- Joakim K E Johansson -

Leicor, Micke Berg och att börja använda prylarna man köpt

Igår slank jag in på fotografen Micke Bergs fotoblogg och läste lite. Det brukar jag göra nästan varje dag. Den här gången delade han ut några rallarsvingar riktade mot alla som snackar om Leica i olika forum på nätet. Han tyckte uppenbarligen att det var för mycket fokus på fel sak.

Jag gillar Micke Berg. Hans bilder har en skön och avskalad direkthet som tilltalar mig. Dessutom skriver han lite som Charles Bukowski gjorde - en av mina absoluta favoritförfattare. Det är vulgärt, hårt och naket. Pang, pang, pang!

Samtidigt tycker jag att Micke Berg den här gången skjuter på fel mål. Jag menar, de flesta som deltar i den här sortens diskussioner på nätet är ju amatörfotografer. Eller också är dom som jag. Folk som frilansar och fotar lite för att det är skoj och för att tjäna en extra slant ibland vid sidan av sitt vanliga kneg.

Man måste ta hänsyn till folks möjligheter och ambitionsnivåer. Alla fotar inte för att förändra världen eller för att göra avtryck i historien. Många håller också på för att dom gillar prylarna, att snacka teknik och grotta in sig i tester. Det är visserligen inte min bag, men jag respekterar det.  

Men på en punkt kan jag hålla med Micke Berg. Var är bilderna från alla dessa nyinhandlade kameror? När ska vi börja använda alla prylar vi har köpt? Ja, frågan är riktad till mig själv också. För nog har även jag grejer så det räcker om jag ska vara ärlig.

Så därför blir uppdraget till mig själv att börja använda det jag har och producera fler bilder istället. Det är mitt Micke Berg-löfte. Jag ska bara köpa en Leica först! ;-)P.S. Bilderna har inget med texten att göra. De är från ett konstnärligt performance som heter ”Nio Män”. Samtliga är plåtade med min Canon 5D Mk II ;-)

Inlagt 2011-03-31 14:00 | Läst 6342 ggr. | Permalink
Riktigt snygg och intressant bildserie av föreställningen. Gillar ditt sätt att mixa perspektiv och innehåll. Här har du fått jobba med fötterna. :-)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:02
Tack Rei! Vad glad jag blir! Den här typen av foto är nämligen det som kanske ligger mig allra närmst. Extra kul då att du gillar resultatet! :-)
Jag fotar och skriver för att förändra världen och eventuellt göra ett eller annat avtryck i historien på mina resor :) Köp inte en Leica Joakim! Simm mot strömmen med en Voigtländer eller en Minolta CLE istället!
//Chasid
Chasid 2011-03-31 17:53
Köpte precis tillbaka min gamla Bessa-R och 25 mm. Det är grym känsla i Bessan och så kostar den bara en bråkdel mot vad en skaplig Leica M6 gör och att det är mycket enklare att byta film i Bessan är en skön bonus :)
//Chasid
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:06
Det hedrar dig att du har den sortens ambitioner Mikael och jag hoppas att du lyckas.

Nej, det blir nog ingen Leica för mig. Däremot har jag börjat spana in Bessorna. Tycker de ser lockande ut! :-)
Det är lite som inom MC världen. Alla överviktiga medelklass Svensson har fått för sig att man ska ha en HD, bara för att "alla andra" har en. Få funderar på vad dom ska med MCn till. Det finns massor med exempel; melodifestivalen. iPad, vem som startar grillen först på våren etc. Flockbeteende är ett av mänsklighetens starkaste OCH samtidigt svagaste sidor.

Jag håller med Micke. Mer prat om bilder och mindre om prylar bord det vara, men samtidigt kan jag förstå att tidningar är överfulla av tekniktester. Vad ska dom annars skriva om? Bildseende blir för svårt för folk att ta till sig, medan 12mm eller 45 miljoner jäkla megapixlar är mer mätbart och lättare att jämföra.

PS: bilderna från den där ”Nio Män” ser ju jäkligt spännande ut!

mvh Tommy
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:08
Tack för din kommentar Tommy, kul att du gillar bilderna.

Visst är vi löjligt lättpåverkade vi människor. Ibland kan man inte låta bli att häpna över hur lätt det är att få alla att springa åt samma håll.

