 med Tmax400 och digitalt halvformat i färg med 18-70 AF-zoom, någonting som verkligen får en att hoppa över den inte helt obetydliga avgrunden i seende krävs , och detta inte bara vad gäller färg och svartvitt utan även aspekter så som skärpedjup, tid osv som det också finns att ta hänsyn till.

Här är ett par bilder som exemplifierar vilka okila "stilar" man kastar sig mellan;

4,5x6cm svartvitt:
http://www.flickr.com/photos/37824513@N08/7773285526/in/photostream/

18x24mm färg:
http://www.flickr.com/photos/37824513@N08/7717290302/in/photostream/
Jag var där och fotade och ser det som ett bra tilfälle att öva "gatufoto" där människorna välkomnar att man fotar dom. Det är såklart alltid intressant att fota det som sticker ut och det är helt enkelt svårt att låta bli.

Jag valde också att fota svartvitt till stor del. Eller rättare sagt försöka se i svartvitt som det blir när det konverteras i efterhand. Fast med en sån färgglad tillställning går det såklart inte att bortse från alla färger.

En del av mina bilder från paraden: https://picasaweb.google.com/103441907167665121280/StockholmPride?authuser=0&authkey=Gv1sRgCK-jt5ybt5jj7AE&feat=directlink

/Johnny
Svar från froderberg 2012-08-12 21:31
Jag håller med. Jag brukar rekommendera den som vill börja med gatufoto att göra det i situationer där det anses helt naturligt att fotografera. Det kan vara på festivaler, marknader, på semesterorter eller som på Prideparaden :)

Att fotografera Prideparaden i svartvitt är modigt. Jag har inte själv vågat mig på det. :)