Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Ett försvarstal för Leicamannen

 Joakim K E Johansson har i sin blogg fångat upp negativa reaktioner mot den leicakultur som lever på Fotosidans blogg. Jag kan inte låta bli att skriva ett försvarstal för leicamännen.

För det första är leicakulturen allt annat än dominerande på Fotosidan. De flesta FS-medlemmarna rör sig i forumen och där är Nikon-Canon-snacket fullständigt dominerande, precis som på kameramarknaden.

Titt som tätt stöter man på personer som retar sig på vad andra människor gör eller har köpt. Mellan raderna kan man läsa att "han som tar så dåliga bilder är inte värd en så bra kamera". Men vi har alla olika ekonomiska förutsättningar. Väldigt många svenskar köper fina bilar som de förlorar massor av pengar på varje år. Inte sällan är bilen köpt för statusens skull. Vi gör våra val, ofta är de känslomässiga även om vi hävdar annorlunda.

Kanske retar kameror folk mer än andra mer uppenbara lyxprylar? Kanske beror det på just att vi ser kameravalen med rationella ögon? Ingen hävdar att de behöver en Porsche för att att de ska komma snabbare till jobbet. Och ingen kräver av en Porsche-ägare att han ska prestera vissa varvtider på racebanan för att vara värd sin bil.

Det är först när kameravalet går ut över någon annan. När man köper kamera till sig själv istället för att köpa en semesterresa till familjen som vi kan gå in och kritisera.

Jag håller hårt på att separera kameraintresset från fotointresset. Mitt intresse för kameror ska inte få påverka mitt fotograferande i negativ riktning. Jag ska använda det lämpligaste objektivet och inte nödvändigtvis det bästa eller häftigaste.

Även om jag kan se att en del låter tekniken styra deras fotograferande så kan jag inte tänka ont om det. Det är naturligtvis kul om så många som möjligt fotograferar och helt så bra som möjligt. Men en del av mänskligheten har under hela den moderna tiden varit intresserad av teknik och inte blir världen sämre för det. I min världsbild är utvecklingen i stort positiv. Idag hörde jag på radion att brottsligheten gått ner med tre procent från 2009 till 2010. Och även om det är krig i Libyen och på flera ställen i världen är vi bra mycket mer civiliserade idag än på 1700-talet.

Så låt folk hållas. Gnäll inte. Var inte avundsjuka. Och förtäck inte avundsjukan i kritik. Utan se till att inspirera istället.

– – –

Utan att känna något behov av att bevisa min duglighet och rättfärdiga mitt köp av en Leica M6 har jag varit hemma hos pappa och skannat idag. Jag har helt enkelt varit jäkligt nyfiken på bilderna jag tagit. Här kommer de fyra första jag hunnit skanna (skanning tar sin tid):


Motiven kan finnas på väg till ICA.


Svart–vitt på Götgatan.


Den här bilden är tagen med en kromad M6:a som min pappa köpte för ett år sedan. Jag tog två testrullar som legat i frysen fram tills nu. Jag har alltid föredragit svarta M-kameror men tänkt om. En kromad ser ännu mindre hotfull ut. I det här fallet var det mer slutarljudet som var en fördel.


Man behöver ju inte fota folk. Den här bilden tog jag vid Telefonplan efter att ha kollat på Bella Picturas och Svefos utställning i Medborgarhuset.

Inlagt 2011-03-31 17:12 | Läst 11391 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är ju så att vilken hobby eller yrke du än har, måste du göra individuella ekomiska eller andra prioriteringar. Det är inte min sak att ifrågasätta dina prioriteringar, jag behöver bara njuta av eller ogilla resultatet av dina ansträngningar. Kostnaden för att uppnå detta resultat drabbar bara dig själv, ingen annan.
Fota på med din Leica eller Instamatic, jag väntar med spänning på bilderna :-))

Håkan
Håller fullständigt med dig i detta.
Jag orkar varken läsa eller delta i diskussioner om varför man har den kameran man har...och speciellt då om den är dyrare än snittet.
Avundsjuka är något jäkligt trist och jag kan bara tänka att de som är avundsjuka har det rätt trist. Har svårt att förstå det då jag aldrig är det själv, jag gläds med andra istället =)
/Lena
Jag instämmer på det livligaste i det du säger.

Den intressanta diskussionen är för övrigt inte om man tar de bästa bilderna med en Leica eller en Nikon, utan om det är med en svart eller en kromad kamera ... nej usch på mig, sånt där får man inte häva ur sig i en seriös diskussion :-)
Svar från froderberg 2011-03-31 19:15
Vissa detaljer kan vara intressanta att diskutera, som kromad kontra svart, men det viktiga är att de har perspektiv. Och skulle de inte ha det så so what, jag har annat att lägga min energi på än att reta mig på andra.
Ja, det är onödigt att haka upp sig på vad folk köper för kameror. Man ska inte sätta sig till doms över andras intresse.

Är dessa bilder från färgrullar förresten? Jag gillar dom två sista bäst.
Mycket bra skrivet. Och "svartvitt"-bilden tilltalar mig oerhört mycket. Visst är det mycket snack kring utrustning, men det hör till, utan den blir det bara mentala bilder.

Är man fattig student får man spara, eller nöja sig med det som finns på hyllan - vilket har funkat ypperligt i utvecklingen hittills.

Återigen, riktigt bra inlägg.
Jag kan väl tycka (vilket jag gett uttryck för ;)) att det mesta prylbloggandet är tämligen ointressant. Detta betyder inte att jag skulle ha någon åsikt om bloggandet om prylar, var och en skriver och intresserar sig för vad man själv finner gott. Att klanka ned på andras bloggande eller reta sig på det tycker jag är ganska omoget för att uttrycka det diplomatiskt. Och man väljer ju själv vad man vill läsa ;)

Det jag ibland kan tycka är lite trist är när någon sorts "omvänd snobbism" kommer till uttryck i olika bloggar. Alltså detta att det skulle vara mer "tänkande", kräva mer "mod" och "erfarenhet" och vara mer på "riktigt" osv att plåta med Leica-M. Sanningen är ju ganska enkel, bäst bilder tar man med de prylar man själv trivs med.

Själv plåtar jag ju med analoga Leica-M och deras senaste (svindyra) gluggar helt enkelt för att jag tycker att det är det bästa som finns vg småbild och för att mätsökarkameran är helt överlägsen vid den typ av fotografering jag håller på med till vardags. Det blir också ganska uppenbart när man går in och kollar bilder tagna med Leica-M på tex photopoints (där man kan selektera på kameror) att ganska många som håller på med den typen av gatu/reportage-foto som jag själv gör kör med Leica-M. Med andra ord, de är ganska begränsade, men riktigt bra på det de är avsedda för.

-affe
Fina bilder o kloka ord!
Det är upp till var och en att använda vilka prylar man vill. Men man blir ingen bättre fotograf med en värsting kamera. Men är man pryl intresserad så är man. Så är det med allt....det finns golfare som har svindyra utrustningar men sällan spelar och när dom spelar så är det inget vidare. det är helt upp till var och en. Bara man inte lurar sig själv så är det ok!

/Annika
En kommentar på den negativa bloggen: "Vore det inte lite roligt om fotosidan la upp en pool som hette leica, shit vilka bra bilder vi skulle få se!!!"

Det kanske kan vara något :)