Sedan är det väl som du skriver. Det är så otroligt mycket lättare att snacka teknik och prylar än hur bilder funkar. Det är för abstrakt och för svårt.
Håller med Rei här, mycket fina bilder!
Ja det är mycket snack om Leicor hit och dit, men jag gissar det är fler bilder på Leicor än av Leicor som publiceras här på fotosidan, frågan är varför? Om nu kameran är så fantastisk, varför inte Slänga upp lite bildbevis :)
Imorgon bär det av mot Photax för att fylla på filmförrådet :)
Nu vet jag ju att mina kameror funkar, alla tre. Rolleiflex, Canonet och min senaste Pentax ME Super. En hel massa 120-film skall köpas då den kameran är rolig att använda. Men det blir ju även lite till de andra kamerorna också förstås. Känns som man har en del att lära sig om analogt och framförallt framkallningen. Aningens enklare med min D700 och resultaten skiljer sig ju en del :)

Nehe, åter till jobbet! Ha det!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:11
Härligt att du uppskattar bilderna Tord.

Photax is the shit! ;-) Jag ska nog ta bilen dit jag också någon dag. Det är inte så långt från Karlskrona. Tar en timme ungefär.

Kul att du kör Pentax ME. Själv har jag återigen hasat fram min Pentax MX. Kommer ett blogginlägg om det i morgon! :-)
Leica-snacket utgör fortfarande bara en liten del av det totala kamerasnacket. När folk köper digitala fullformatare för 30 000:- höjer knappast någon på ögonbrynen - men när man råkar köpa en Leica M2 för 3 500:- går man visst med strömmen, placerar tekniken i första rummet och är allmänt hjärntvättad. :)
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:12
Visst är det så Johan. Leicasnacket är ju egentligen ganska blygsamt i det stora hela.
Norpan 2011-04-01 00:21
Jag har också svårt att se kopplingen Leica med "prylbögeri" (ursäkta uttrycket). Leicorna är ju low-tech. Den enda ratten som finns på dem är ju slutartid (och på objektiven fokus och bländare), that's it.
Skannar för full as we speak. Snart kommer lite nytaget. :)

En M2:a är som sagt inte alls dyr. Kör en väl inkörd så vågar du ha med den överallt.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:13
Kör hårt! ;-) Och tack för tipset.
Om vi tänker på vår lilla ankdamsfotoverklighet! ;)
Så brukar vissa saker bli STORA! Förbannat STORA ibland! ;)
När man e i den egna lilla gruppen! ;)

Men stämmer man av med människor i den stora vida världen,
inte fan har dom hört talas om det man snackar om!?
Leica va väl hunden som flög till Mars..? :)

Och hur skall man lösa det här då?
Man skall inte bry sig! Tycker jag! :)
Inte lusläsa alla löpsededlarna!
Man måste skumma liksom, för att se vad som e viktigt här i livet!
Och här att tycka att det skrivs för mycket om något....? ;)
Se upp, vissa saker ger bara halsbränna!
Så låt dom som inte fattar vad som e bra för dom,
låt dom hållas! :)

Nu är det här inget angrepp på någon, utan bara hur JAG ser på tillvaron,
alltså inget att bry sig om som sagt! :)

Men måste nog hålla med Fotografen Berg, "var är brudarna?"
Eller var är alla bra bilder när det finns så många bra kameror ute numera!? :)

Å tycker den fjärde bilden du tagit e bra, där man ser blöta ben,
för då undrar jag,
och det gillar jag att göra när jag ser en bra bild! :)
Undra alltså! :)
/B
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:15
Ligger mycket i det du skriver Bengt. jag brukar också slås av hur litet, inåtvänt och nördigt det är i fotokretsar ibland. Kanske tar man sig själv på lite för stort allvar emellanåt.

Och precis som du skriver. Utanför fotosidan rullar den riktiga världen på helt ovetandes om våra små interna förehavanden. ;-)
Kul bildserie som får mig att associera till Dressmans reklam :-). Min favorit är nog den femte bilden för den är så skönt arrangerad. Att ha en Leica, liksom en Rolex) handlar mycket om identitet och samhörighet. En Leica ska naturligtvis hårdköras och inte hänga som ett smycke runt halsen.
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:18
Kul att du gör kopplingen till Dressman Torbjörn. Den känslan slår mig också! :-)

Jag vet inte säkert, men det är inte omöjligt att det är meningen att det ska vara som en Dressmanreklam som går överstyr, så att säga! :-)
Jag gillar verkligen dina bilder i detta inlägg!
Svar från Joakim K E Johansson 2011-03-31 21:18
Tack Stephen. Roligt att du tycker det! :-)
De som vill se bilder från Leicakameror behöver bara kolla in min blogg, min flickrsida eller Johan Larssons blogg. Vi publicerar väldigt många av våra bilder..ibland säkert alldeles för många.